Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 27 april 2018

Matfusket: Restauranger ljuger om svenskt kött

Risken är stor att du inte får det du beställer från menyn när du äter på restaurang. Kunderna blir lurade, menar livsmedelsinspektörerna efter en granskning.

 Risken är stor att du blir lurad om var köttet kommer ifrån när du är på restaurang.
Risken är stor att du blir lurad om var köttet kommer ifrån när du är på restaurang. FOTO: Istock

När kommunens livsmedelsinspektörer i Stockholm nyligen gjorde kontroller av 300 finkrogar, restauranger och kaféer i länet upptäckte de en hel del fusk med maten.

Svenskt kött inte svenskt

Det som stod på menyerna visade sig i många fall inte stämma med det gästerna fick på tallriken. Var fjärde restaurang serverade exempelvis utländskt kött när det på menyn stod att köttet var svenskt, rapporterar P4 Stockholm.

– Det är naturligtvis allvarligt eftersom det är något som kunderna är beredda att betala mer för, säger Daniel Persson, chef för livsmedelskontrollen i Stockholms stad till P4 Stockholm.

Kontrollen gällde följande:

• Svenskt kött.

• Ekologiska och Krav-märkta varor.

• Namnskyddade beteckningar, som parmaskinka och fetaost.

Läs också: Årets matbluff 2017

Fetaost inte fetaost

Förutom fusket med svenskt kött så visade restaurangkontrollerna ett utbrett fusk även vad gäller fetaost. Mer än var fjärde restaurang hade bytt ut äkta fetaost mot annan, billigare ost.

Vad fusket beror på visade sig variera. Enligt Daniel Persson fanns det serveringar som medvetet fuskade för att tjäna mer pengar. Andra hade bara dålig koll och gjorde fel av misstag eller på grund av okunskap.

Fråga personalen

Om något på menyn är uppseendeväckande billigt så uppmanar Daniel Persson att man som kund ska fråga personalen lite extra.

Och du ska inte känna dig jobbig för att du frågar om köttet är svenskt, menar agronomen Katarina Cumselius, som tycker att många restauranger har allt får dålig koll på maten:

”Dessvärre serverar många restauranger fortfarande anonym mat. Mat som många normalt inte köper i affären men gladeligen glufsar i sig på restaurang. Och betalar minst det dubbla för. Det tycker jag är lite konstigt”, skriver hon på bloggen Jakten på den svenska maten.

Men även om det står svenskt kött på menyn är alltså risken stor att det inte stämmer, visar livsmedelskontrollanternas granskning. Så det finns all anledning att vara frågvis.

– Det är ett problem både för konsumenten som blir lurad, men också för de krogar som följer reglerna, säger Daniel Persson.

Läs också: Varifrån kommer maten?

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen