Marianna och Anders bjuder in besökare till sitt skogsparadis
På den lilla gården Stensjöäng i Småland bor Marianna och Anders Agetorp och bjuder in besökare i sitt skogsparadis.
– Vi vill visa att naturen är vår största kraftkälla. Något som många tappat bort i vårt moderna samhälle.
Skogen är majestätisk med höga träd och stenar överallt. Mäktiga som gammeltroll med mjuk mossa mellan. Här och var gläntor med blommor, vilda och tama. Mellan trädstammarna glittrar sjöns vatten.
Redan längs den slingriga grusvägen genom skogen sätts fantasin i rörelse när man möts av märkliga stenbumlingar.
Konst i skogen
Anders är en konstnär och skulptör med ”Landart” som specialitet, han hjälper naturens egna former med små kluriga installationer som gör stenarna levande.
Marianna skriver och föreläser om naturens kraft och läkning, skogens innersta väsen och om bygdens naturälskande kändisar.
Började forska
Framför allt den världsberömde forskaren professor Carl von Linné och den läkekunniga Ingeborg i Mjärhult, som levde i trakten på 1700-talet.
– De båda levde samtidigt och Linné som var en högt uppsatt vetenskapsman högaktade och lyfte fram Ingeborg, en bondkvinna av folket och visade stor respekt för hennes kunnande. Jag blev såklart nyfiken och började forska om hennes liv, berättar hon.
Läs också: Bonden Helena letar spår av det förgånga i landskapet
Skapat skogsträdgård
Marianna och Anders har lagt ner många timmars arbete för att skapa en trädgård mitt i skogen, som är både vildvuxen och tillrättalagd.
– Många känner sig vilsna inför naturen, de vågar sig inte ut i skogen. De kan träna hos oss. Stensjöäng är öppet dygnet runt, året runt, naturen stänger aldrig. Vinter som sommar, här finns alltid något att uppleva. Ibland är vi här, ibland går besökarna runt på egen hand, säger hon.
Bevarad backstuga
Det ryker ur skorstenen på den gamla backstugan, som ligger inbäddad i mossa och ser ut som hämtad ur en saga.
Det är Lille Jans flera hundra år gamla backstuga som paret har räddat och renoverat. En vandringsstig från stora gården leder hit. Den och brygghuset fungerar som skrivarstuga och B & B.
Ombyggd lada
Den gamla ladan har fått nytt liv som ateljé, galleri, butik och servering i två våningar. Bryggan ut i sjön är nybyggd.
I skogen har Marianna skapat en andlig plats, ”Skogskatedralen” omgärdad av höga tallar och skira slingor som hänger ner mellan träden.
Hit kommer par för att vigas eller förnya sina äktenskapslöften, här har hållits namngivningar och begravning.
Andlig plats
Här ordnas även musik- och dansföreställningar, föredrag, yoga och meditationer.
– Jag håller drömgrupper och en helt ny sov-workshop, där vi sover tillsammans ute under bar himmel i skogen. För många är det en stor upplevelse att komma till ro här ute, säger hon.
Från katedralen följer man stigen som slingrar sig fram mellan stenarna finns flera viloplatser, vackra utsikter, inspirerande växtlighet. Eller så går man ner till sjön.
Egen konst
Hela tiden dyker det upp nya projekt. Anders arbetar även som sjukgymnast, men Marianna jobbar främst på gården. Hon skriver, guidar, tar emot besökare, håller föreläsningar och är rådgivare.
Detta är hennes hembygd, skogarna kring Häradsbäck, Ryd och Spjutaretorp i södra Småland.
– Jag ville alltid bo kvar här, där jag växte upp. När jag var 17-18 år flyttade jag några kilometer, ner hit till Stensjöäng vid sjön.
Älskar sin hembygd
Marianna berättar att hon ville vara här, utforska och förstå sitt ursprung.
– Jag älskar min bygd, naturen, historien. Och i dag, med fiberoptik och internet, kan jag kommunicera med hela världen medan jag sitter framför vedspisen i köket, säger hon.
Det svåra var att hitta försörjning. Marianna berättar att ingen företagsrådgivare trodde att det var möjligt att driva företag med besöks- och trädgårdsverksamhet ute i “obygden”.
Delar livet i skogen
Hon var många gånger på väg att ge upp, men är i dag enormt tacksam över att få leva nära naturen i skogen.
– Och att jag träffade Anders som ville dela mitt liv här på gården, säger hon.
Omnämnd av Linné
För några år sedan började hon intressera sig för läkekvinnan Ingeborg som levde här i grannbyn Mjärhult fram till 1749.
Carl von Linné, som kom från Stenbrohult hade stor respekt för hennes djupa läkekunskaper och skrev om henne 1741: ”Hon är sökt över hela landet och har större namn om sig uti medicinen än mången doktor som läst och praktiserat i all sin dag.”
Ingeborg har kallats naturläkare, orakel, klok, idag skulle vi kalla henne terapeut och shaman. Hon förföljdes och trakasserades av både kyrkan och kronobetjänter (polis) och domare. Men fick också stort stöd från många människor från när och fjärran som hon hjälpte.
Ingeborgs läkeväxt
Ingeborg kunde kommunicera med naturen. Det omtalas att hon varje morgon, på fastande mage, rodde ut till en ö i ån intill gården och ”talade med Safsan. Safsan är ett annat namn för Kungsbräken och hos denna speciella växt fann Ingeborg sinnesfrid.
Safsa är ett gammalt fornnordiskt, gotiskt ord som faktiskt betyder ”kunskap, vetande”!
– Jag vet också en hel del om olika växter och hur de kan användas, säger Marianna, som numera har en egen Safsa i sin skogsträdgård.
Prenumerera på Lands nyhetsbrev – få artiklar direkt i mejlenÖrtintresserad
Hon växte upp en gård där mycket fortfarande gjordes på gammaldags sätt med handkraft och enkla redskap. Syskonskaran var stor och familjen levde enkelt.
– Redan som lite lärde jag mig att ta vara på naturens gåvor och bereda växter, göra teer, salvor, läkemedel och dekokter. Detta var huskurer som alla behövde förr, berättar Marianna som känner släktskap med Ingeborg.
Läs också: Konstnären Anette skildrar livet på Blekinges landsbygd
Gammeldags kunskaper
Precis som Ingeborg lärde sig Marianna kurer av sin mor som plockade massor av nässlor, torkade och gjorde avkok för att få bättre blodvärden.
– Hon fick sju barn och det tog på krafterna. Om någon skadat sig gjorde hon våtvarma omslag med kamomillte eller kokade plåster av bivax, kåda och olika örter som hon bredde ut på lakansväv som sedan lades om den onda ryggen eller knät, berättar Marianna.
Läkande natur
Hon använder själv kurer från naturen, som mynta på kliande myggbett. Och när hennes barn var små och fick sår, stötte hon groblad och lade på såret som ett läkande plåster.
Bara att vara i naturen är läkande, menar hon.
– Om jag känner yrsel eller värk brukar jag ta en dag i trädgården eller skogen, sitta ner och vila. Då hittar jag tillbaka till naturens puls och kommer i samklang med moder jord, säger hon poetiskt.
Båda är mångsysslare
Namn: Marianna och Anders Agetorp.
Ålder: 57 år och 58 år.
Bor: Gården Stensjöäng i Spjutaretorp, nära Häradsbäck i Älmhults kommun.
Familj: Varandra och fyra vuxna barn.
Gör: Författar, föreläser, är konstnär ”Land Art”, driver öppen besöksverksamhet på Stensjöäng, med kulturstig och trädgård ateljé, butik, kurser, drömgrupper. Leder ceremonier för vigsel, namngivning och begravning.
På hemsidan www.marianna.agetorp.se finns mer information.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.