Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 26 april 2017

Mandelmanns-effekten: Allt fler vill leva på landet!

Serien om makarna Mandelmann har blivit väldigt populär och nu kommer Mandelmanns-effekten – allt fler vill köpa en gård på landet. Mäklare vittnar om ett ökat intresse för ett genuint liv på landet.

Allt fler vill byta storstadsstressen mot ett enklare liv på landet.  Och mäklarna på Österlen i Skåne ser en tydlig Mandelmanns-effekt.

– Det finns en längtan efter något genuint och bestående, säger Andreas Johansson, visningskoordinator på Uppvik & döttrar i Skåne.

Att många har inspirerats av den populära TV4-serien Mandelmanns gård och vill göra som Gustav och Marie Mandelmann på gården Djupadal i Simrisham är inte svårt att förstå. Den folkkära familjen har en härlig charm – men också en stark vision av livet på landet.

Nu ser även mäklarna i Skåne en tydlig effekt av programmet.

– Ja, vi märker att Mandelmanns inspirerar kunder att vilja köpa gårdar här, säger Annika Månsson, fastighetsmäklare på Fastighetsbyrån Österlen.

– Många som kommer utifrån upplever att människor här har mer tid över att byta några ord med varandra och leva livet, fortsätter Annika Månsson. Det är gott att leva här helt enkelt!

Kunder efterlyser stillhet och lugn

Andreas Johansson kallar sig själv för en västerbottning i exil. Han har bott på Österlen sedan 27 år tillbaka och jobbat med fastighetsmäkleri på Uppvik & döttrar i 15 år. Intresset och efterfrågan på objekt på Österlen har växt år för år, säger han, men om Mandelmanns haft någon direkt effekt vet han inte.

– Det är för tidigt att säga, vi har inte börjat lägga ut nya objekt än. Men jag har hört talas om begreppet, säger Andreas Johansson.

Något som han däremot märker tydligt är att kunderna, och särskilt från Stockholm, efterlyser stillhet och tystnad i en högre grad.

– Alla vittnar om att Stockholm har förändrats. Det har blivit mer människor, ökad trafik och högre press. Längtan efter naturen har blivit större, det är något vi märkt det sista året.

Andreas Johansson säger att det förekommer fräsiga hus i glas och betong även på Österlen, men det är inte ”fläkt och fancy” som dominerar.

– Folk som köper fritidshus här vill oftast ta hand om det, de är intresserade av byggnadsvård och vill bevara de här gamla Skånelängorna. Det finns någon genuint och ursprungligt här och det är det man efterlyser, säger Andreas Johansson och tillägger:

– Det handlar mer om att restaurera än att renovera.

Många pratar om Mandelmanns

Kristina Bertilsson, fastighetsmäklare och partner på Mäklarhuset Österlen, ser en större efterfrågan på hus som började redan förra året.

– Det som är skillnaden nu är att det är ett lågt utbud, säger hon.

Kristina Bertilsson märker även hon av en effekt av Mandelmanns. Särskilt under visningar.

– Det är tydligt att kunderna sett programmet. På visningar hör jag ofta att det pratas om Mandelmanns. De står för något positivt och naturligt.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen