Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 15 mars 2017

Mandelmanns glada för responsen – nu oroar de sig för sommaren

Land får tag på Gustav Mandelmann i språnget mellan alla sysslor på Djupadals gård på Österlen. Han låter om möjligt ännu gladare än vanligt när jag frågar honom om det stora gensvaret från tittarna.

– Ja, det är så fantastiskt, alla snälla kommentarer vi får. Just nu ser jag på mitt instagram att en person skriver: Please, adoptera mig fort. Det är ju underbart, säger han med ett varmt skratt.

Mandelmanns med hunden Saffran. Foto: Stefan Lindblom.
Vinterlugn på Djupadals gård, Gustav och Marie leker med sin hund Saffran.

Tittarna älskar att följa året på gården

TV-serien om dem har blivit en enorm succé, med nära en miljon tittare till nästan alla avsnitt. Det tycks ha funnits ett sug hos svenska folket efter att få följa livet på landet under ett år, med djur, odling och två glada självhushållare. När jag frågar om de verkligen är så där glada i verkligheten skrattar Gustav igen:

– Ja det är vi faktiskt. Jag är överlycklig över att få bo här med Marie, på denna underbara gård. Att tillsammans fundera ut vad vi ska göra på dagen och lösa problem ihop. Även om vi jobbar mycket på varsitt håll, så får vi stunder att umgås med varandra, säger han.

Mandelmanns, hunden Siri, höns. Foto: Stefan Lindblom.
Den danska gårdshunden Siri jagar sorkar vid fruktträden – och vaktar hönsen.

Skojar med varandra

Det tror han är en viktig förklaring till att de håller kärleken vid liv. Och att de har kul i vardagen.
– Jag gillar att skoja, särskilt med Marie. Ibland blir hon lite förgrymmad men sen skrattar vi, berättar han.

Trots att de absolut flesta kommentarer är positiva, finns några negativa. Bland annat olika synpunkter gårdens djurhållning. Till exempel varför de inte kastrerar katterna och tar hand om några vildkatter istället.

Mandelmanns, Gustav. Foto: Stefan Lindblom
Gustav försöker hårda kommentarer med ro. Tror att det är en ”barnsjukdom” på nätet – att det lättare blir en ovänlig ton där, än när människor möts i verkligheten.

Försöker se positivt på kritiken

– Man får se det som att de vill hjälpa till och berätta om hur de själva gör med sina djur. Vad gäller katterna så tycker vi att det är fint att följa en katthona som får ungar. Och viktigt för barnen som besöker oss som får hålla i och gosa med en kattunge – för vissa kan det vara enda djur de kommer i kontakt med, säger Gustav.

Han och Marie har lärt sig att inte ta illa upp och accepterar att en del människor har åsikter just om lantbruk och djurhållning. En annan kritisk fråga de får är: Har ni massa anställda som gör jobbet ”bakom kulisserna”?

– Visst har vi anställda, jag skickade just in 20 kontrolluppgifter till Skatteverket. Men bara i köket och caféet under sommaren. Allt arbete utomhus med odlingarna, djuren och besökarna på sommaren sköter vi själva med hjälp av våra barn, säger Gustav.

Mandelmanns, trädgård. Foto: Stefan Lindblom.
Att jobba tillsammans utomhus med odling och djur, är viktigt för Gustav och Marie.

Älskar att jobba utomhus

– Vi älskar att jobba utomhus och vill inte leja bort det till någon annan. Det var ju en orsak till att vi flyttade hit. Vi anlitar förstås fackfolk till att lägga golv och dra rör och sånt, men annars vill vi göra jobbet själv, säger Gustav.

– Just nu gräver jag grunden till ett nytt köksutrymme med plats för bakugn. Det är härligt att jobba med händerna, fortsätter han.

TV-succén och det stora gensvaret från tittarna har dock gjort makarna lite oroliga inför sommaren.

Deras besöksträdgård, gårdsbutik, café och barnvandringar är redan väldigt populära. Att ta emot mångdubbelt fler besökare blir omöjligt för dem.

Mandelmanns, skylt. Foto: Stefan Lindblom.
Inte förrän efter midsommar slår Mandelmanns gård upp portarna till trädgården, caféet och gårdsbutiken

Rustar för anstormning

– Det är ju bara en liten grusväg hit och trädgården är inte stor. Inte heller räcker maten i caféet och gårdsbutiken om det skulle komma väldigt många. Vi säljer och serverar bara mat som vi själva har odlat och producerat här på Djupadal, säger Gustav.

De försöker rusta sig lite genom att öka sin matproduktion Sätter dubbelt så mycket potatis i år, 500 kilo mot 250 förra året. Men det blir svårt att klara en anstormning av besökare.

Mandelmanns med höna. Foto: Stefan Lindblom.
Bara ägg från egna höns, plus grönsaker från egna odlingar, ost, kött och mjölk från egna kor, grisar och lamm.

Måste kanske förboka

– Vi får kanske införa en slag förbokning via hemsidan, så att inte folk åker ända hit och blir besvikna när det är fullt. Vi vill att det ska vara en fin upplevelse för dem som kommer hit, särskilt på barnvandringarna, säger Gustav.

Åtta avsnitt visas totalt, det sista den 2 mars, samt på TV4 Play. Och så den goda nyheten som får alla fans att jubla: Det blir en säsong till – som visas nästa år! Inspelningarna drar igång snart!

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen