Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 26 januari 2018

Maria älskar familjens 1930-talsvilla

Jönköping

Det är en balansgång att renovera ett gammalt hus utan att förstöra dess charm. Men det har Maria Unge och hennes man klarat. Följ med in deras vackra 1930-talshus i utkanten av Jönköping.

 Lilla Selma myser med mamma Maria i det varsamt renoverade köket.
Lilla Selma myser med mamma Maria i det varsamt renoverade köket. FOTO: Carina Olander

I ett villaområde i utkanten av Jönköping ligger en gammal faluröd trävilla, med glasveranda.

Huset andas ”förr i tiden”, med sina spröjsade fönster och tidsenliga byggnadsstil. Tack vare glasverandan och de stora fönstren flödar ljuset in och inredningen är en mysig mix av gammalt och nytt.

Förälskade sig i huset direkt

 Familjens Unges vackra hus byggdes 1935, nu med ny glasveranda.
Familjens Unges vackra hus byggdes 1935, nu med ny glasveranda. FOTO: Carina Olander

Här bor Maria Unge med sin man Otto och deras fyra barn. Hon och Otto förälskade sig i huset direkt när de såg det för 10 år sedan även om de insåg att det låg mycket jobb framför dem.

– Vi fick liksom väcka det gamla huset ur sin törnrosasömn. Det var nästan ingenting gjort på huset sedan det byggdes 1935, säger hon.

Läs också: 26-åriga Clara: Här kan barnen leka fritt!

Nygammal uppvärmning

 Flödande dagsljus. Det gamla vardagsrummen är länkat till glasverandan med alla sin fönster som låter ljuset flöda in.
Flödande dagsljus. Det gamla vardagsrummen är länkat till glasverandan med alla sin fönster som låter ljuset flöda in. FOTO: Carina Olander

Fördelen var att mycket av originalinredningen var kvar. Rustika grangolv under lager av linoleum- och plastmattor och vackra höga träpaneler.

Dessvärre var de gamla kakelugnarna och vedspisen utslängda då tidigare ägare moderniserat värmesystemet och installerat ett vattenburet system.

Öppen planlösning

 Öppet in till köket med den gamla vedspisen i förgrunden som en avskiljare.
Öppet in till köket med den gamla vedspisen i förgrunden som en avskiljare. FOTO: Carina Olander

Men plus i kanten var att man ersatt dem med klassiska radiatorer i gjutjärn.

– Vi fastnade för husets potential och genuina 30-tals charm. Rummen var lite trånga och för att kunna utnyttja ytan på bästa sätt valde vi att ändra planlösningen, berättar Maria.

Bland annat rev de väggen mellan köket och matsalen, men tycker att köket ändå känns som ett eget rum fast det är luftigt och öppet.

Rev väggen till köket

 I dag är trapphallen är ljus och trevlig med vita, höga originalpaneler. Men det krävdes mycket slit för att få bort de gamla, fastlimmade mattorna på alla trappsteg.
I dag är trapphallen är ljus och trevlig med vita, höga originalpaneler. Men det krävdes mycket slit för att få bort de gamla, fastlimmade mattorna på alla trappsteg. FOTO: Carina Olander

Paret har renoverat huset varsamt och varit noga med att spara eller köpa gammeldags detaljer så att huset får behålla sin stil.

– Till exempel renoverade vi de gamla fönstren istället för att köpa nya, men ersatte innerfönstren med moderna isolerglas. Då fick det både ett bättre energivärde och behålla sitt utseende, säger Maria.

Byggde tre sovrum

 Rogivande att sitta i den gungande stolen och titta ut genom fönstren ut på snön.
Rogivande att sitta i den gungande stolen och titta ut genom fönstren ut på snön. FOTO: Carina Olander

Övervåningen som tidigare ägare hade renoverat, byggdes om från ett stort allrum till tre sovrum och ett badrum, då badrummet i källaren helt klart gjort sitt.

Alla golv i hela huset slipades, lutades och såpades. Trappan var ett kapitel i sig, där den fastlimmade heltäckningsmattan gav dem något att bita i.

Under årens lopp har familjen växt från tre personer till en storfamilj med fyra barn. Så för två år sen började huset kännas trångt. Det blev helt enkelt fullt runt både köksbord och i soffan.

Älskar glasverandan

 Det gamla skåpet rymmer massa saker och blir en fin konstrast åt den ljusa inredningen.
Det gamla skåpet rymmer massa saker och blir en fin konstrast åt den ljusa inredningen. FOTO: Carina Olander

Tanken om en utbyggnad i glasverandastil födde, Maria och Otto kontaktade en byggnadsvårdskunnig arkitekt som gjorde ritningen, där även en större, utbyggd hall ingick.

Snickare anlitades för det ganska stora jobbet och förutom verandan och en större hall byggde de också en stor altan utanför verandan. En del av husets panel som togs bort, återanvändes som tak i verandan.

– Vi är verkligen nöjda och älskar att vara i vara i vårt nya vardagsrum. Det är underbart ljust och luftigt, säger Maria

Liknar originalfönstren

 TV-hörna med retrokänsla. De vita skinnfåtöljerna och den brun fåtöljen är köpta på Lauritz nätauktion.
TV-hörna med retrokänsla. De vita skinnfåtöljerna och den brun fåtöljen är köpta på Lauritz nätauktion. FOTO: Carina Olander

Verandans alla fönster är öppningsbara med fasta spröjs, som liknar gamla originalfönster från den tiden huset byggdes.

En nackdel finns dock med att ha så många fönster:

– Vi tänkte inte på all fönsterputsning det innebär, men även om det är besvärligt så glasverandan har blivit ett stort lyft för vårt hus, säger Maria och ler.

Köper bara begagnat

 I glasverandan står en skön soffa med kuddar, den rosa kudden med knapp har Maria sytt själv.
I glasverandan står en skön soffa med kuddar, den rosa kudden med knapp har Maria sytt själv. FOTO: Carina Olander

Det märks att hon är mycket inredningsintresserad. Rummen är ljusa och harmoniska med gedigna trägolv, där den personliga inredningen matchar husets karaktär.

För några år sedan bestämde hon sig för att bara försöka handla begagnade möbler. Då kan ändra ofta utan att det blir så dyrt eller är dåligt ur miljösynpunkt..

– Vi bytte nyligen ut vår soffa i vardagsrummet, det var andra gången på ett halvår. Men det känns okej, för att jag köpt begagnat och sedan skänker bort det som blir över till välgörenhet, säger Maria.

Nöjda trots allt jobb

 När glasverandan byggdes ut blev även hallen större, med bättre plats att hänga av sig jackorna och för förvaring.
När glasverandan byggdes ut blev även hallen större, med bättre plats att hänga av sig jackorna och för förvaring. FOTO: Carina Olander

Hon och Otto är stolta över allt de åstadkommit med sitt hus, trots slitet.

– Ja, vår äldsta dotter var bara ett och ett halvt år då flyttade in. Energin tog slut emellanåt och vi fick ta pauser för att ladda om. Idag trivs vi oerhört bra. Läget är toppen med tomt i söderläge och med underbara grannar i omgivningen, säger Maria.

Läs också: Familjen inredde gården med eldstäder

Namn: Maria Unge.

Ålder år: 40 år.

Yrke: Socionom.

Bor: I en 1,5 plansvilla byggd 1935 på 129 kvm i utkanten av Jönköping.

Familj: Maken Otto, 39 år. Barnen Elinne 12 år, Elsa, 8 år, Melker, 6 år, Selma,3 .

Just nu: Alldeles snart ska vi börja med att renovera vår källare.

Se mer på Marias Instagramkonto: @Mariamonung

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen