Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 21 december 2016

Marlene älskar sin julgran - från 2014!

Snacka om barrfritt! Marlene Martinsson i Ängelholm har inte köpt ny julgran sedan 2014! Och hon är inte ensam ...

Bild 1/2 FOTO: Privat
Bild 2/2

Julgranen hon köpte för två år sedan var ovanligt fin. Den kom från en odling bara ett par kilometer från hennes hem. Tät och fin och alldeles nyhuggen.

Men efter några dagar inne i värmen började den ändå att barra.
– Jag avskyr barr, man har det överallt i huset och kan hitta barr hela året sen, säger Marlene.

När julen var slut och alla barr fallit av – såg granen ändå snygg ut med sitt täta grenverk. Hon fick den lite galna idén att spara den i ett uthus till nästa år.  Och försökte hon måla den med silverspray.

– Men det gick inte så bra, färgen ville inte fästa ordentligt. Men jag pyntar den med ljusslingor och julgransprydnader och tycker den blir jättefin. Och helt barrfri, säger hon.

Efter några dagar inne i värmen började julgranen barra. Men Marlene valde att behålla den – även i år.
Efter några dagar inne i värmen började julgranen barra. Men Marlene valde att behålla den – även i år.

De flesta som sett granen, bland annat i Facebookgruppen Återbruka mera, tycker att det är en kul idé, även om några höjer på ögonbrynen. Marlene tänker ha kvar sin gamla gran i flera år till.

– Ja, så länge den håller och har tillräckligt många grenar kvar. Det är ett mycket bättre barrfritt alternativ än en plastgran, säger Marlene.

Hon är inte ensam. Annelie Gripenberg i skånska Klippan fick samma idé när det blev 12 granar över på hennes jobb, en handelsträdgård förra året.

– Jag tyckte det kunde vara kul att göra något av dem. Spraymålade och klippte lite, hängde en tunn slinga plus riktiga rosor i små porslinsstrutar. Den står på jobbet nu, berättar hon.

Återbruksgran nummer 2, skapar Annelie Gripenberg. Före- och efterbild!
Återbruksgran nummer 2, skapar Annelie Gripenberg. Före- och efterbild!

Nyligen fick hon en beställning på ett spraymålat ”granskelett” av en kund. Och Annelie tänker även ta hem en återbruksgran själv, trots att hon också har en färsk gran.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs artiklar i säsong

Till toppen