Matilda breddar bilden av örlogsstaden Karlskrona
Militären står för mycket av historieskrivningen i Karlskrona. Stadsvetaren och journalisten Matilda Skoglöw vill bredda bilden genom nischade stadsvandringar.
”Det civila är också en del av världsarvet”, säger hon.
Karlskrona utsågs till världsarv för 21 år sedan. Eller rättare sagt, Örlogsstaden Karlskrona fick utnämningen.
Staden grundades år 1680 av kung Karl XI. Tanken var att anlägga en flottbas utifrån vilken kronan skulle kontrollera stormakten Sveriges territorium. Vid den tiden var Estland, Lettland, Finland och delar av norra Tyskland svenska. Karlskrona blev snabbt en viktig handelsstad och befolkningen växte.
Läs också: Här är Sveriges 15 världsarv
Delar av världsarvet är stängt
Om detta har historien kring staden kretsat: Militärbasen, kungen och erövringarna. Det är också många av flottans miljöer som UNESCO lyft fram som särskilt intressanta för bevarande.
Matilda Skoglöw arrangerar stadsvandringar där hon belyser historier som hon menar har glömts bort.
– Det känns viktigt att bredda perspektivet på vad som ingår i världsarvet. Jag pratar till exempel om att många nationellt ledande kvinnor som kämpat för rösträtt kommer härifrån, och att vi haft en stor arbetarklass som jobbade i de olika gamla fabrikerna. Farsoterna som drabbade befolkningen hör också till den civila delen av Karlskronas historia som jag tar upp.
Än i dag är delar av världsarvet stängt för allmänheten. Varvet som numer ägs av Saab samt den aktiva marinbasen går som utomstående inte att besöka hur som helst. Turister som tar en guidad tur sjövägen kan däremot kika in från håll.
Mycket att upptäcka i Karlskrona
Många som går Matildas stadsvandringar är själva karlskroniter som vill lära sig mer om sin stad, men det kommer också mycket besökare från Stockholm och västkusten, samt sommarhemvändare. Nästa år ska Matilda starta vandringar på engelska och då kan frågorna om just världsarvets betydelse komma att bli fler, tror hon.
– Jag tycker att jag märker av fler turister i Karlskrona för varje år. Jag brukar själv kolla upp om det finns världsarv i närheten när jag turistar och kan tänka mig att de som kommer hit känner till och är nyfikna på vår utnämning. Många återvänder också till Karlskrona för att upptäcka mer.
Matildas pärlor i Karlskrona
- Vår fina skärgård tycker jag att man ska prioritera vid ett Karlskronabesök. Ta en båt ut till öarna för att de delar av världsarvet som ligger där, så som befästningar och kruthus. Passa också på att se den stängda marinbasen från sjösidan.
Stumholmen har bevarad bebyggelse från tiden då ön var militär och stängd för allmänheten.
Örlogsstaden Karlskronas världsarv
I Örlogsstaden Karlskronas världsarv ingår:
Stadsplan och äldre bebyggelse på de centrala öarna Trossö och Björkholmen.
Örlogsvarvet och örlogshamnen.
Ön Stumholmen som tidigare var stängd för allmänheten men nu öppnats upp. Här finns bland annat det statliga Marinmuseum och reklamskolan Hyper Island.
Skärva herrgård, skeppsbyggaren Fredrik Henrik af Chapmans sommarnöje från 1786.
Lyckeby kronokvarn med damm och stenbro.
Befästningarna Kungsholms fort, Drottningskärs kastell, Kurrholmen, Godnatt, Koholmen, Ljungskär och Mjölnareholmen.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.