Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 16 februari 2018

Madeleine och Ulrika gör succé med karamellkokeri i fjällvärlden

Tångeråsen

Snart är kanske Lakritsskiffern lika berömd som Offerdalsskiffern. Grannarna Madeleine och Ulrika driver ett framgångsrikt karamellkokeri i jämtländska Tångeråsen

FOTO: ANDERS ANDERSSON ANDERS@FOTOGRAFHALMSTAD.SE
 Fjällgodis! Madeleine är fröken och Ulrika är fru och, därav företagsnamnet Fru Fröken Karamell som skickar ut sitt jämtländska godis till återförsäljare i hela lande
Fjällgodis! Madeleine är fröken och Ulrika är fru och, därav företagsnamnet Fru Fröken Karamell som skickar ut sitt jämtländska godis till återförsäljare i hela lande FOTO: Anders Andersson

En vilsen ren halkar runt på den glashala vägbanan framför bygdegården i Tångeråsen. Snön ligger meterhög och i fjärran blånar skogarna och bergen bortemot Åreskutan.

Ulrika Sundin och Madeleine Nilsson öppnar dörren till bygdegården där det doftar sött och aromatiskt från karamelltillverkningen i köket.

Började med storoxarna

 Ulrika och Madeleine utanför bygdegårdens kök, som är hjärta i både byn och i deras företag.
Ulrika och Madeleine utanför bygdegårdens kök, som är hjärta i både byn och i deras företag. FOTO: ANDERS ANDERSSON ANDERS@FOTOGRAFHALMSTAD.SE

De båda karamellkokerskorna har gjort några satser av sin berömda Lakritsskiffer och nu är det dags att packa och skicka ut produkterna.

Egentligen började alltsammans med att Tångeråsen- och Gärdeborna tänkte slå mynt av sina storoxar. De älgar, som stenåldersmänniskorna och ristade in bilder av på hällarna i Gärdesåns fors.

Fortsatte driva sommarcaféet

 På somrarna öppnar de sitt populära fjällfik Café Své i en timrad stuga med hembakt och retromöbler.
På somrarna öppnar de sitt populära fjällfik Café Své i en timrad stuga med hembakt och retromöbler. FOTO: Fru Fröken karamell

Byalaget startade älghornsmuseet Mooseum i en gammal kornlada. Madeleine stod för museikaféet i byalagets regi.

Men det blev för mycket jobb för de få byborna och museét fick läggas med.

– Madde ville ändå fortsätta att driva Café Své och frågade om jag ville hjälpa till nästa sommar, säger Ulrika.

Så började de två grannkvinnornas kompanjonsskap, först bara som en fritidssyssla.

Läs också: Söt, seg och underbart god – Elin tillverkar lyxnougat hemma på gården

Ville producera själva

 Ulrika sjuder karamellsmet i bygdegårdens kök. Det var här hon och Madeleine började experimentera med karamellkok.
Ulrika sjuder karamellsmet i bygdegårdens kök. Det var här hon och Madeleine började experimentera med karamellkok. FOTO: ANDERS ANDERSSON ANDERS@FOTOGRAFHALMSTAD.SE

Ulrika var hemma med sina små flickor medan Madeleine arbetade på ett bageri i Trångsviken.

– Det var rena rallyvägen dit och inte plogat när jag skulle köra om nätterna. Det här går inte tänkte jag. ”Vad kan man producera hemma som går att lagra länge”? Jag funderade på skorpor, säger hon.

Det hela löste sig när Madeleines dotter Grethe lånade en bok på biblioteket om godistillverkning. Karameller har ju lång hållbarhet!

Använder bygdegårdens kök

 De började koka sina karameller i Madeleines kök men när de startade sitt företag flyttade de tillverkningen till bygdegården.
De började koka sina karameller i Madeleines kök men när de startade sitt företag flyttade de tillverkningen till bygdegården. FOTO: Anders Andersson

Karamellkokandet var en lyckosam chansning. Redan de första koken blev bra och kafégästerna uppskattade Madeleines och Ulrikas hemlagade godis. Våren 2012 startade de företaget Fru Fröken Karamell och hyrde in sig i bygdegårdsköket.

– Idén med Lakritsskiffer kom vi på nästan direkt. Namnet har en koppling till Offerdalsskiffern, som bryts här i trakten, säger Ulrika.

När de två kvinnorna började åka runt på marknader och sälja sina karameller var det Lakritsskiffer folk frågade efter och än i dag är de salta, ljusbruna flaken Fru Fröken Karamells storsäljare.

Jämtländska smaker och namn

 Storsäljaren Lakritsskiffer ser ut som riktigt skiffer och är knaprig och smakrik.
Storsäljaren Lakritsskiffer ser ut som riktigt skiffer och är knaprig och smakrik. FOTO: Fru fröken karamell

Även deras andra produkter har smak och namn som påminner om det jämtländska ursprunget.

Pepparmintsdoftande ”Isflak”, friska som fjälluft. Rabarberflarn. Hjortron- och lingonkarameller. ”Republikklubban” med smak av svarta vinbär och krusbär.

– Ett av många experiment vi gjort var med salmiak och eukalyptus, den kallade vi för ”Skogshuggaren”. , säger Ulrika.

Förpackningarna viktiga

 Snygga och tåliga förpackningar är också framgångsfaktorer.
Snygga och tåliga förpackningar är också framgångsfaktorer. FOTO: Fru fröken karamell

Lika hårt som de jobbar med sortimentet har de jobbat på att hitta rätt förpackningar.

– Ulrika är duktig på allt med data och vi tog fram en prototyp till Lakritsskifferasken, som vi skickade runt. Den skulle bli jättedyr att tillverka. Tills vi kom på att höra med ett tryckeri i Östersund, som kunde börja göra den direkt, säger Madeleine.

Tar skotern till butiken

 Ulrika och Madeleine får ta skotern över myren för att fylla på mer godis sin lilla självbetjäningsbutik där.
Ulrika och Madeleine får ta skotern över myren för att fylla på mer godis sin lilla självbetjäningsbutik där. FOTO: ANDERS ANDERSSON ANDERS@FOTOGRAFHALMSTAD.SE

Hon och Ulrika driver fortfarande Café Své i ett vackert grånat timmerhus med en vidunderlig utsikt. Några ljusa sommarveckor varje år håller de öppet.

Numera har de kompletterat verksamheten med en vinteröppen självbetjäningsbutik – belägen mitt ute på myren Bjennhammarflon. ¨

Läs också: Berit i Jämtland: ”Jag lever av skogens skafferi”

Självbetjäningsbutik på myren

 Bara vinteröppet. Sommartid är det svårt ta sig över den blöta myren till den lilla tallhöjden där självbetjäningskiosken står.
Bara vinteröppet. Sommartid är det svårt ta sig över den blöta myren till den lilla tallhöjden där självbetjäningskiosken står. FOTO: karamell001.JPG

En skoterled och ett skidspår har sin väg förbi den dygnet runt öppna lilla kiosken. En gång var det till och med en engelsman på snöskor som hittade fram!

Det mesta av produktionen paketeras dock och hämtas av Schenker en gång i veckan för att distribueras till återförsäljare.

Funderar på webbutik

 I butiken vid skoterleden kan man köpa godis dygnet runt och betala med swish eller kontanter. ”Hittills har ingen snattat. Det ligger snarare för mycket pengar i kassan” säger Madeleine.
I butiken vid skoterleden kan man köpa godis dygnet runt och betala med swish eller kontanter. ”Hittills har ingen snattat. Det ligger snarare för mycket pengar i kassan” säger Madeleine. FOTO: Anders Andersson

Emellanåt funderar hon och Ulrika på att starta en webbutik men det kräver mer pappersarbete och mer paketeringsarbete. Ännu har de inte tagit steget.

– Och så funderar vi på en Youtubekanal eller en blogg eller en podd. Trots att vi inte har så mycket folk omkring oss vill vi visa att det går att leva och bo här, säger Madeleine.

Båda är idésprutor

 Madeleine Nilsson och Ulrika Sundin är båda kreativa och idérika och gillar att utveckla sitt företag.
Madeleine Nilsson och Ulrika Sundin är båda kreativa och idérika och gillar att utveckla sitt företag. FOTO: Anders Andersson

Att Ulrika och Madeleine är kreativa och utvecklingsbenägna råder det ingen tvekan om. Ofta måste de bromsa sig själva.

– Vi har så otroligt mycket idéer så det vill gärna bli spretigt, säger Madeleine.

– Ja, men det är ju så mycket som är kul! Slitigt men kul! tillägger Ulrika.

Läs också: Anna & Linnea vågade och vann – startade butik på landsbygden!

Båda bor i Tångeråsen

Namn: Madeleine Nilsson och Ulrika Sundin

Bor: I hus i Tångeråsen, Jämtland.

Ålder: 43 år och 42 år.

Familj: Madeleine: Sambon Per-Johan Göransson, 49 år, barnen Grethe, 14 år, och Otto, 11 år. Urika: Maken Staffan, 58 år, döttrarna Stella, 11 år, och Milly, 8 år.

Yrke: Madeleine: Barnskötare på förskola och egenföretagare. Ulrika: Egenföretagare.

Intressen: Madeleine: Springer, åker skidor utför och på tvärs. Är ute med hundarna. Bakar. Ulrika: Kultur och natur. Att pyssla och baka.

Så fixade de företaget

Företagsform: Handelsbolag.

Finansiering: Sex månaders Starta eget-bidrag. Tack vare låga investeringskostnader har varken lån eller eget kapital behövts.

Marknadsföring: Instagram och Facebook. Sparsam annonsering i lokal press.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen