Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 22 oktober 2018

Markägaren Olle: ”IP Only har inte klarat jobbet på landsbygden”

Markägaren Olle Andersson i Ölme i Värmland fick fiber snabbt till sin gård. Men marken blev inte återställd och fibern ligger bara 10-20 centimeter under ytan på vissa ställen.

 – IP Only har inte riktigt klarat av att göra jobbet ute på landsbygden. Det finns sommarstugeområden vid Vänern med mycket klippor där ledningen delvis ligger ovanpå marken, säger Olle Andersson.
– IP Only har inte riktigt klarat av att göra jobbet ute på landsbygden. Det finns sommarstugeområden vid Vänern med mycket klippor där ledningen delvis ligger ovanpå marken, säger Olle Andersson. FOTO: Tomas Falkman

Olle Andersson tycker att fiberdragningen gick lite för snabbt. Grävarbetet utfördes av bredbandsföreningen Ölme Fiber, som lämnade över till företaget IP Only.

Han tycker att hela arbetet kännetecknas av dålig planering. Till exempel saknar många markägare markavtal. Entreprenörerna har också varit dåliga på att göra i ordning där de grävt. Större stenar som grävdes upp lades bara åt sidan.

 De här stenarna lämnade IP Onlys entreprenör kvar 2014 och har fortfarande inte kört bort dem.
De här stenarna lämnade IP Onlys entreprenör kvar 2014 och har fortfarande inte kört bort dem. FOTO: Tomas Falkman

– De lovade att köra bort dem, men de har legat här sedan grävningen gjordes 2014. På åkermark har markägarna fått återställa.

Läs också: Kritik mot IP Only för långsamma leveranser

Fibern ligger för grunt

Dessutom har ledningarna lagts alldeles för ytligt på många håll. Enligt riktlinjerna är det ett djup på minst 60 centimeter som gäller.

– Ledningarna ligger så grunt att lantbrukare skadat dem vid plöjning på djup på 18-20 centimeter. En gång låg de på tio centimeters djup. Då ringde jag och de kom och gjorde om det, men jag blev otrevligt bemött.

Olle Andersson befarar att det är stor risk för att fler ledningar kommer att skadas. Han vet ställen där de ligger alldeles under markytan.

Läs också: Byborna får fiber tack vare skarvsladd från garage

– Kraven på hur det här skulle utföras har inte följts. Det borde ha varit bättre kontroll av de som senare också ska ansvara för ledningarna. Bredbandsutbyggnaden är ett riksintresse och mycket pengar har anslagits till utbyggnaden – då borde det också vara ett krav på att det skall fungera i många år framöver.

Fortfarande har inte alla i byn fått fiberkabeln inkopplad.

– De har inte riktigt klarat av att göra jobbet ute på landsbygden. Här kan det vara sten, berg, vattendrag och vägar. Det finns sommarstugeområden vid Vänern med mycket klippor där ledningen delvis ligger ovanpå marken. Ett område har fortfarande inte fått fiber, säger Olle Andersson.

Sitter still i båten

Från regeringen sida går det inte att få någon kommentar.

– Än så länge är vi i ett skede där övergångsregeringen inte går in i såna här frågor. Praxis är att vi sitter still i båten, så att säga, hälsar digitaliseringsminister Peter Eriksson via sin pressekreterare.

Fakta:

Regeringens mål är att 95 procent av alla hushåll ska ha tillgång till 100 megabit per sekund senast år 2020.

Läs också: Efter LRF:s kritik: IP Only vill reda ut turerna kring bredbandsutbyggnaden

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen