Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 24 september 2020

Mästerfotografen K G Kristofferssons unika bildskatt

Fotografen Karl Gustaf Kristoffersson fångade alla sorters människor. Här får du en kika på några riktiga godbitar. Minns och njut!

 KG Kristoffersson i farten med sin kamera 1948.
KG Kristoffersson i farten med sin kamera 1948. FOTO: Karl Gustaf Kristoffersson, Sjöberg Bildbyrå

Den legendariske tidningsmakaren Carl-Adam Nycop var chefredaktör på nystartade tidningen Se och sökte 1939 en fotograf för ett tufft uppdrag. Det finska vinterkriget hade just brutit ut. Vem vågade man skicka till fronten med reporterveteraner som Barbro “Bang” Alving?

– Han behövde en fotograf som höll sig nykter, berättade Karl Gustaf Kristoffersson senare i boken Vad dom fick se! av Lars Fahlén. Den då 21-årige KG erbjöds uppdraget, tackade ja och tvingades uppleva krigets fasor på nära håll.

Tvingades fly för livet

För den orädda Bang fanns inga hinder och vid ett tillfälle kom de för nära den ryska linjen och blev beskjutna. Särskilt illa ute var KG som släpade på sin tunga kameraväska. De fick fly för livet och klarade sig med nöd och näppe.

 Med Barbro Alving i finska vinterkriget fick KG Kristoffersson ett tidigt elddop som fotograf. (1940)
Med Barbro Alving i finska vinterkriget fick KG Kristoffersson ett tidigt elddop som fotograf. (1940) FOTO: Karl Gustaf Kristoffersson, Sjöberg Bildbyrå

Blivande världsstjärna

KG fortsatte att jobba för Se under många år, men också för andra tidningar. En specialitet blev att fotografera filminspelningar och starka personligheter. Hans bilder på Anita Ekberg som blev Fröken Sverige 1951 är bland de första på den blivande världsstjärnan.

Hans yrkesliv är fullt av eskapader och dråpliga historier. Under ett fotojobb I London med boxaren Olle Tandberg på 40-talet satt han vid ringside. Tandbergs sekond pratade en svårbegriplig engelska som varken Tandberg eller någon annan förstod. Då fick KG gripa in med taktiska råd om att höja garden.

– Jag vrålade ”upp med våfflorna, Olle”, mindes KG. Men han fick tillsägelse att sluta skrika och Tandberg förlorade till slut matchen på poäng, sorgligt nog.

Fyra kronor på fickan

KG:s pappa var en bondpojke från Gotland som ensam reste till Stockholm som 14-åring. Han hade med sig fyra kronor och en sjömanskista. Pappan jobbade sig upp och startade livsmedelsaffär så småningom.

Slutade med katastrof

För KG började bildintresset när han som 11-åring såg några romantiska naturbilder i en fotoaffär. Han började på en reklambyrå, men fick så småningom kontakt med bildbyrån Pressens Bild och började sälja bilder till dåtidens rika flora av tidningar i Stockholm. År 1938 fick han jobb på Telegrafbild och skulle plåta Gustav V på hans 80-årsdag. Det slutade med katastrof:

– Jag hade tagit ur en kartong med redan exponerade och framkallade plåtar, så mina “bilder på kungen” föreställde en likkista med massor av blommor!

Kändisar och bybor

KG rörde sig genom åren lika lätt bland kändisar i storstäder som i byar på landsbygden. Många av hans bilder från Sverige under 1900-talet är underbara dokument från en tid som till synes är avlägsen, men ändå inte så långt borta.

 Lill-Babs visar att det är ingen konst att byta däck på turnébilen. (1971)
Lill-Babs visar att det är ingen konst att byta däck på turnébilen. (1971) FOTO: Karl Gustaf Kristoffersson, Sjöberg Bildbyrå

Titta på bilden av Hilma Viltok. Det är faktiskt bara 71 år sedan som KG plåtade henne i Akkavare, norr om Arvidsjaur. Hon skötte byns telefonväxel från bostaden och var livlinan till omvärlden. Det fanns ingen väg till byn och ingen elektricitet.

 Hilma Viltok sköter telefonväxeln i Akkavare från sin bostad. (1949)
Hilma Viltok sköter telefonväxeln i Akkavare från sin bostad. (1949) FOTO: Karl Gustaf Kristoffersson, Sjöberg Bildbyrå

Karl Gustaf Kristoffersson (1918–2011) fick ett långt och aktivt liv. Ständigt på reportagejakt. Nu är hans bilder en tidsresa som vi alla kan njuta av hemma i fåtöljen.

Måste bevaras

Jonas Sjöberg, som driver Sjöberg Bildbyrå, är en stor beundrare av KG Kristoffersson och har fått möjlighet att sammanställa en del av fotografens enorma produktion.

– En bildskatt som måste bevaras och lyftas fram, menar Jonas Sjöberg.

 I byn Näs utanför Örnsköldsvik tillverkar Anna Karlsten tvål av tillvaratagit fett från avfall och från slakt. Under kriget var tvål en ransonerad produkt. (1942)
I byn Näs utanför Örnsköldsvik tillverkar Anna Karlsten tvål av tillvaratagit fett från avfall och från slakt. Under kriget var tvål en ransonerad produkt. (1942) FOTO: Karl Gustaf Kristoffersson, Sjöberg Bildbyrå

17 000 bilder

På www.sjobergbildbyra.se kan du bläddra bland över 17 000 bilder på landsbygd, krigstid, kändisar och mycket annat.

Här nedanför kan du kika på ytterligare några av dem redan nu:

 Bokbussen kommer till landsbygden utanför Stockholm, en boksugen lånare har kon med sig. (1950-tal)
Bokbussen kommer till landsbygden utanför Stockholm, en boksugen lånare har kon med sig. (1950-tal) FOTO: Karl Gustaf Kristoffersson, Sjöberg Bildbyrå
 Kunderna tog med sina egna kärl och flaskor för att köpa till exempel mjölk i lösvikt. Bilden ur ett reportage från Hjo. (1942)
Kunderna tog med sina egna kärl och flaskor för att köpa till exempel mjölk i lösvikt. Bilden ur ett reportage från Hjo. (1942) FOTO: Karl Gustaf Kristoffersson, Sjöberg Bildbyrå
 Anita Ekberg.
Anita Ekberg. FOTO: Karl Gustaf Kristoffersson
 All den senaste elektroniken är på plats i vardagsrummet. Tv, en rejäl radio och rullbandspelare. (1950-tal)
All den senaste elektroniken är på plats i vardagsrummet. Tv, en rejäl radio och rullbandspelare. (1950-tal) FOTO: Karl Gustaf Kristoffersson, Sjöberg Bildbyrå
 Ulla Billquist, 1907-1946, svensk sångerska, och under andra världskriget var hon Sveriges motsvarighet till Vera Lynn. Ulla Billquist är kanske mest ihågkommen för sin inspelning av melodin Min soldat som blev hennes största skivframgång.
Ulla Billquist, 1907-1946, svensk sångerska, och under andra världskriget var hon Sveriges motsvarighet till Vera Lynn. Ulla Billquist är kanske mest ihågkommen för sin inspelning av melodin Min soldat som blev hennes största skivframgång. FOTO: Karl Gustaf Kristoffersson
 Våren har kommit. Nu är det dags att spela kula, grabbar! (1940)
Våren har kommit. Nu är det dags att spela kula, grabbar! (1940) FOTO: Karl Gustaf Kristoffersson, Sjöberg Bildbyrå
 Lill Lindfors 1959.
Lill Lindfors 1959. FOTO: Karl Gustaf Kristoffersson
 Cigarrälskaren Putte Kock fick hela Sverige att tippa 1, krysch eller 2 på kupongen. (1971)
Cigarrälskaren Putte Kock fick hela Sverige att tippa 1, krysch eller 2 på kupongen. (1971) FOTO: Karl Gustaf Kristoffersson, Sjöberg Bildbyrå

Läs också: Se August Hultgrens gripande bilder av Fattigsverige

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen