Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 3 april 2018

Louise lämnade storstan och startade om i Härjedalen

Den vågade satsningen på ett nytt liv i fjällen blev en succé för Louise Östberg och hennes familj.

– Vi har aldrig ångrat att vi lämnade storstaden, synd att vi inte kom iväg tidigare.

 Louise Östberg skulle aldrig kunna tänka sig att lämna fjällkedjan.
Louise Östberg skulle aldrig kunna tänka sig att lämna fjällkedjan. FOTO: Niklas Kämpargård

Att flytta med barn i skolåldern är något som de flesta drar sig för. I synnerhet när barnen blivit lite större och kompisar, friluftsaktiviteter och grupptillhörigheter blir allt viktigare. För familjen Östberg/Jörgensen höll fjällflytten på att stanna vid en dröm. Tills Louise bestämde sig och hela familjen flyttade till Funäsdalen utan jobb. Meningen var att Thomas skulle pendla till Stockholm och behålla sitt gamla jobb, men bara några månader senare blev han erbjuden ett jobb i Ramundberget. Och slapp resorna till Stockholm.

Måste våga

– Det handlar framför allt om att våga. När man bor här uppe behöver man inte jobba lika mycket som i stan. Husen är billigare och frihet värdesätts betydligt mycket mer än prylar, säger Louise Östberg som guidar gäster två dagar i veckan i Ramundberget och kombinerar egna uppdrag – som konsult och innovationsutvecklare – med kurser och resor. Nu senast följde hon med Ola Skinnarmo till Kilimanjaro i Östafrika som assisterande guide.

Läs också: Christina växlade ner och blev självförsörjande

Buss till huvudstaden

Även om Funäsdalen saknar både flygplats och järnväg går det enkelt att ta bussen till huvudstaden (8 timmar). Trots en allt större lokal fokusering har Louise kvar en del kunder i Mälardalen. Dessutom vill hon inte släppa drömmen att disputera inom innovationsämnet. Hon drömde om att göra det innan hon fyllde 40, men nu hägrar sjuttioårsåldern.

– Haha, jo det stämmer. Jag vill inte riktigt släppa innovationsutvecklingen där jag projektleder företag att se samtliga medarbetares fulla potential. Hellre många små bra idéer än en enda stor. Det bidrar absolut till ett bättre klimat på arbetsplatsen, säger Louise.

Läs också: Flytten till Hälsingland blev ett lyft

Skola full av barn

Till skillnad från många andra skolor är Funäsdalsskolan full av aktiva barn. Här är det inte tal om att sitta inomhus och fippla med telefoner eller att vägra gå ut på rasterna. Nästan varenda unge åker skidor eller snowboard efter skolan och utanför entrén står dussintalet skidor och snowboards lutade mot väggen som utanför vilken skidrestaurang som helst.

 Precis som i vilken glesbygdskommun som helst är Härjedalens Kommun full av småföretagare. Louise Östberg är en av dem.
Precis som i vilken glesbygdskommun som helst är Härjedalens Kommun full av småföretagare. Louise Östberg är en av dem.

– Det är magiskt att lämna barnen på skolan på morgonkvisten. Hur många skolor kan skryta med en egen gondollift bara femtio meter från skolgården? Vad jag vet finns det ingen annan skola i Europa som har en sådan närhet till en skidbacke. Det är verkligen vinterglädje ut i fingerspetsarna, säger Louise som börjar dagen med en rejäl promenad med hunden.

Läs också: Självhushållning – en trend

Många småföretagare

Precis som i vilken glesbygdskommun som helst är Härjedalens Kommun full av småföretagare som kombinerar säsongsjobb och behovsanställningar med eget företagande. För Louise är guidejobben långt ifrån så välbetalda som föreläsningarna och konsultjobben i Stockholm. Ändå vill hon för allt i världen inte vara utan dem.

 Att flytta med barn i skolåldern är något som de flesta drar sig för. Louise Östberg och hennes familj lämnade Stockholm för Funäsdalen och närheten till backen.
Att flytta med barn i skolåldern är något som de flesta drar sig för. Louise Östberg och hennes familj lämnade Stockholm för Funäsdalen och närheten till backen.

– Jag trivs med mixen av små och stora uppdrag om vart annat. I år arrangerade jag och Amanda Mannervik en helt ny kurs ”Våga Vinter” där vi lär deltagarna att tälta, gräva bivack och laga mat på ett bitande vinterfjäll. Har man en gång varit i Funäsdalen blir man kvar, eller längtar ständigt tillbaka.

Läs också: Lång kö till bondgårdsförskolan

Louise Östberg

Familj: Maken Thomas Jörgensen. Barnen Astrid (7), Lucas (11) och Oliver (13). Hunden Enza och katten Molly.

Bor: Funäsdalen i Härjedalen.

Gör: Innovationsutvecklare (innovationsteknik med en MBA i innovation och kreativitet. Guide. Äventyrare i själ och hjärta. Drev under ett helt år vardagsprojektet ”365 äventyr – ett äventyr om dagen”.

Hemsida: www.365aventyr.se

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen