Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 19 augusti 2017

Mångsysslarna på Ängavallen: "Vi drivs av kärlek till våra djur"

Slakteri, mejeri, bageri, hotell – och Sveriges första gårdsbutik. Mångsysslarna på gården Ängavallen i Skåne drivs av sak: kärleken till djuren. Allt började med en storstadsgrabbs dröm om att bli bonde.

 Rolf Axel älskar djur och drivs av att de ska må bra, från födsel till slakt. Hunden Zigne, 10 år, hänger helst med husse.
Rolf Axel älskar djur och drivs av att de ska må bra, från födsel till slakt. Hunden Zigne, 10 år, hänger helst med husse.

Bara någon mil söder om Malmö ändrar landskapet karaktär. Från asfaltdjungel till vidsträckta fält av spannmål, vall och sockerbetor. Just här kring Vellinge är jorden som smör, mjuk och näringsrik. I hagarna betar kor och grisarna bökar i leran.

– Redan som barn ville jag arbeta med djur. Men eftersom jag är född mitt i Malmö var det ingen självklarhet. När jag äntligen fick chansen att bli bonde bestämde jag mig för att arbeta för djurens bästa, berättar Rolf Axel Nordström.

Tillsammans med sin familj driver han Ängavallens kafé och gårdsbutik, Sveriges allra första. Ett välfyllt skafferi med gårdens egna produkter från odlingarna, charkuteriet, mejeriet, ysteriet och bageriet.

 Bönder och krögare. Familjen Nordström, Birgitta, Niclas, Mathias och Rolf Axel. Hunden Zigne.
Bönder och krögare. Familjen Nordström, Birgitta, Niclas, Mathias och Rolf Axel. Hunden Zigne.

Förädlar råvarorna lokalt

Familjen Nordström har valt att förädla och sälja gårdens råvaror lokalt. Trots ett högre pris, Ängavallens kött är i genomsnitt 50–150 procent dyrare än vanligt kött i butik, har de inga svårigheter att sälja köttet. Julskinkan brukar ta slut långt innan jul.

– Den bästa maten görs av de bästa råvarorna. Svårare än så är det inte. Vi är den enda gården i Europa som gör precis allt ekologiskt hemma på gården. Vi förädlar alla gårdens råvaror på egen hand och serverar 75 procent av det vi odlar och föder upp i kaféet och restaurangen. Resten säljer vi i gårdsbutiken, berättar Rolf Axel.

 Det dröjer inte länge innan nyfikna grisar vågar sig fram när Rolf Axel sätter sig på marken mitt i den fluffiga halmen som grisarna uppskattar.
Det dröjer inte länge innan nyfikna grisar vågar sig fram när Rolf Axel sätter sig på marken mitt i den fluffiga halmen som grisarna uppskattar.

Slakt utan stress

Redan på åttiotalet började Rolf Axel drömma om ett eget slakteri. Han ville slakta småskaligt hemma på gården, utan stress- och ångest för djuren.

Han har byggt upp en slaktväg från uteboxarna ända in i slakteriet. Här får grisarna träna på att gå i ett par dagar före själva slakten. Väl vid slaktplatsen ligger en hög med rötter och foder som grisen börjar äta. Den som avlivar djuret är samma person som också arbetar som skötare, allt för att minska stressen. Hela slakten är lugn och styrs av grisens eget tempo.

– Metoden ger ett kött som nästan helt saknar stresshormoner som är vanligt i kött från köttindustrins löpande bandfabriker, säger Rolf Axel.

 Rödkullekor, en svensk gammal tålig lantras som tål att gå ute året om.
Rödkullekor, en svensk gammal tålig lantras som tål att gå ute året om.

Kalvarna får leva med sina mammor

Även familjens kor lever ett ovanligt hälsosamt koliv. I konventionell mjölkproduktion skiljer man på ko och kalv direkt efter kalvningen men familjen Nordström låter djuren leva tillsammans ända upp i tonåren. Under de första tio dygnen får kalven dessutom tillbringa dygnets alla timmar tillsammans med sin mamma och från och med det elfte dygnet går kossan återigen in i mjölkproduktion och kalvarna hålls åtskilda under natten, ungefär som på ett nattdagis.

– Kalvar föds upp på den nödvändiga komjölken samtidigt som de knyter starka band till sin mor och stärker immunförsvaret, säger Rolf Axel Nordström.

 Kossorna på Ängavallen föds upp på eget foder. Kalvarna avskiljs inte från mamman utan går tillsammans med kossan tills det sker en naturlig avstötning.
Kossorna på Ängavallen föds upp på eget foder. Kalvarna avskiljs inte från mamman utan går tillsammans med kossan tills det sker en naturlig avstötning.

Medan man i konventionell mjölkproduktion pensionerar korna redan efter fyra år är de bästa trotjänarna på Ängavallen produktiva i mellan tio och tjugo år.

– Våra rödkullekor och fjällkor är mindre och producerar bara 25 procent så mycket mjölk som moderna mjölkkor men är i stället verksamma under flera år, säger Rolf Axel.

Allt foder växer på gårdens egna ägor. Korna får enbart gräs och ensilage och grisarna föds upp på korn och rågvete som odlas på gården.

– Vi driver gården efter ett slutet system. Det innebär att vi varken köper foder eller tar in några avelsdjur utifrån, berättar Rolf Axel som låter djuren para sig naturligt.

 Skogsfåren föds upp enbart på foder från gårdens egna odlingar.
Skogsfåren föds upp enbart på foder från gårdens egna odlingar.

Hela familjen jobbar på gården

Allt eftersom barnen växt upp har de också börjat jobba på gården. Sonen Niclas är lantmästare och ansvarig för gårdens restaurang, hotell och konferensverksamhet medan sonen Mathias (också han lantmästare) är ansvarig för gårdens ekologiska odlingar, uppfödning och förädling. Hustrun Birgitta hittar man framförallt i gårdsbutiken.

– Vi hoppas att våra besökare inser att lantbruket är Sveriges viktigaste näringsgren. Genom att köpa ekologiska produkter, äta mindre kött och handla direkt av bonden kan man som konsument verkligen göra skillnad, säger Rolf Axel.

 Rolf Axel Nordström och sonen Mathias jobbar med gårdens djurhållning.
Rolf Axel Nordström och sonen Mathias jobbar med gårdens djurhållning.

Läs också: De föder upp 12 lantraser – för att bli självförsörjande

Bönder och krögare

Namn: Rolf Axel och Birgitta Nordström med sönerna Mathias och Niclas.

Yrke: Bönder och krögare med ett naturligt jordbruk.

Odlar: Spannmål, vall, ärtor, åkerböna, senap, sparris, kål, rotfrukter, lök, squash, pumpa, frukt och bär, rabarber, kvitten och en lång rad örtkryddor till gårdens kök och tillverkning.

Besök: Familjen Nordström driver hotell, restaurang och konferensanläggning hemma på gården, www.angavallen.se

Gårdsbutik: Under sommaren är både gårdsbutik och kafé öppet dagligen mellan klockan 12 och 18 (vardagar). På helgerna 11-15. Resten av året är gårdsbutiken öppen torsdag-fredag 12-18 och lördag-söndag 11-15.

Hitta hit: Följ E6/E22 söderut från Malmö i riktning mot Trelleborg. Strax söder om Vellinge ligger gården på höger sida, avfart 6 Håslöv. Du kan också åka buss till Ängavallen. Ta regionbuss 146 från Malmö eller Trelleborg och hoppa av vid Håslöv E6. www.angavallen.se

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen