Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 23 januari

Malin öppnade creperie i Järvsö

Järvsö

Entreprenören Malin Jonsson Näsman driver två creperier och ett minimalt lyxhotell i Järvsö. Hon köper nästan bara lokala varor – utan att pruta!

 Malin Jonsson Näsman vågade satsa nytt mitt i skidbacken i Järvsö.
Malin Jonsson Näsman vågade satsa nytt mitt i skidbacken i Järvsö. FOTO: Annika Goldhammer

En vedbrasa sprakar välkomnande på den snötäckta terrassen. Malin Jonsson Näsman lägger på några klabbar och vilar blicken på det nybyggda trähuset.

– Det här är min största satsning och det känns både skitläskigt och spännande, säger hon.

Bästa plats i skidbacken

 Malin blir peppad av framtidstron och sammanhållningen bland företagare i Järvsö.
Malin blir peppad av framtidstron och sammanhållningen bland företagare i Järvsö. FOTO: Annika Goldhammer

Järvsö Creperie och Nattlogi heter det och ligger på bästa plats i Järvsöbacken i Hälsingland.

Stora glasfönster blickar ut över skidbacken, Järvsö, Ljusnan och delar av den omgivande dalen.

Det blev klart precis på håret före deadline på juldagen, då den viktiga skidsäsongen på orten börjar.

Jobb in i det sista

 Huset är byggt av norrländsk kärnfuru, ekologisk isolering av pappersfibrer från gamla tidningar drevat med lin.
Huset är byggt av norrländsk kärnfuru, ekologisk isolering av pappersfibrer från gamla tidningar drevat med lin. FOTO: Annika Goldhammer

[

Malin ryckte själv in i sista minuten och skruvade ihop borden.

– Ja, det var på snäschen, säger hon på klingande hälsingemål.

– När jag var klar på julafton stod jag här på terrassen ensam, fortsätter hon. Det var helt tyst och stilla och jag tänkte: Vilken tur att jag befinner mig just här, just nu och får uppleva det här vackra och stilla.

Bråda dagar

 På menyn serveras bara mat gjort på lokala och/eller ekologiska råvaror.
På menyn serveras bara mat gjort på lokala och/eller ekologiska råvaror. FOTO: Annika Goldhammer

När Land besöker det nyöppnade creperiet är det långtifrån stiltje.

Vid de ljusa träborden skyfflar rödkindade skidåkare i sig crepes och i köket gräddas pannkakor på rykande heta crepeslaggar.

Mest lokala råvaror

 Stillheten och de vidsträckta skogarna och berget Järvsöklacken lockar turister. Skidåkning på vintern och cykling på sommaren.
Stillheten och de vidsträckta skogarna och berget Järvsöklacken lockar turister. Skidåkning på vintern och cykling på sommaren. FOTO: Ella Näsman

Nästan allt som serveras här är odlat och producerat i trakten.

Som ”Jarsegalette” med ost från ett närbeläget mejeri, potatis från en annan lokal producent, brynt smör och örter.

– Ja, det är ju själva grundtanken och det som gör creperiet unikt, att vi serverar lokala råvaror efter säsong – kvaliteten är underbar, säger Malin entusiastiskt.

Vill inte pruta

 Rykande nygräddade galetter serveras numera i Järvsöbacken.
Rykande nygräddade galetter serveras numera i Järvsöbacken. FOTO: Annika Goldhammer

Hon berättar lyriskt om tomater direkt från kvistarna på sommaren, de krispiga gurkorna, brocccolin och annat som levereras helt nyskördat från traktens odlare.

– Nu på vintern har vi mycket rotfrukter och picklade grönsaker från i somras. Vi är inte billigast men maten håller hög kvalitet, säger hon.

– Jag skulle aldrig hålla på att pruta och pressa priserna för odlarna. Vi samarbetar för allas bästa, alla ska få något tillbaka.

Läs också: Mjölkgården blev ett fullbokat företagshotell

Unik sammanhållning

Det menar hon är grunden till Järvsös företagaranda, som hon tycker är unikt positiv.

– Ja, vi samverkar och inspirerar varandra till att våga. Man blir liksom smittad i att hitta en egen företagsidé. Tänker att om andra kan så kan väl jag, säger hon.

– I stora städer är det mesta redan gjort, men på landsbygden finns ofta en hög utvecklingspotential.

Uppvuxen i Hälsingland

46-åriga Malin är uppvuxen här i Hälsingand, en bit norrut, i Hassela.

Som många andra gjorde hon en sejour i Stockholm där hon jobbade som tv-fotograf för bland annat SVT och TV4 och som inredare.

– Men när vi fick vårt första barn, Ella, kändes det inte kul att bo nära en trefilig motorväg i Solna längre. Jag ville att mina barn skulle få samma fina uppväxtmiljö som jag hade. Nu är alla tre ”Jarso-ungar”, säger hon.

Började med lemonadbar

För 15 år sedan köpte hon och maken Lars hus i centrala Järvsö.

För sju år sedan förvandlade de det gamla gårdshuset till en kombinerad inredningsbutik och lemonadbar med anslutande konstgalleri.

Året efter utökades verksamheten med sommarserveringen Järvsö Creperie.

Utvecklar ständigt företaget

Med begagnade möbler och en osviklig känsla för trivsamma miljöer byggde Malin upp ett litet smultronställe som har växt och utvecklats för varje år.

För tre år sedan öppnade hon en liten filial i form av en crepeskiosk i Järvsöbacken.

Var sin egen byggherre

Och i fjol fick hon möjlighet att bygga upp en helt ny restaurang i backen.

Malin har själv varit byggherre för projektet, något som blev en större utmaning än hon först trodde.

– Det var både skitsvårt, jättejobbigt och jättekul. Jag förstår nu varför inte alla krögare bygger sina restauranger själva.

Hållbart tänk

Bygget genomfördes i samarbete med flera lokala företag, bland annat Järvsöbaserade byggfirman Humlemo.

– De är ett gäng unga och frisinnade killar som har liknande tankar om hållbarhet som jag har. Vi har gjort alla val med hänsyn till miljön.

Huset är byggt av norrländsk kärnfuru, ekologisk isolering av pappersfibrer från gamla tidningar drevat med lin. Bordsskivorna är gjorda av trä från lokala granar.

Unik hotellsvit

En trappa upp håller Malin på att förverkliga drömmen om en unik hotellsvit med hållbara materialval – med hisnande utsikt över hela Järvsö.

– Att få inreda ett hotellrum helt som jag själv vill är så kul att jag svimmar. Jag hoppas och tror att det kan bli ett speciellt boende och har redan fått bokningar från flera bröllopspar.

Läs också: Matvandringarna som folk köar till

Malin Jonsson Näsman

Aktuell: Driver nyöppnade Järvsö creperie och nattlogi.

Bor: I villa i Järvsö.

Ålder: 46 år.

Familj: Maken Lars och barnen Ella, 18 år, Walter, 14 år och Sigge, 10 år.

Yrke: Entreprenör.

Intressen: Vandring.

Mer information: Instagram;@jarvsocreperie, Facebook; jarvsocreperie. hemsidan: jarvsocreperie.se.

Så fixade hon företaget

Finansieringen: ”Började i liten skala, köpte begagnat och har sedan växt och utvecklat för varje år. Det fick ta tid.”

Marknadsföringen: ”Sociala medier, framför allt Instagram, som jag älskar och blir väldigt inspirerad av.”

Antal anställda: 24 säsongsanställda under sommaren och fem på vintern.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 43 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen