Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 26 augusti 2022

Marianna och Anders bjuder in besökare till sitt skogsparadis

Häradsbäck

På den lilla gården Stensjöäng i Småland bor Marianna och Anders Agetorp och bjuder in besökare i sitt skogsparadis.

– Vi vill visa att naturen är vår största kraftkälla. Något som många tappat bort i vårt moderna samhälle.

 Marianna och Anders Agetorp trivs med att bo och verka nära naturen, på sin gamla gård Stensjöäng.
Marianna och Anders Agetorp trivs med att bo och verka nära naturen, på sin gamla gård Stensjöäng.

Skogen är majestätisk med höga träd och stenar överallt. Mäktiga som gammeltroll med mjuk mossa mellan. Här och var gläntor med blommor, vilda och tama. Mellan trädstammarna glittrar sjöns vatten.

Redan längs den slingriga grusvägen genom skogen sätts fantasin i rörelse när man möts av märkliga stenbumlingar.

Konst i skogen

 En av Anders installationer, kluriga konstverk som gör skogen ännu mer levande.
En av Anders installationer, kluriga konstverk som gör skogen ännu mer levande. FOTO: fotograf Ewa Stackelberg

Anders är en konstnär och skulptör med ”Landart” som specialitet, han hjälper naturens egna former med små kluriga installationer som gör stenarna levande.

Marianna skriver och föreläser om naturens kraft och läkning, skogens innersta väsen och om bygdens naturälskande kändisar.

Började forska

 Marianna njuter av kvällssolen på tröskeln till sin gamla skrivarstuga, som också kallas "Stine Svens stuga" efter ett inhyseshjon som bott där.
Marianna njuter av kvällssolen på tröskeln till sin gamla skrivarstuga, som också kallas "Stine Svens stuga" efter ett inhyseshjon som bott där. FOTO: fotograf Ewa Stackelberg

Framför allt den världsberömde forskaren professor Carl von Linné och den läkekunniga Ingeborg i Mjärhult, som levde i trakten på 1700-talet.

– De båda levde samtidigt och Linné som var en högt uppsatt vetenskapsman högaktade och lyfte fram Ingeborg, en bondkvinna av folket och visade stor respekt för hennes kunnande. Jag blev såklart nyfiken och började forska om hennes liv, berättar hon.

Läs också: Bonden Helena letar spår av det förgånga i landskapet

Skapat skogsträdgård

 Marianna och Anders har anlagt en mjukt ringlande vandringsstig genom det småländska landskapet.
Marianna och Anders har anlagt en mjukt ringlande vandringsstig genom det småländska landskapet.

Marianna och Anders har lagt ner många timmars arbete för att skapa en trädgård mitt i skogen, som är både vildvuxen och tillrättalagd.

– Många känner sig vilsna inför naturen, de vågar sig inte ut i skogen. De kan träna hos oss. Stensjöäng är öppet dygnet runt, året runt, naturen stänger aldrig. Vinter som sommar, här finns alltid något att uppleva. Ibland är vi här, ibland går besökarna runt på egen hand, säger hon.

Bevarad backstuga

 Sagolikt. Röken stiger ut den gamla skorstenen i Lille Jans Backstuga. En av få backstugor som finns kvar i de småländska skogarna.
Sagolikt. Röken stiger ut den gamla skorstenen i Lille Jans Backstuga. En av få backstugor som finns kvar i de småländska skogarna. FOTO: fotograf Ewa Stackelberg

Det ryker ur skorstenen på den gamla backstugan, som ligger inbäddad i mossa och ser ut som hämtad ur en saga.

Det är Lille Jans flera hundra år gamla backstuga som paret har räddat och renoverat. En vandringsstig från stora gården leder hit. Den och brygghuset fungerar som skrivarstuga och B & B.

Ombyggd lada

 Ombyggd. I den gamla ladan finns plats för ateljé, galleri och butik.
Ombyggd. I den gamla ladan finns plats för ateljé, galleri och butik. FOTO: Ewa Stackelberg

Den gamla ladan har fått nytt liv som ateljé, galleri, butik och servering i två våningar. Bryggan ut i sjön är nybyggd.

I skogen har Marianna skapat en andlig plats, ”Skogskatedralen” omgärdad av höga tallar och skira slingor som hänger ner mellan träden.

Hit kommer par för att vigas eller förnya sina äktenskapslöften, här har hållits namngivningar och begravning.

Andlig plats

 Skogskatedralen. Marianna och Anders i den majestätiska tallskogen där de har skapat ett andligt rum som används för vigslar andra ceremomier.
Skogskatedralen. Marianna och Anders i den majestätiska tallskogen där de har skapat ett andligt rum som används för vigslar andra ceremomier. FOTO: fotograf Ewa Stackelberg

Här ordnas även musik- och dansföreställningar, föredrag, yoga och meditationer.

– Jag håller drömgrupper och en helt ny sov-workshop, där vi sover tillsammans ute under bar himmel i skogen. För många är det en stor upplevelse att komma till ro här ute, säger hon.

Från katedralen följer man stigen som slingrar sig fram mellan stenarna finns flera viloplatser, vackra utsikter, inspirerande växtlighet. Eller så går man ner till sjön.

Egen konst

 Galleriet inne i den ombyggda ladan där Marianna och Anders ställer ut sin konst.
Galleriet inne i den ombyggda ladan där Marianna och Anders ställer ut sin konst. FOTO: Ewa Stackelberg

Hela tiden dyker det upp nya projekt. Anders arbetar även som sjukgymnast, men Marianna jobbar främst på gården. Hon skriver, guidar, tar emot besökare, håller föreläsningar och är rådgivare.

Detta är hennes hembygd, skogarna kring Häradsbäck, Ryd och Spjutaretorp i södra Småland.

– Jag ville alltid bo kvar här, där jag växte upp. När jag var 17-18 år flyttade jag några kilometer, ner hit till Stensjöäng vid sjön.

Älskar sin hembygd

 Hembygd. Marianna älskar att bo och verka nära skogen i sin småländska barndomstrakter, som hon aldrig har lämnat.
Hembygd. Marianna älskar att bo och verka nära skogen i sin småländska barndomstrakter, som hon aldrig har lämnat. FOTO: fotograf Ewa Stackelberg

Marianna berättar att hon ville vara här, utforska och förstå sitt ursprung.

– Jag älskar min bygd, naturen, historien. Och i dag, med fiberoptik och internet, kan jag kommunicera med hela världen medan jag sitter framför vedspisen i köket, säger hon.

Det svåra var att hitta försörjning. Marianna berättar att ingen företagsrådgivare trodde att det var möjligt att driva företag med besöks- och trädgårdsverksamhet ute i “obygden”.

Delar livet i skogen

 Anders och Marianna delar intresset för natur och konst och trivs i sitt hus på gården Stensjöäng.
Anders och Marianna delar intresset för natur och konst och trivs i sitt hus på gården Stensjöäng. FOTO: fotograf Ewa Stackelberg

Hon var många gånger på väg att ge upp, men är i dag enormt tacksam över att få leva nära naturen i skogen.

– Och att jag träffade Anders som ville dela mitt liv här på gården, säger hon.

Omnämnd av Linné

För några år sedan började hon intressera sig för läkekvinnan Ingeborg som levde här i grannbyn Mjärhult fram till 1749.

 Ett gammalt dokument som beskriver den läkekunniga Ingeborg i Mjärhult.
Ett gammalt dokument som beskriver den läkekunniga Ingeborg i Mjärhult. FOTO: fotograf Ewa Stackelberg

Carl von Linné, som kom från Stenbrohult hade stor respekt för hennes djupa läkekunskaper och skrev om henne 1741: ”Hon är sökt över hela landet och har större namn om sig uti medicinen än mången doktor som läst och praktiserat i all sin dag.”

Ingeborg har kallats naturläkare, orakel, klok, idag skulle vi kalla henne terapeut och shaman. Hon förföljdes och trakasserades av både kyrkan och kronobetjänter (polis) och domare. Men fick också stort stöd från många människor från när och fjärran som hon hjälpte.

Ingeborgs läkeväxt

 Safsan ett gammalt fornnordiskt ord för kungsbräken, som den läkekunniga Ingeborg använde.
Safsan ett gammalt fornnordiskt ord för kungsbräken, som den läkekunniga Ingeborg använde. FOTO: fotograf Ewa Stackelberg

Ingeborg kunde kommunicera med naturen. Det omtalas att hon varje morgon, på fastande mage, rodde ut till en ö i ån intill gården och ”talade med Safsan. Safsan är ett annat namn för Kungsbräken och hos denna speciella växt fann Ingeborg sinnesfrid.

Safsa är ett gammalt fornnordiskt, gotiskt ord som faktiskt betyder ”kunskap, vetande”!

– Jag vet också en hel del om olika växter och hur de kan användas, säger Marianna, som numera har en egen Safsa i sin skogsträdgård.

Prenumerera på Lands nyhetsbrev – få artiklar direkt i mejlen

Örtintresserad

 Marianna är intresserad av folkmedicin och har lärt sig olika örtkurer av sin mamma.
Marianna är intresserad av folkmedicin och har lärt sig olika örtkurer av sin mamma. FOTO: fotograf Ewa Stackelberg

Hon växte upp en gård där mycket fortfarande gjordes på gammaldags sätt med handkraft och enkla redskap. Syskonskaran var stor och familjen levde enkelt.

– Redan som lite lärde jag mig att ta vara på naturens gåvor och bereda växter, göra teer, salvor, läkemedel och dekokter. Detta var huskurer som alla behövde förr, berättar Marianna som känner släktskap med Ingeborg.

Läs också: Konstnären Anette skildrar livet på Blekinges landsbygd

Gammeldags kunskaper

 En värmande och stämningsfull brasa i den gamla backstugan. Marianna är uppvuxen i trakten under enkla förhållanden.
En värmande och stämningsfull brasa i den gamla backstugan. Marianna är uppvuxen i trakten under enkla förhållanden. FOTO: fotograf Ewa Stackelberg

Precis som Ingeborg lärde sig Marianna kurer av sin mor som plockade massor av nässlor, torkade och gjorde avkok för att få bättre blodvärden.

– Hon fick sju barn och det tog på krafterna. Om någon skadat sig gjorde hon våtvarma omslag med kamomillte eller kokade plåster av bivax, kåda och olika örter som hon bredde ut på lakansväv som sedan lades om den onda ryggen eller knät, berättar Marianna.

Läkande natur

 Skogsvila. Anders och Marianne har byggt en skön viloplats med bänkar mot berget.
Skogsvila. Anders och Marianne har byggt en skön viloplats med bänkar mot berget. FOTO: fotograf Ewa Stackelberg

Hon använder själv kurer från naturen, som mynta på kliande myggbett. Och när hennes barn var små och fick sår, stötte hon groblad och lade på såret som ett läkande plåster.

Bara att vara i naturen är läkande, menar hon.

– Om jag känner yrsel eller värk brukar jag ta en dag i trädgården eller skogen, sitta ner och vila. Då hittar jag tillbaka till naturens puls och kommer i samklang med moder jord, säger hon poetiskt.

Båda är mångsysslare

Namn: Marianna och Anders Agetorp.

Ålder: 57 år och 58 år.

Bor: Gården Stensjöäng i Spjutaretorp, nära Häradsbäck i Älmhults kommun.

Familj: Varandra och fyra vuxna barn.

Gör: Författar, föreläser, är konstnär ”Land Art”, driver öppen besöksverksamhet på Stensjöäng, med kulturstig och trädgård ateljé, butik, kurser, drömgrupper. Leder ceremonier för vigsel, namngivning och begravning.

På hemsidan www.marianna.agetorp.se finns mer information.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen