Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 16 april 2018

Opinionsbildaren Malin Ackermann ny bloggare på Land

Opinionsbildaren Malin Ackermann börjar blogga på tidningen Land. Hon kallar sig själv Demokratiaktivisten och står gärna upp i landsbygdsdebatten. Nu kommer vi kunna följa hennes kamp för glesbygden i bloggen Stad och land – hand i hand. Varmt välkommen Malin!

 Opinionsbildaren Malin Ackermann ny bloggare på Land.
Opinionsbildaren Malin Ackermann ny bloggare på Land. FOTO: marcus bäckström & istock

Välkommen Malin Ackermann, berätta vem är du?

– Tack, Malin Ackermann född Jonsson och uppvuxen i Lycksele. När jag var ung flyttade jag till Umeå och läste socionomutbildningen och var på väg att stanna där när jag träffade min blivande man. Men vägarna bar tillbaka till Lycksele där jag fick jobb som socionom.

Vi har tre barn; 12, 17 och 21 år. Lycksele kommun har fört ett tynande liv, när jag föddes bodde det där cirka 16 000 personer jämfört med cirka 12 000 invånare nu.

Läs också: Motsättningarna mellan stad och land är inte bra för Sverige

För några år sedan fick du Skatteverket på flera orter, bland annat i Lycksele, att stannade kvar på orten. På så vis räddade du kvar jobben i kommunen. Vilken kamp!

– Ja, den 24 mars 2015 förändrades mitt liv. Nio orter skulle bli av med sina skattekontor. Jag blev jättearg och tog initiativet till ett Facebookuppror av sällan skådat slag. Efter ett år av konstruktiv opinionsbildning vann vi kampen och fick regeringen att agera. Det var jättehäftigt!

Att Malin var en bidragande orsak till att Skatteverken nu stannar kvar, fick hon bekräftat av civilministern Ardalan Shekarabi.

– Han ringde och grattade och sa att vårt konstruktiva arbete hade lett till beslutet. Och han sa att det här bara var början.

Läs också: Vårt lands unika värden nedprioriteras

Du blev väldigt uppmärksammad och belönades med flera priser, grattis!

– Ja, jag blev bland annat Årets västerbottning 2016 och nummer 4 på Lands Årets Lantis-lista men det finaste jag fick med mig var bekräftelsen på att jag bringade hopp och mod i människor, vilket jag nu väljer att fortsätta med.

Hur känns det att börja blogga hos Land?

– Det känns fantastiskt bra. Jag skriver krönikor också, men att blogga – nu kan jag verkligen ta chansen att skriva när tankarna dyker upp. Jag vill fortsätta driva debatten, det ska bli spännande. Jag är supertacksam att få representera Land som har kraften att nå ut!

Land står bakom hela landsbygden!

Läs också: Bondjäntan – ny blogg hos Land

Du har ett stort intresse för landsbygdsfrågor? Berätta, var kommer det ifrån?

– Mina föräldrar och min bror har alltid varit engagerade i samhällsfrågor. Och jag har ett socialt patos att värna människor. Jag väljer att se människors lika möjligheter och jag engagerar mig i människors försörjning och utanförskap. Jag värnar om rättvisan, det vill säga var mans lika rätt till service och möjlighet att verka och bo på mindre orter. Jag förstår hur det känns när människor känner sig övergivna av staten och tappar hoppet. Naturnära bygder kan vara lika attraktiva om tillgång till välfärd och trygghet finns.

Läs också: Terese Bengard: Äntligen proppen ur!

Du skriver att ditt liv tagit en ny vändning, berätta vad har hänt?

– I oktober 2016, efter kampen om Lycksele, drabbades jag av bröstcancer och behandlades för det. Det gav mig anledning att reflektera: Vad är det jag egentligen vill göra?. Jo, jag kom fram till att jag vill bringa hopp om landets bygder. Viktigt var också att värna min hälsa. Men hur ska jag kunna försörja mig? Jag har också alltid längtat efter att skriva. Sagt och gjort. Jag tog mod till mig och sa upp mig och startade ett eget företag. Det visade sig bli en riktig lyckträff. Nu skriver jag, föreläser, konsultar och har fått flera paneluppdrag. Det känns helt rätt, jag har en unik drivkraft!

Nyligen fick du gestalta författaren Sara Lidman i en kommande dokumentär. Hur var det?

– En härlig historia. Förra året råkade jag av en slump stöta ihop med Gunilla Bresky som skulle göra en dokumentär om författaren Sara Lidman och letade efter en karaktär som skulle spela rollen. Det visade sig att filmaren i teamet kände igen mig och mitt engagemang från Lycksele. Och på den vägen är det. Vi kommer filma olika sekvenser under ett helt år. Jag har länge tänkt skriva nya berättelser om livet i glesbygd och har nu en idé om att skriva till Sara i och med att jag gestaltar henne. Jag hoppas att min bok och dokumentären kommer bli en väldigt bra kombination.

Du nämnde att du har tre viktiga milstolpar i ditt liv?

– Ja, det stämmer, de tre punkterna är:

1. Kampen om jobben i Lycksele som vi vann.

2. Cancer! Det gick bra och jag fick anledning att tänka till vad jag ville göra med mitt liv.

3. Möjligheten att nu kunna skriva en bok om Sara Lidman. Jag vill berätta för henne hur det är nu. I och med det ska jag gå en författarutbildning med Karin Thunberg. Läs också: Lev som en bonde – med Niklas Kämpargård

Vad kommer Lands följare och läsare få läsa om i din blogg framöver?

– Jag vill inte bara gnälla – jag prata om fördelar. Det blir en mix mellan orättvisorna som finns i landet, risken med det kluvna Sverige och hur jag ser på det samt mycket om kraften som finns i naturen och hur det är att leva nära den. Jag är en brobyggare mellan stad och land. Följarna kommer också kunna läsa om mina egna erfarenheter, hur det känns att bo i en bygd som ifrågasätts.

Vad är din viktigaste valfråga?

– Hur ska man fördela resurserna? Strukturen är viktig. Politiken behöver anpassas utifrån de skillnader vi har mellan stad och land. Mycket handlar om geografi och demografi. Alla orter har olika förutsättningar vad gäller invånare och ekonomi.

Läs också: Jord till skog med Katarina Ekeström

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen