Magnus smider unika hantverksknivar – av rymdmaterial
Med 64 lager stål och meteorit skapar smeden Magnus Jönsson unika knivar i smedjan i Björkenäs i västra Blekinge. Knivarna har nu blivit eftertraktade i världens alla hörn.
Det är svårt att förstå att den enorma meteoritstenen slog ner på jorden för mer än 500 000 år sedan. Magnus fingrar på en liten del av stenklumpen, sågad mitt itu så att man tydligt ser hur mönstret bildar ett tredimensionellt djup som är svårt att sluta stirra på. Mönstret har uppstått när atomer i järnmeteoriten förflyttas i materialet under hundratusentals år långt ute i rymden.
– Meteoriter är delar av exploderade himlakroppar som färdats i universum i flera miljarder år innan de slog ner på jorden, berättar Magnus Jönsson som efter drygt tjugo år i yrket fortfarande tycker att det är lika kul att starta upp smedjan på morgonkvisten.
Läs också: Stöpafors kvarn tillverkar 100-årigt skrädmjöl
Smedja i den gamla gården
Från att ursprungligen smitt klassiska bruksföremål som spikar, krokar, hakar och ljusstakar gör Magnus numera allt mer knivar, ofta beställningar, åt kunder över hela världen. Trots att han lovat sin fru Patricia en kniv i flera år har han inte hunnit färdigställa den förrän alldeles nyligen. Det kommer alltid nya beställningsjobb – som ger en säker inkomst – i vägen.
– Jag har haft så mycket beställningar att jag inte hunnit utveckla min egen stil i den omfattning jag önskar. Det är en svår balansgång att hitta en lagom nivå i skapandet, berättar Magnus som inrett en smedja i längan på den gamla gården utanför Pukavik.
Experimenterar gärna
Medan många knivblad i handeln tillverkats av klassiskt helstål som sedan slipas till ett knivblad, smider Magnus bladen i flera olika steg. Meteoritknivarna är en sak, men även klassiska bruksknivar byggs upp av flera olika material som fogas samman till ett enda.
Bland annat laminatblad, som består av minst tre stållager i olika material, som Magnus väller ihop till ett enda i ässjan. Dessutom experimenterar han med damasksmide, eller mönstervällda blad bestående av kolstål och nickellegerat stål, som ger fina kontraster i bladet vid etsningen. Man behandlar knivbladen med saltsyra eller järnklorid som förstärker kontrasterna i mönstret. Kolstålet blir då mycket matt medan det nickellegerade stålet går att putsa blankt vilket ger en vacker och härdig slutprodukt.
Läs också: Efter cowboykåken – sno stilen till ditt hem
Lager av stål ger vackert mönster
Genom att välla ihop olika material till ett enda och sedan smida ut dem på längden, dubblera lagren och sedan välla ihop dem på nytt i ässjan kan man snabbt få stålmaterial som består av 16, 32, 64 eller fler lager med stål, vilket ger fantastiska mönster när man smider fram ett knivblad av strukturen. Senast i somras hade Magnus en australisk kock på besök i smedjan som lockats dit ryktesvägen och som beställde en kniv på stående fot.
– Det är inte så många som smider i meteorit. Det är såklart bara en bråkdel av allt det som jag gör som är gjort i meteorit, men materialet är spännande att arbeta med och slutprodukten blir oftast mycket bra, säger Magnus som köper järnmeteorit av kontakter i branschen. Själva nerslagsplatsen, där meteoriten slog ner för minst 500 000 år sedan ligger i Pajala kommun, mittemellan sjön Kitkiöjärvi och Muonionalusta, i Norrbottens län.
Läs också: Shopping – Ögat, känslan och handens verk: Julias gör vackra tennarmband
Magnus Jönsson
Familj: Hustrun Patricia Jönsson.
Bor: Björkenäs, mittemellan Olofström och Karlshamn i Blekinge.
Yrke: Smed som driver det egna företaget Meteoritsmide, www.meteoritsmide.com Instagram: @meteoriteknives
Fritid: ”Det finns inte så mycket fritid som småföretagare. Hus och trädgård. Dessutom gillar min fru att resa så jag följer med henne ibland.”
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.