Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 15 oktober 2019

Mathantverk på frammarsch - nytt rekord för SM i mathantverk

Högbo

Nytt rekord, superstort intresse och höga ambitioner - där är inramningen till SM i mathantverk i Högbo norr om Sandviken. Medaljer ska delas ut till hoppfulla svenska mathantverkare från hela landet.

Det svenska mathantverket är verkligen på väg framåt och i snart sagt varje ort startas det numera småskalig produktion av både det ena och det andra. Det märks på de svenska mästerskapen i mathantverk som just nu avgörs i Högbo bruk norr om Sandviken – det slås nämligen ett nytt rekord vad det gäller anmälda produkter till tävlingen.

 Full fart i en av jurygrupperna på SM i mathantverk.
Full fart i en av jurygrupperna på SM i mathantverk. FOTO: Stephane Lombard

Sammanlagt är det 542 olika hantverksprodukter från 182 företag som tävlar om att bli bäst i 45 olika klasser.

– Det svenska mathantverket har blivit en anledning att åka runt i Sverige och måltidsturismen ökar i kraft av mathantverket, sa Kristina Yngwe, ordförande i miljö- och jordbruksutskottet, när hon invigningstalade.

 Kristina Yngwe, ordförande i miljö- och jordbruksutskottet, invigningstalade på SM i mathantverk och medverkade också i en av jurygrupperna.
Kristina Yngwe, ordförande i miljö- och jordbruksutskottet, invigningstalade på SM i mathantverk och medverkade också i en av jurygrupperna. FOTO: Stephane Lombard

Kristina Yngwe själv satt med i en av jurygrupperna och fick under dagen smaka såväl sylt som matsåser från snart sagt hela Sverige.

– De lokala mathantverkarna är spetsen i matutvecklingen som drar hela mat-Sverige framåt. Ni utvecklar inte bara nya produkter utan ni bidrar också starkt till att minska sårbarheten i den svenska matförsörjningen, fortsatte Yngwe.

Under de svenska mästerskapen i mathantverk anordnas även Särimner, idé- och inspirationsdagar för den svenska matbranschen. Dagarna är fyllda av seminarier av alla de slag för att stötta, utveckla och inspirera mathantverkarna runt om i Sverige och se till att ännu fler vågar sig på att starta verksamhet inom mat.

– Det är första gången som Särimner flyttas ut från Jämtland, sa Bodil Cornell som är verksamhetsledare för Eldrimner. Ingen plats kan vara bättre lämpad för ett mästerskap i mat än Högbo bruk, fortsatte hon och pekade på de många matrelaterade verksamheterna som ligger i och omkring bruksmiljön.

Vilka som vinner guld, silver och brons i de svenska mästerskapen avslöjas först under onsdagskvällen.

Läs också: Så startar du ett eget kafé – kolla in tipsen!

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen