Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 10 augusti 2017

Majoriteten av handlarna kan sluta med kontanter till 2030

Sverige kan bli det första kontantlösa samhället, enligt Niklas Arvidsson, forskare vid KTH. En rapport som offentliggörs i höst visar att två tredjedelar av handlarna tror att de kommer sluta med kontanter innan 2030.

 Foto: Istock
Foto: Istock FOTO: HasseChr

– Det går väldigt fort just nu. För bankerna innebär hantering av kontanter bara en kostnad, så kontanter kommer bara att finnas så länge människor och butiker efterfrågar dem, säger Niklas Arvidsson till Svenska Dagbladet.

Enligt Svensk Handel görs i dag 80 procent av alla transaktioner inom detaljhandeln med kort och det ökar hela tiden.

Kan neka kontanter

Redan i dag är det möjligt för handlare att neka kontanter, det finns nämligen två olika lagar att förhålla sig till. Dels riksbankslagen som säger att svenska kronor är giltiga betalmedel, dels avtalsrätten. Den innebär att handlare som tydligt skyltat att de inte godtar kontanter inte heller behöver acceptera det som betalmedel. Att först vid disk neka kunden att betala med kontanter bryter däremot mot lagen.

I rapporten finns svar från drygt 740 handlare inom olika branscher som hanterar mycket kontanter.

Läs också: Nu vägrar mer än hälften av bankerna ta emot kontanter

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen