Gå till innehåll

Meddelande:

Det ser ut att vara tekniska problem just nu.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 6 december 2017

Lyckad naturvård räddar rovfåglar

Det fanns inte ens tio par pilgrimsfalk kvar. Röd glada och havsörn var också nära utrotning. Men god naturvård har räddat dem alla.

 Havsörn från 80 till 800 par.
Havsörn från 80 till 800 par. FOTO: kenneth johansson

Det går bra för flera svenska rovfåglar och det har vi lyckad naturvård att tacka för. Det säger Anders Wirdheim, redaktör för boken Fågelåret 2016, i en intervju på webbplatsen natursidan.se.

Han nämner särskilt tre arter som exempel, vilka alla var akut utrotningshotade i slutet av 1970-talet. Sedan dess har röd glada ökat från 30-50 par till cirka 3 500 par idag. Under samma tid har havsörnen ökat från 80 till 800 par och pilgrimsfalken från färre än tio par till 450-500.

Läs också: Kom riktigt nära en ormvråk!

Anders Wirdheim berättar att det var framför allt miljögifter som DDT och kvicksilver som hotade fåglarna. Äggen kläcktes inte eller också dog ungarna innan de kunde flyga.

Wirdheim tackar folklig opinion mot gifterna, vilket ledde till förbud.

– Det går att vända även en till synes mycket negativ utveckling. Det kan vara värt att tänka på i dessa dagar då många känner en uppgivenhet inför klimatförändringarna, säger Anders Wirdheim till natursidan.se.

Det är dock inte uppåt för alla rovfåglar. Duvhöken och bivråken minskar, och enligt natursidan.se beror det troligen på att det moderna skogs- och jordbruket försämrat dessa arters livsmiljöer.

Åtminstone en för Sverige ny art tycks vara på ingång och det är brun glada, som börjat häcka både i nordligaste och sydligaste Sverige.

Läs också: Golfbanan som räddar sällsynta bin

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen