Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 15 mars 2017

Mandelmanns i ny TV-serie: "Det blir kul att visa upp allt som händer på vår gård"

Det kacklar, bräker och råmar i Djupadal nära Simrishamn. Här bor självhushållarna Gustav och Marie Mandelmann som vi får följa under ett år i TV4:s nya serie.

Bild 1/2 FOTO: Stefan Lindblom
Bild 2/2

Den skånska mildvintern ligger som ett dis över gården utanför Simrishamn. I grönsakslandet på kullen står vintersalladen i gröna rader, färdiga att skörda.

Marie böjer sig ned och plockar en ärtgrön bukett av asiatiska bladgrönsaker till lunchen.
– De här tål några frostnätter och växer i princip hela vintern. Man sopar bara bort snön. Fler borde testa vinterodling, säger hon.

Gårdshunden Siri vaktar hönsen

Intill grönsakslandet kacklar hönsen som går fritt i en stor inhägnad. De beskyddas av den danska gårdshunden Siri som jagar bort både rävar och rovfåglar.

Den danska gårdshunden Siri gillar att springa utomhus med hönsen.
Den danska gårdshunden Siri gillar att springa utomhus med hönsen.

– Hon är jätteduktig och älskar att vara utomhus med hönorna. Från början köpte vi henne för att hålla vattensorkarna borta från päronträden, berättar Gustav.

Han och Marie visar runt i sin jättelika trädgård framför det vita boningshuset. Den ligger i vinterträda men är ändå vacker med praktfulla fröställningar och spaljerade, kala fruktträd. På sommaren spränger växtligheten fram i rabatter, grönsaksland och växthus.

Man blir nästan andfådd av att räkna upp allt som de odlar. Minst femton sorters tomater, sommarkål, många olika salladstyper, mangold, lök, vitlök, bönor, slanggurka, rödbetor, morötter, chili, basilika, lavendel, rosmarin och en mängd andra kryddor och örter, svarta vinbär, äpplen, plommon och päron, med mera.

Trångt av besökare på sommaren

Sommartid är det också trångt av besökare här, hundratals kommer hit varje dag för att titta på trädgården, i växthusen och kring dammarna. Plus barnvandringar med besök hos djuren och smakprov från grönsakslandet.

De flesta fikar eller äter lunch i Trädgårdsköket också, där maten lagas av gårdens egna råvaror. Eller handlar i gårdsbutiken där Mandelmanns säljer sitt överskott av grönsaker, frukt, kött och ägg. Plus egentillverkad sylt, saft, ost och korv.

Många vill också prata med Gustav och Marie och få tips och råd om hur man lyckas med tomater, fixar höns till villaträdgården med mera.
– Det är fyra väldigt hektiska sommarmånader. Både mycket jobb med odlingarna och djuren och med alla besökare. Jag och Gustav som sköter visningarna med hjälp av våra fyra barn som jobbar här på somrarna. Det bara kökshjälp som vi anställer, berättar Marie.

Vill bidra till välfärden

Smarta lösningar: ett gammalt fönster blir vindskydd åt lagerbladen och en rostig spade blir en skylt.
Smarta lösningar: ett gammalt fönster blir vindskydd åt lagerbladen och en rostig spade blir en skylt.

Men hon betonar att ”sommarrushen” också är väldigt rolig – och ger inkomster. För även om familjen skulle kunna klara sig som rena självhushållare, tycker hon att det vore att dra sig undan ansvaret för det gemensamma i samhället.
– Det är viktigt att det går med lite plus så att även vi kan dra vårt strå till välfärden, med sjukvård och annan samhällsservice, säger hon.

De får jobba ganska hårt för pengarna. Det är svårt att förstå hur de hinner med allt under sommarhalvåret. Först så, plantera, rensa ogräs, sedan skörda och förädla. Kilovis av rotfrukter, kål, örter, frukter och bär ska skördas och förädlas.

Hundratals lökar och vitlökar ska hängas på tork, enorma mängder saft och sylt ska kokas. De jobbar från morgon till kväll, hela familjen men det är en livsstil där arbete, fritid och familjeliv vävs ihop.

Mandelmanns gård är Gustavs och Maries paradis och livsverk. När de köpte gården Djupadal i byn Rörum för 20 år sedan var den förfallen och tomten igenvuxen.
– Gården höll bokstavligen på att växa igen. Flera träd stod så nära huset att de skulle ha växt in genom väggarna om inte vi hade börjat röja. Det var tur att vi hade så mycket energi då, berättar Marie och skrattar.

Självklart med Krav-gård

De drevs och drivs av sina ideal och sitt stora miljöintresse. Viljan att odla kemikaliefritt, ha en etisk djuromsorg och göra ett så litet ekologiskt avtryck som möjligt har präglat hela deras satsning.
– För oss var det självklart att ha en Krav-gård, ta vara på allt vi producerar, förädla det samt själva äta efter säsong.Visst kan det bli lite ovanliga rätter ibland, men man blir kreativ, säger Gustav och ler.

Gustav och Marie bland lammen med sin pigga border collie Saffran.
Gustav och Marie bland lammen med sin pigga border collie Saffran.

Vi går bort till den lilla hagen under tak där lamm och några fjällkokalvar trängs i halmen. Lammen ska snart slaktas, köttet frysas in till sommarens försäljning och till familjens behov. Kalvarna är kvigor som inte får gå med tjurarna för att undvika betäckning.

Gustav kramar ett av lammen och utbrister på sitt spontana och glada vis: Så gullig du är! Han och Marie brinner för god – och naturlig – djuromsorg.
– Våra djur går utomhus från det att de föds, betar och bökar i jorden och kommer i kontakt med de bakterier som finns i naturen. Det gör att de bygger upp ett aktivt immunförsvar, säger han.

Sköter det mesta på gården

Uppe på en av kullarna som omger Djupadal vaggar en stor Linderödssugga i en hage omkring med sina honkultingar. I bokskogen en bit bort går smågaltarna och bökar. Korna går tillsammans med tackorna i fårhuset över vintern medan bagglammen gödslar upp tomatväxthuset. Tacklamm och årskalvar vistas i en stolplada intill.

Gustav och Marie är allkonstnärer som sköter det mesta på gården själva: Snickrar, reparerar, sköter djuren, tar hand om köttet, förädlar råvarorna genom att göra sylt, marmelad, korv och fjällost.

När vi är där lagar Marie blixtsnabbt till en läcker lunch: Omelett av ägg från hönsgården, sallad av nyskördade vintergrönsaker och rostade hasselnötter från egna träd. I TV4:s serie Mandelmanns kommer de att dela med sig av sitt liv och sitt sätt att arbeta på gården.
– Det ska bli kul att visa upp alltihop. Kanske inspirera andra att våga flytta till landsbygden och prova sina vingar, säger Gustav.

Fritt strövande höns har det bra i sin stora hage.
Fritt strövande höns har det bra i sin stora hage – och ger ägg nästan året om.

Det här görs under ett år på Mandelmanns gård

Våren: Lammar, kalvar, sår och planterar på friland och i växthus, sår säd.…
Sommaren: Mjölkar, ystar, skördar, sår inför vintern, rensar, surdegsbakar, har öppet i besöksträdgård och Trädgårdskök, barnvandringar.
Hösten: Tröskar, mustar, skördar äpplen, nötter och vindruvor, lägger upp vinterförråd av grönsaker, potatis, och förädlingar samt kondenserad mjölk och ost.
Vintern: Jobbar i skogen, hanterar ved, underhåller hus och redskap, skriver böcker, föreläser, spelar fiol, målar och vilar…

Marie och Gustav kollar om det flyttat in några bin eller steklar i insektshotellet.
Marie och Gustav kollar om det flyttat in några bin eller steklar i insektshotellet.

Har fyra barn

Namn: Gustav och Marie Mandelmann.
Åldrar: 51 och 52 år.
Bor: På gården Djupadal i Simrishamns kommun. Har åtta fjällkor och kalvar, 100 får varav 80 tackor och 20 lamm, drygt 20 linderödsgrisar, ett hundratal höns.
Yrke: Bönder, mathantverkare, småföretagare.
Familj: Varandra och barnen Aaron, 27, Tora, 25, Disa, 22 och Joel, 16.
Aktuella: Med nya serien Mandelmanns gård i TV4 som börjar sändas den 12 januari. Finns även på TV4 play.
Läs mer på: Mandelmanns.se

Relaterade artiklar

Populära ämnen på Land.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs artiklar i säsong

Till toppen