Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 6 november

Lyckseles eget vardagsrum - Hos Budha får en kopp kaffe ta tid

Det tar 20 minuter att dricka en kopp kaffe. Hinner du inte det? Ta ett glas vatten. På Budhas Kafferosteri i Lycksele får du lämna stressen utanför.

 Det mintgröna trähuset har varit både skobutik och fruktaffär. Nu driver Budha Sutedja och Katarina Johansson sitt kafferosteri i lokalen.
Det mintgröna trähuset har varit både skobutik och fruktaffär. Nu driver Budha Sutedja och Katarina Johansson sitt kafferosteri i lokalen. FOTO: Ewa Nilsson

Om jag vill ha kaffe? Nej, tack, jag har redan druckit. I förrgår.

Det blir lätt så efter ett besök på Budhas kafferosteri i Lycksele när han dukat upp av sitt finaste kaffe. Just den här kaffemixen har plantagen i Panama blandat speciellt för Budha Sutedja, den får ingen annan använda.

Budha handbrygger pricksäkert i precis rätt antal sekunder och grader innan kaffet hälls upp i ett värmt glas på fot.

 Katarina och Budha bakom disken i rosteriet.
Katarina och Budha bakom disken i rosteriet. FOTO: Ewa Nilsson

Smakvirvel på fot

Sedan börjar operetten. Dofterna och smakerna vrider och vänder sig i det smala glaset. Det doftar sötfruktigt av torkade jordgubbar.

– Första ”sippen” kommer det mycket smak av plommon och sedan en aning ananas. Känner du sötman? Som honung.

Budha pratar så, samtalet kryddas med svengelska kaffekännartermer. Det känns logiskt här i ett av Lyckseles äldsta trähus där moderna bryggapparater samsas med korsstygnsbroderier och kurviga kaffepannor av koppar.

Andra ”sippen”. Kaffet är mycket syrligare nu. Budha säger apelsinskal och lite bergamott medan jag tänker på när man råkat krafsa i det gröna skiktet under nävret på en björk.

Läs också: Maja 25 driver succébageri i Icas källare

Efter den upplevelsen känns en hårdkokt kopp svidande mörkrost som en riktigt dålig idé.

– Mörkrost är ett sätt att gömma en dålig råvara. Man bränner bort alla bärets smaker och kvar är bara det bittra. Smaken är samma, samma.

Budha skär med handflatan genom luften, från vänster till höger. Så rakt och platt smakar det.

Kaffet här är bönor från handplockade helt mogna kaffebär. Budha väljer själv ut, blandar och rostar varsamt i sin lilla trumrost i rummet bakom disken.

 Huset ligger i ett hörn intill torget. Bakom planket finns en liten uteplats för sommarbruk.
Huset ligger i ett hörn intill torget. Bakom planket finns en liten uteplats för sommarbruk. FOTO: Ewa Nilsson
 Varje omgång kaffe rostas försiktigt och noggrannt av Budha.
Varje omgång kaffe rostas försiktigt och noggrannt av Budha. FOTO: Ewa Nilsson

Lycksele är viktigt

Budha och hans sambo Katarina Johansson öppnade rosteriet 2014 och 2017 utnämndes det till årets kaffebar i White guide.

De som tänker att lappländska Lycksele är en avig plats för finsmakarkaffe har fel, rakt upp och ner. Budhas koncept sitter som handsken i ett område där kokkaffet bubblar och där fikameddelanden på facebook skickas med ett fränt #härbryggsingenting.

Här känner man för kaffe och tänker på smaken.

 Kaffet är inte det enda som drar. Katarinas bakverk och mackor är kända på stan.
Kaffet är inte det enda som drar. Katarinas bakverk och mackor är kända på stan. FOTO: Ewa Nilsson

– Det är inte Budhas kafferosteri, det är Budhas kafferosteri i Lycksele. Lycksele är jätteviktigt. Jag vill bygga ett ”community”, säger han.

Budha kommer ursprungligen från Indonesien och fick med sig en nyttig lektion från sin pappa.

– Han sa att jag skulle vara rädd om grannarna när jag fick ett eget hem. Dem ser man oftare än man till exempel ser sina syskon.

Budha pratar om hur företagen i Lycksele kan stötta varandra och hjälpas åt och om att han vill ge de som bor här en plats där de kan komma in och stressa av och umgås.

 Finsmakarkaffe avnjuts i glas på fot, precis som fina viner.
Finsmakarkaffe avnjuts i glas på fot, precis som fina viner. FOTO: Ewa Nilsson
 – Det är det här arbetet som är livet. Inte pengar, konstaterar Budha Sutedja.
– Det är det här arbetet som är livet. Inte pengar, konstaterar Budha Sutedja. FOTO: Ewa Nilsson

Före och efter Budhas

När man tjyvlyssnar på snacket på stan verkar han ha lyckats. Det är hit man tar goda vänner som kommer på besök och folk verkar vara på det klara med att stället ibland är stängt för att Budha ska hinna rosta.

Det pratas också om ett Före och ett Efter Budhas. När rosteriet bjöd på goda smaker uppmuntrades andra i matbranschen att följa efter och höja kvaliteten.

Vi är framme vid fjärde ”sippen” på kaffet. Det syrliga är bytt mot en söt, kryddig och tyngre smak. Lite spritigt, som de där sista mandarinerna i fruktskålen efter jul.

– Rom och apelsinskal, säger Budha.

Läs också: Lina och Fredrik Borghard Svenska Station

 Kaffenostalgi upp efter väggarna.
Kaffenostalgi upp efter väggarna. FOTO: Ewa Nilsson
 Här ett riktigt gammalt kaffeminne i korsstygn.
Här ett riktigt gammalt kaffeminne i korsstygn. FOTO: Ewa Nilsson

Just i dag jobbar han ensam i rosteriet. Katarina har ett annat jobb, och det är tur det med tanke på Corona-eländet.

När allt bröt ut var Budha på resa till en kaffeplantage i Panama. Han fastnade när gränserna stängdes och blev kvar i hela 92 dagar. Under tiden var rosteriet stängt.

– Det var som ett fängelse, jättejobbigt, Ändå gick det ju ingen nöd på mig egentligen. Jag hade ju mat och kunde jobba hela tiden. Annars hade jag nog blivit knäpp, säger Budha och ler snett.

Räddad av nätverket

 Hunden Kopi har sin givna plats i butiken.
Hunden Kopi har sin givna plats i butiken. FOTO: Ewa Nilsson
 Det finaste kaffet bryggs på våg och med timer. Rätt mängd nymalt kaffe, rätt mängd vatten och precis lagom lång tid.
Det finaste kaffet bryggs på våg och med timer. Rätt mängd nymalt kaffe, rätt mängd vatten och precis lagom lång tid. FOTO: Ewa Nilsson

Att han kom hem berodde mycket på det ”community” han och Katarina lyckats skapa. En bekant från Umeå startade en insamling för att bekosta flygbiljetten hem och bidragen strömmade in.

– Det var fantastiskt. Det kom bidrag från folk här omkring men också från människor över hela världen, många jag aldrig ens träffat.

Två försök att komma med ett plan gick i stöpet. Det tredje lyckades och när han kom hem stod det klart: Rosteriet hade överlevt men bara nätt och jämnt.

– Det är ingen lysande affär nu och jag kan inte ta ut nån lön men det inte det viktiga. Det är det här arbetet som är livet, inte pengar.

 Koppen med kaffe kommer ofta med råd om hur det ska drickas. Långsamt till exempel, eller till och med skedvis.
Koppen med kaffe kommer ofta med råd om hur det ska drickas. Långsamt till exempel, eller till och med skedvis. FOTO: Ewa Nilsson

Vi har sippat oss igenom nummer fem och nummer sex. Det kallnande kaffet blir sötare och sötare.

Sista klunken sveps vid diskbänken bredvid Budhas senaste laddning provpaket med bönor.

– Känner du? Nu är det bara fruktighet kvar. Bara smaken av bär, säger Budha.

Lingondricka tänker jag, en riktigt lyxigt kryddig lingondricka.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen