Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 12 juli 2018

Marko ”Markoolio” Lehtosalo: ”Det är härligt att odla sin egen mat”

Artisten Markoolio har lämnat storstaden och nattlivet och blivit en riktig lantis. Numera är han trebarnsfar, bor i ett hus på landet, odlar egna grönsaker och ska snart skaffa nya hönor igen…

 Den 12 juli sommarpratar artisten Markoolio i Sommar i P1. För Land berättar han om livet på landet!
Den 12 juli sommarpratar artisten Markoolio i Sommar i P1. För Land berättar han om livet på landet! FOTO: Sveriges radio

20 år har passerat sedan Markoolio slog igenom – och i sommar väntar en nostalgiturné. Dessutom är han en av årets sommarpratare i P1, den 12 juli.

Efter genombrottet med hiten Sommar och sol 1998 gick livet i våldsam fart med mycket festande för Marko Lehtosalo – som ju Markoolio heter egentligen.

Men sedan tio år tillbaka har han lämnat Stockholms nattklubbar för ett tryggt familjeliv med tre barn och hustrun Jessica i villan på Värmdö i Stockholms skärgård.

Läs också: Marie Mandelmann om sitt livs största sorg i Sommar i P1

Är du en lantis nu?

– Ja, jag älskar att bo nära havet, skogen och naturen. Det är en skön kontrast mot mitt jobb, där jag är ute och träffar många människor. Tycker om lugnet.

Vad är bra mat för dig?

– Närproducerat och obesprutat. Gärna sådant som jag har odlat själv. Det är härligt och gott att kunna äta sin egen mat, då vet man att det inte är en massa gifter på den.

Ni har haft egna höns också?

– Ja, det var gott med egna, färska ägg och roligt för barnen. Men en dag klantade jag tyvärr till det och stängde inte dörren till hönshuset ordentligt så något rovdjur tog sin in. Min dotter Moa kom sa att hönorna låg och sov… Vi ska snart skaffa nya och då måste jag sköta mig!

Vilken är din favoritplats i Sverige?

– Det är faktiskt hemma i vårt hus. Där kan jag få ro, njuta och koppla av – även om det ofta är fullt upp med tre barn.

Hur är du som pappa?

– Jag är ganska busig och barnslig, ungefär som på scenen: sprallig och full av upptåg. Men kan också vara alldeles för överbeskyddande. Det har nog att göra med att min egen pappa stack i väg när jag var liten.

Själv hade du en tuffare uppväxt i förorten Orminge?

– Ja, vi hade inte så bra med pengar, min mamma Irma jobbade som städerska. Hon försörjde mig och mina syskon på egen hand. Jag var stökig i skolan och det skäms jag över i dag. En gång åkte jag fast för polisen med hot om att åka i fängelse. Då sa jag till dem att det var sista gången de såg mig. Och så blev det.

Hur blev du artist?

– Två musikproducenter hörde mig sjunga min egen låt med några kompisar, på nattbussen mellan Orminge och Stockholm. De tog mitt nummer och hörde av sig redan någon dag senare.

Sedan dess har du skrivit en lång rad hitlåtar, flera är med i sommarens nostalgiturné Vi som älskar 90-talet.

– Ja, många i publiken har minnen till låtarna och det ska bli skitkul. Jag trodde aldrig att min karriär skulle pågå så här länge, men nu är det bara att köra på.

Men du hinner med att fiska lite också – och du lär ha överfört ditt stora fiskeintresse på dina äldsta två barn?

– Det är mest Melker som följer med mig. Vi brukar antingen stå på bryggan eller åka ut med vår båt. Det finns ett ställe där abborrarna ofta hugger mycket, men var det ligger avslöjar jag inte (skratt). Mitt rekord är 7,6 kg på en gädda och en gös på 5,7 kg. Det är inga man direkt sätter in fingret i munnen på och bryter nacken av…

Läs också: Här är alla som sommarpratar i Sommar i P1 2018

Marko ”Markoolio” Lehtosalo

Aktuell med: Turnén Vi som älskar 90-talet under juli månad. Där medverkar också bland annat E-Type, Scooter, Drömhus, Da Buzz, Basic Element och Haddaway.

Ålder: 43 år.

Familj: Gift med Jessica, barnen Moa, 8 år, Melker, 6 år, och Majken, 3 år. Katten Vixie.

Bor: I ett hus på Värmdö, i Stockholms skärgård.

Drömmer om: Att både jag och mina nära ska få leva ett långt och lyckligt liv.

Höjdunkter i karriären: Har deltagit i och lett Melodifestivalen, varit programledare för Talang, vunnit Let´s dance, spelat musikaler och tv-program som Hem till Midgård, Familjen Rysberg samt är programledare i radions RIX MorronZoo.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen