Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 8 september 2016

Lokalpressen levererar: Landets roligaste tidningsrubriker!

Komikern David Batra älskar nyheterna som INTE förändrade världen. I sin nya bok dammsugit Sveriges lokaltidningar på de roligaste rubrikerna. Nedan är Lands 6 favoriter!

Bild 1/3 FOTO: robert eldrim
Bild 2/3
Bild 3/3

”Nu är toan i Tierp invigd” heter hans nya bok. Innan dess har han skrivit flera böcker som bygger på verkligt, insamlat material. Till exempel ”Vän av ordning” som bygger på upprörda insändare, ”Den som inte tar bort luddet ska dö” med arga lappar från tvättstugor med mera och ”Gevär säljes p g a dödsfall” och bygger på Blocket-annonser.

– Jag har alltid fascinerats av svenska folkets kommunikation på olika sätt. Hittills har det mest handlat om vanliga människor, det här är första gången jag ger mig på media och journalister, säger han.

Bokens omslag med en verkligt lokal nyhet!
Bokens omslag med en verkligt lokal nyhet!

Använder tidningsklipp i sina skämt

Som ståuppkomiker har han länge använt sig av roliga rubriker eller tidningsklipp att spinna vidare på och bygga skämt av för scenen.

– En av de första jag använde var löpsedeln ”Saddams högra hand på fri fot”. Sedan dess har jag fortsatt att klippa ut och spara notiser och rubriker som blivit grunden för standup, berättar han.

Bäst med riktigt lokala nyheter

De nyheter han gillar allra bäst är de riktigt lokala. Som den från UNT (Uppsala nya tidning) som blev titeln på hans bok: ”Nu är toan i Tierp invigd”.
– Det är underbart att en sådan händelse kan bli en nyhet. Tror inte att man kunnat finna den i en storstadstidning eller i ett oroligt hörn av världen som, säger han.
– Det är ju något positivt, visar att man bor i ett väldig tryggt och välfungerande samhälle, fortsätter han.

Lokalreportern förklarar

UNT blev smickrade av att deras rubrik hamnade på omslaget och gjorde en intervju med David Batra.
Reportern Conny Svensson förklarar där att toan visst var en nyhet i Tierp:

– Jag förstår att det kan verka lustigt att man skriver om det men det fanns ju en bakgrund till att vi gjorde det. Tierp hade varit utan offentlig toalett under ett flertal år efter att de som fanns på stationen tidigare stängdes då de var för snuskiga och missbrukades, säger han i artikeln.

Kul på Höglandsnytt

David Batra tror att många av redigerarna/reportrarna är medvetet roliga, när de skriver sina texter och rubriker.

– Ja, absolut. Till exempel verkar journalisterna på Höglandsnytt ha mycket humor, säger han.

Just Höglandsnytt är med på flera ställen i boken, liksom flera andra småländska tidningar. David Batra vet inte riktigt varför det är så. Kanske beror det på vilka som skickat in tips till honom.
– Jag har bett människor att skicka mig roliga rubriker, notiser och artiklar och har fått många bra uppslag på så sätt. Det är fantastiskt, säger han.

Måste skämta om sin fru

Som ståuppkomiker använder han sig mycket av sin egen vardag i sina skämt. Som att han berättar saker om sin familj, till exempel om sin fru. Men när hans fru, Anna Kindberg Batra, blev partiledare för moderaterna fick han tänka till.

I podcasten ”Framgångspodden” berättar han att han känner sig tvungen att skämta om relationen till sin fru när han uppträder.
– Det blir som elefanten i rummet-känsla annars. Folk kanske viskar till varandra ”han är ju gift med henne, kommer han säga något om det”, känner man, så då måste jag ju ha det, säger han i podcasten.

Testar nya skämt på miniturné

Med tanke på det tycker han att det känns bra att vara en så rutinerad komiker, som var känd och etablerad långt innan hans fru blev toppolitiker.

Just nu är han ute på en liten miniturné med nytt ståuppmaterial, där publiken blir lite av försökspersoner.
– Så gör jag alltid när jag har nytt material, testar det i lite mindre skala. Vissa saker funkar andra får man jobba om eller slänga. Men jag har även med inarbetat material som jag vet funkar så att publiken får valuta för pengarna, säger han.

 

Här är Land 6 favoriter ur boken:

Vardagsdramatik i trafiken.
Vardagsdramatik i trafiken.
Efterlängtad nyhet, med David Batras kommentar under.
Efterlängtad nyhet, med David Batras kommentar under.
Rafflande i vardagen.
Rafflande i vardagen.
Favorit i repris!
Favorit i repris!
Visst lider man med dem?
Visst lider man med dem?
Förnedrande uppdrag? Med kommentar av David Batra under.
Förnedrande uppdrag? Med kommentar av David Batra under.

Träffades sin fru på en fest

Namn: David Chandra Batra
Ålder: 43 år.
Familj: Hustrun Anna Kindberg Batra, 46 år, och dottern Elvira, 9 år.
Bor: I Nacka.
Kuriosa: David och Anna träffades för första gången på en fest och kunde inte sluta prata med varandra.
Karriär: Slog igenom med komedin Kvarteret Skatan i SVT. Har varit med i flera filmer och tv-program, bland annat Parlamentet i tv 4. Är en av landets populäraste komiker som drar stor publik på sina föreställningar.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen