Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 24 februari 2017

Mandelmanns hotas av böter: "Det känns så orättvist"

De annars så glada Mandelmanns är ganska ledsna och upprörda just nu. Orsaken är att de hotas av vite av kommunen.

Gustav och Marie Mandelmann, på gården Djupadal i Simrisham, har blivit folkkära genom TV4-serien Mandelmanns gård. Men just nu suckar de djupt över byråkratins kvarnar som drabbat deras småskaliga tillverkning av marmelad, ost och korv. De säljer överskottet i sin gårdsbutik på sommaren.

Men under en miljö- och livsmedelskontroll i höstas fick de en kalldusch. Först några mindre plumpar i protokollet om att det saknades produktfaktablad till några förpackningar och att det var en trä i en stolpe i bageriet med mera.

Stopp för deras populära produkter

Men sedan kom den stora plumpen i protokollet – kontrollen satte nämligen stopp för tre av deras mest populära produkter i gårdsbutiken, produkter som de sålt där i flera år.

Orsaken?

Namnen Lyckomarmelad, Flörtsalt och Trotjänarkorv bedömdes som ”vilseledande”.

Detta trots att det på innehållsdeklarationen tydligt framgår vilka ingredienser som ingår i tomatmarmeladen, örtsaltet respektive korven gjord på kött från äldre får.

Känns orättvist

Om Marie och Gustav Mandelmann inte slutar med etiketterna och uppfyller inspektörens krav hotas de av vite.

– Det känns så orättvist. Här försöker vi odla och producera mat som är så äkta, ekologisk och av så hög kvalitet som möjligt – och så anses vi vilseleda våra kunder, säger Marie Mandelmann upprört.

Hon och Gustav förstår givetvis att kraven på livsmedelshygien och säkerhet måste vara högt satta och följas även av små tillverkare som de själva. Men de tycker att det är överdrivet nitiskt att förbjuda deras omtyckta, humoristiska produktnamn, särskilt eftersom varorna enbart säljs i gårdsbutiken.

Förbjudet namn - Lyckomarmelad är vilseledande enligt EU:s och Livsmedelsverkets regler.
Lyckomarmelad är vilseledande enligt EU:s och Livsmedelsverkets regler. Trots att det tydligt står att den är gjord på tomater.

Hårda regler för marmelad

Enligt Lena Wallin på Livsmedelsverket är reglerna i EU:s förordning kring livsmedelsmärkning väldigt tydliga. Det finns tre huvudgrupper av godkända beteckningar på livsmedel: Föreskrivna, vedertagna eller fantasinamn/varumärken.

De föreskrivna är hårdast reglerade och här ingår marmelad, sylt och juice. Det måste framgå vilka bär eller frukter som ingår i marmeladens namn – som hallonmarmelad till exempel.

Enligt förordningen kan ett namn som Lyckomarmelad inte godkännas – det måste stå tomatmarmelad som beteckning. Däremot kan man dessutom ha ett namn, typ Lyckoröra, utöver den beteckningen på etiketten.

Prästost och Coca-cola godkänns

Vedertagna namn är till exempel prästost, ett namn som accepteras som livsmedlets beteckning i det land där livsmedlet säljs.  Coca cola, räknas som varumärke, och behöver bara någonstans på etiketten skriva beteckningen kolsyrad läskedryck.

Reglerna drabbar små tillverkare

Så kanske kan Flörtsaltet och Trotjänarkorven passera nålsögat, om bara beteckningen örtsalt och fårkorv står någonstans på etiketten.
– Men allt känns plötsligt bara så tråkigt, reglerna dödar kreativiteten för oss små tillverkare på landsbygden. Jag förstår inte varför inte Livsmedelsverket istället försöker lyfta och stötta oss, säger Marie Mandelmann.

Relaterade artiklar

Populära ämnen på Land.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs artiklar i säsong

Till toppen