Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 28 oktober 2019

Magnus samlar på Husqvarna motorsågar: ”Ett sätt att bevara historien”

I garaget som inte längre är ett garage trängs en massa motorsågar. I tv-rummet som inte längre är ett tv-rum ligger reservdelar. Land Skogsbruk har besökt Magnus Mattisson, Sveriges mest engagerade Husqvarna-samlare!

 Magnus Mattisson har ett Motorsågsmuseum i Osby.
Magnus Mattisson har ett Motorsågsmuseum i Osby. FOTO: HANS-PETER BLOOM

Det började med att Magnus Mattisson stod och grejade med sin motorsåg hemma på gården. Han behövde få tag på delar till redskapet, men det visade sig inte vara så lätt att hitta.

– Det gick inte att få tag på, så jag började leta efter fler sågar med de delar jag behövde. Helt plötsligt hade jag 300 stycken, säger den före detta lantarbetaren som i dag driver den egna firman Mange’s sågar.

Läs också: Regler i skogen under älgjakten

Reservdelar fyller huset

 I dag ingår cirka 800 motorsågar i samlingen.
I dag ingår cirka 800 motorsågar i samlingen. FOTO: HANS-PETER BLOOM

300 växte och dag ingår cirka 800 motorsågar i samlingen. Då räknar Magnus Mattisson inte in de 1 200 övriga sågar han har i dubbletter och skrotat till reservdelar.

Intresset märks i hemmet som han delar med sambon sedan 27 år, Anette Alfredsson.

– Från början var det några diskreta sågar i garaget. Sedan byggdes det ut. Nu har vi har inte haft ett garage på 16 år. Vi hade ett tv-rum i källaren också, men vi fick flytta upp för där råkade det bli nya delar. Och tvättstugan blev ett kontor, säger hon och skrattar.

Inte alla sågar hemma

Alla sågar förvaras dock inte i huset. Tillsammans med Osby Hembygdsförening, kommunen och Naturbruksgymnasiet startade Magnus ett motorsågsmuseum där intresserade kan botanisera bland de mest intressanta och häftigaste sågarna.

– Jag åker dit ibland, sätter på en kopp kaffe och tittar på mina fina grejor. Det är en fantastisk samling där uppe. Det är kanske inte den finaste i Sverige, men för mig är den det. Jag har samlat ihop allt där med egna medel. Ur ett historiskt perspektiv är det viktigt att vi bevarar ett intresse som har byggt upp skogsindustrin som den ser ut i dag. Jag ser det som ett historiskt bevarande mer än ett privat samlande, säger Magnus.

Läs också: Slipp blodsugande älgflugan! Expertens 5 bästa knep

Omöjligt att samla alla modeller

Det ingår inte bara Husqvarna-sågar i samlingen. Tidigt kom tanken att hitta en av varje modell av motorsågsmärkena. Men den idén fick supersamlaren ge upp. Det blev en omöjlighet med tanke på alla kombinationer av märken, modeller och varianter. Husqvarna var dock ett mer lättillgängligt märke och det dominerande i samlingen.

– En gång kom en kille från Österrike på motorcykel för att byta en av sina sågar med en av mina. Han hade bokat hotellrum i Malmö och hade med sig sin såg i ryggsäcken. Jag tror jag saknar sex modeller fram till att Electrolux tog vid 1978, säger Magnus.

Driver en samlarsajt

På den egenstartade sajten, Chainsawcollectors.se, byts och samlas bilder, information, tips och råd mellan sågsamlare i hela världen.

– Jag förstod det inte först. Att det är en social grej mer än något annat. När jag väl förstod det och började använda internet mer då insåg jag rätt kvickt att det är rätt många globalt sett som håller på med det här, säger Magnus Mattisson.

Läs mer på Land Skogsbruk

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen