Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 13 februari

Majas skafferi Undersåker

Undersåker

Hon kallar sig "bullbesatt"! Och nu har den unga bagaren Maja "smittat" sin hemby Undersåker med bullbegär genom sitt bageri "Majas skafferi".

 Butiksbageri. Maja Olsson startade surdegsbageri i källaren på Ica i Undersåker.
Butiksbageri. Maja Olsson startade surdegsbageri i källaren på Ica i Undersåker. FOTO: Stéphane Lombard

Doften av nybakt bröd letar sig upp för trappan från källarvåningen i Ica Nära Strandberg mitt i Undersåker.

Där nere råder full aktivitet. 25-åriga Maja Olsson lägger sista handen vid ett gäng färdigjästa surdegslimpor som snart ska gräddas i bakugnen.

Springer uppför trappen

 Maja driver bageriet med sin sambo Gideon Prescott.
Maja driver bageriet med sin sambo Gideon Prescott. FOTO: Stéphane Lombard

Hennes sambo och bagarkollega, Gideon Prescott, springer upp för trappan med en plåt rykande, nybakta kanelbullar.

Det blir många turer upp och nedför trappan varje dag.

– Ja, hahah. Men det är tur, eftersom vi gillar bullar så mycket, säger Maja.

Hon är född och uppvuxen här i Undersåker i Åre kommun. Och har sin familj kvar här i byn vid fjällens fot mellan Östersund och Trondheim.

Undersåker en växande inlandsort

Här bor drygt 620 personer och är något så unikt som en inlandsort som växer.

En av orsakerna är förstås turistnäringen som är stark. Turister både stannar i byn och passerar den på väg till andra skidorter. De bofasta blir allt fler och skolans elevantal växer.

Här verkar också finnas ett genuint intresse för mat och mathantverk, som den världsberömde kocken Magnus Nilssons charkuterifabrik.

Läs också: Sara förverkligade sin bageridröm via Facebook

Farfar var konditor

 De första månaderna innebar 50-60 timmars jobb i veckan för Maja, som nu dock lärt sig arbeta mer effektivt.
De första månaderna innebar 50-60 timmars jobb i veckan för Maja, som nu dock lärt sig arbeta mer effektivt. FOTO: Stéphane Lombard

Maja kommer från en riktigt bagarsläkt. Mamma och mormor älskar att baka och farfar var konditor och bagare.

Så bagaryrket låg henne varmt om hjärtat och hon visade tidigt prov på talang.

– När jag var nio år och skulle ordna fredagsfika ville jag att det skulle bli dubbla biskvier, så det bakade jag med mormor, berättar hon.

Ville driva företag

Sen gick hon konditorlinjen på gymnasiet, men det blev inte riktigt som hon hade hoppats.

– Jag saknade hantverksbiten inom bageri på den utbildningen och kände att jag behövde utveckla mig mer efter gymnasiet för att få den kunskap jag tycker man behöver för att driva företag, säger Maja.

Hon jobbade på flera bagerier och arbetade med att arrangera olika event och tävlingar, men kände att hon ville utbilda sig vidare innan hon tog steget att starta ett eget bageri.

Bagarutbildning på Eldrimner

 Sambon Gideon är en naturbegåvning på att baka.
Sambon Gideon är en naturbegåvning på att baka. FOTO: Stéphane Lombard

Tills slut hittade hon rätt, en yrkeshögskoleutbildning för mathantverkare med inriktning på bageri, hos Eldrimner.

Det är Sveriges nationella centra för mathantverk med säte i jämtländska Ås.

– Jag är jättenöjd med utbildningen, har lärt mig så mycket om hantverket, kvalitet och även om företagande, säger hon.

Efter det kände hon sig redo att starta eget. Och hon vill gärna göra det hemma i Undersåker och tänkte att Ica-butiken skulle kunna erbjuda en bra lokal.

Och det tyckte Sofie Hårdstam och Simon Ljunggren som driver butiken också, när hon frågade dem.

Läs också: Karin startade vedugnsbageri på gården

Betalar bara kallhyra

 Majas skafferi håller till i samma lokaler som den lokala Ica-butiken.
Majas skafferi håller till i samma lokaler som den lokala Ica-butiken. FOTO: Eldrimner

De gav Maja ett generöst avtal. Att hon får använda lokalen utan kallhyra för att hon ska få komma igång med sitt företag och kunna bygga upp en kundkrets.

– Annars hade hon varit en bagare utan bageri, vilket vore väldigt sorgligt med den kunskapen, säger Sofie.

– Och om man inte samarbetar på en så här liten plats skjuter man sig i foten, fortsätter hon.

Så i somras drog Maja och Gideon i gång sitt företag med namnet ”Majas Skafferi”.

Förberedde sig noga

 Majas kanelbullar är en storsäljare bland både turister och Undersåkersbor.
Majas kanelbullar är en storsäljare bland både turister och Undersåkersbor. FOTO: Majas skafferi

Inför starten gjorde de gediget förberedelsearbete. Tog reda på allt om vilka regler, föreskrifter och tillstånd som behövdes.

– Jag har fått mycket hjälp av min pappa och mina syskon som alla driver egna företag. Det är ett viktigt stöd, säger Maja.

Öppningsdagen tog brödet slut på 45 minuter.

– Det var kö längs hela byvägen, berättar Maja.

Kundtillströmningen har varit svår att beräkna.

– Jag köpte 30 jäskorgar och tänkte att nu har jag tagit i. Nu, några månader senare har vi 105, säger hon.

Både ortsbor och turister

Kunderna har hittills varit mycket positiva.

– Det är till och med någon som har lämnat kort i fönstret och tackat, berättar Maja.

Det är dels ortsborna som handlar Majas bröd, dels turister och även de som har stuga i fjällen.

– Årefolket som ska upp till fjälls har börjat komma in och dessutom handlar de ofta något mer i butiken.

Nu står ett högt skåp inne i butiken med hyllorna fulla av doftande nybakta bullar och limpor från Majas skafferi.

Ica-handlarna nöjda

 Paret fyller på nybakt bröd i bageriets eget skåp i Ica-butiken.
Paret fyller på nybakt bröd i bageriets eget skåp i Ica-butiken. FOTO: Majas skafferi

Även Ica-handlarna Simon och Sofie har glädje av samarbetet genom att deras kunder uppskattar det nybakta brödet från ett riktigt bageri.

Och det passar bra in i deras företagsfilosofi.

– Vi vill kunna stå för det vi säljer och vi vill sälja sådana saker som vi själva vill köpa. Så är det med Majas bröd, säger Sofie.

– Dessutom är det väldigt bra personalfika, säger Simon och hugger in på en nygräddad bulle som nyss tagits ut ur ugnen i bageriet.

Kanelbullar är storsäljare

Även Maja äter en kanelbulle.

– Jag är bullbesatt. Det jag allra helst fikar är en bulle. Jag tycker att bullar signalerar vad det är för slags bageri, förklarar Maja.

Bullar kostar 20 kronor styck. De tar oftast slut direkt och är bageriets storsäljare.

Gideon har ingen bagarutbildning, men har ett stort intresse för bakning har han dock.

För några år sedan hade paret ett eget ”surdegsbattle”. Maja mätte och vägde noga, medan Gideon gick på magkänslan.

– Tyvärr blev hans bröd bäst. Men efter kursen på Eldrimner blev det ändring på det, konstaterar Maja med ett leende.

Läs också: Därför är långjäst bröd nyttigast

Bor och jobbar ihop på Majas skafferi

Nu jobbar de tillsammans och bor tillsammans.

Gideon jobbar även som snickare några dagar i veckan. Han som är uppvuxen i Zimbabwe och England stortrivs i den jämtländska glesbygden.

– Att komma till Undersåker var som att få ett hem, säger han.

I framtiden vill Maja och Gideon ha ett eget café, som en mötesplats i byn.

Glad över friheten

Och trots de långa dagarna, det tunga slitet så är Maja så glad över sin nya tillvaro.

– Nyckeln är att jag får styra över min egen tid, leva min egen dröm, i min egen by och göra det tillsammans med någon jag tycker mycket om, säger hon.

Namn: Maja Olsson och Gideon Prescott.

Ålder: 25 och 28 år.

Bor: I hus i Undersåker.

Gör: Maja är bagare, Gideon snickare och de driver ”Majas Skafferi” tillsammans.

Familj: Varandra.

Drömmer om: Att öppna ett café och anställa en person på halvtid.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen