Margareta är spindeln i nätet i Valsjöbyn
Vad gör norrmännen när de blir godissugna eller traktens renskötare när de har fullt upp under skiljning och slakt?
Provianterar hos Margareta Andersson i Valsjöbua förstås.
Förmiddagen är lugn. Margareta i kassan hinner byta många ord med Sune Elvstål från Hotagen by, som har kommit för att köpa lite fikabröd inför besöket hos sin insnöade morbror.
– Här är över en meter nu. Varje kväll samlas vandringsälgarna nere vid sjön. Snart kan de nog gå över, säger Sune.
Social samvaro
Han dröjer sig kvar en stund vid entrén. På andra sidan dörren visar termometern på minus tolv och mer snö är på gång.
Strax efter lunch tittar brevbäraren Mikael Tunell in på sin dagliga 32-milarunda från Krokom. Han lämnar och hämtar paket och kostar på sig en liten paus i Valsjöbuas caféhörna.
– Kaffet bju’r Maggan på och gott är det också! säger Mikael innan han hoppar in i Post Nords gula bil och far vidare så snön yr.
Kunderna kommer på spark
Snart strömmar kunderna till. Madeleine Frimert kallar sig ”urinvånare” men arbetar för tillfället i Åre. Nu är hon hemma i Valsjöbyn och passar på att hämta ut ett paket.
Andreas Eriksson, som kör lastbil mellan Östersund och Stockholm, är också ledig i dag och behöver handla. Elin Toven och Mejaline Sparrock kommer på spark efter skolan.
Skoteråkare provianterar
Och Eirin Totland har kört över gränsen trots att hon oftast är sin norska butik trogen. Några extra godsaker slinker ner i varuvagnen framme vid kassan.
– Sedan norrmännen höjde sockerskatten kostar en chokladkaka liksom en stor läskflaska mellan 50 och 60 kronor i Norge, berättar Margareta.
Norrmännen är viktiga för butiken. Faktum är att merparten av kunderna kommer därifrån.
– Utan dem hade vi inte klarat oss. Och de norrmän som har fritidshus här engagerar sig mycket för bygden så det är bara positivt! tycker Margareta.
Viktiga norska kunder
Jaktfolk, fiskare, vandrare och skoteråkare provianterar också här, liksom alla stugägare. I Valsjöbyn finns många fritidshus och på norska sidan ett tusental i Lierne kommun.
En annan stor kundgrupp är det extrafolk som kallas in av traktens renskötande samer vid sarvslakt och renskiljning.
– Då försöker vi anpassa sortimentet utifrån dem. Under arbetstopparna ska de bara ha det de behöver, då finns inte tid för annat. Ibland ringer de och ber mig hänga ut lite varor för att de inte hinner ner till byn innan vi stänger, säger Margareta.
Både trend och tradition
Mitt i Sverige. Valsjöbyn ligger i distriket Hotagen, precis vid norska gränsen.I Valsjöbua saknas varken trendprodukter som ginger beer eller traditionella kaffekittlar. Med tanke på bredden hos kunderna måste det vara så. Souvenirer och friluftsutrustning ska det också finnas rum för på hyllorna.
– Dessutom är det roligt att ha en koppling till det som har varit tidigare, säger Margareta.
Flera företrädare
Hon har trängt in museiföremål från lanthandelns tidigare epoker där de fick plats. En gammal kassaapparat och kaffekvarnar, putsmedelburkar och räkenskapsböcker från 1800-talet.
Margareta har varit aktiv i hembygdsföreningen. Liksom i kyrkan, fiskevårdsområdet och föreningen Ansättenfjällen. Hennes samhällsengagemang är stort.
– Jo, folk blir väl trötta på mig! De flesta vet nog vem jag är eftersom jag är med i flera sammanhang, säger Margareta.
Viktigt med jobben
Men ska butiken och bygden leva vidare måste allt runt omkring också fungera, poängterar hon.
– Arbetsmarknaden till exempel. Det stora lefsebageriet på norska sidan har haft sina toppar och dalar. När de lade ner för något år sedan märktes det direkt på att våra ungdomar flyttade härifrån, berättar hon.
– Där hade funnits hundra arbetstillfällen och det var vårt Volvo. Men nu har det startats om igen och det byggs också en stor, landbaserad fiskodling på norska sidan, fortsätter hon.
Räddades av byborna
För tio år sedan var även Valsjöbua på väg att lägga ner. Den räddades i sista stund av att ett hundratal bybor och andra Valsjövänner gick samman i ett aktiebolag, som tog över driften.
Margareta anställdes som VD, även om titeln känns obekväm för henne.
– Jag är väl mer allt-i-allo och spindeln i nätet, säger hon.
Sedan dess har flera stora satsningar gjorts. Charkdisken och gamla mjölkkylen är rivna för att ge mer butiksyta.
Modern servicepunkt
I dag är Valsjöbua en modern servicepunkt med Apoteket, Systembolaget, Svenska Spel, Post i butik, DHL och Bussgods som samarbetspartners.
I fjol la Krokoms kommun ner turistinformationen i egen regi. Istället inrättades ”Infopoints” runt om. Självklart är Valsjöbua en av dessa.
– I praktiken har vi alltid stått för turistinformationen här. Är det någonting så hjälper vi våra kunder, vad det än handlar om, säger Margareta.
Blå timmen sänker sig över Valsjön och husen i byn. Carl-Åke Westlund, som var handlare i Valsjöbua i flera decennier, har kommit in för att packa upp leveransen från Systembolaget innan stängningsdags.
Kopplar av med fiske
Ett anställt butiksbiträde finns också och några som kommer in på timmar – ideellt. Men det bli förstås många arbetstimmar ändå för Margareta. Som tur är vet hon hur man kopplar av mellan passen.
– Vinterfiske är det bästa som finns! Min man och jag brukar ta skotern till någon liten tjärn. Sedan stannar vi där hela dagen och pilkar. När man har tänt eld i grillkälken och kan koka sitt kaffe… Det är vad jag kallar livskvalitet av hög rang!
Så fixade hon företaget
Finansiering: Aktiekapital och lån när 107 bybor och andra aktieägare gick samman och nystartade Valsjöbua för tio år sedan. Investeringsbidrag till nya kylar, belysning och larm, driftsbidrag samt ett kommunalt bidrag på 50 000 kronor om året mot att man kör ut varor till äldre och sköter annan service.
Omsättning: 4,5 miljoner kronor.
Marknadsföring: Facebook, egen hemsida, en del av portalen Valsjöbyn på nätet samt vägskyltar på både svenska och norska sidan.
Antal anställda: Margareta Andersson, ett butiksbiträde plus flera timanställda.
Så får du fart på lanthandeln
Se nyttan av ideella krafter och engagemang i bygden.
Ha många servicebitar kopplat till butiken. Provisionen som servicepunkt gör mycket för ekonomin.
Satsa på personalen. Se deras styrkor och lyft deras engagemang. Margareta Andersson gick till exempel en butiksledarskapsutbildning i fjol.
Bra varutransporter är A och O.
Lokalanpassa sortimentet. ”Här måste alltid finnas kornmjöl, fläsk, lingonsylt och messmör hemma när folk vill koka klåbben (jämtländsk palt)!”
Se inte andra lanthandlare som konkurrenter utan hjälps åt istället. En levande landsända är bra för alla
Hoppas att fler vill flytta till byn
Namn: Margareta Andersson
Aktuell: Eldsjäl i Hotagsbygden i Jämtland
Bor: I hus i Rötviken
Ålder: 52 år
Familj: Maken Mats, 55 år, barnen Ann-Sofie, 28 år, och Niklas, 26. Första barnbarnet på väg.
Yrke: Lanthandlare i Valsjöbyn
Intressen: Hembygds- och samhällsfrågor, historia och fiske
Drömmer om: Att vi ska fortsätta att ha en levande, välkomnande och attraktiv bygd som människor vill tillbaka till efter ett besök – och gärna också flytta hit!
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.