Mattias Karlsson (SD): "Bränslepriserna är politikernas ansvar"
De höga bränslepriserna är den mest akuta landsbygdsfrågan just nu och den går att åtgärda. Det menar Sverigedemokraternas landsbygdspolitiska talesperson, Mattias Karlsson.
Vilken landsbygdsfråga tycker Sverigedemokraterna är viktigast?
– Det finns många frågor – bränslepriser, lag och ordning, välfärd. En fråga som återkommer och försvårar för en levande landsbygd är invecklade regler och byråkrati, från Stockholm, Bryssel eller i någon sorts kombination. Det måste vi ta itu med.
Men om man ska lyfta fram en specifik fråga som berör väldigt många och som dessutom går att åtgärda så är det bränslepriserna.
Hur vill ni konkret åtgärda dem?
– Vi vill minska reduktionsplikten till ett absolut minimum, det skulle sänka priset på diesel med flera kronor per liter. Vi vill också permanenta den tillfälliga skattesänkningen på drivmedel.
Bränslepriserna har fortsatt att stiga sedan minst ett år och är ett problem särskilt på landsbygden. Hur ser Sverigedemokraterna på det?
– Det är mycket allvarligt. Att oljepriserna varierar är en sak, men här har politikerna också ett enormt ansvar. Tyvärr har de andra partierna fastnat i en utopisk vision om att bensin och diesel ska kunna fasas ut på bara några år. Nu ser vi resultatet av den politiken.
Utbyggnaden av vindkraft är en fråga som polariserar och väcker känslor hos människor på landsbygden. Bör utbyggnaden öka eller minska? Hur ser Sverigedemokraterna på frågan om kommunernas vetorätt och utländskt ägande?
– Utbyggnaden av vindkraft bör snarare minska än öka. Framför allt kan inte andelen väderberoende energi tillåtas att öka på det sätt som har skett hittills eftersom det gör elmarknaden helt kaotisk för både kunder och producenter.
– Man måste skapa förutsättningar för att bygga planerbar, alltså icke väderberoende, elproduktion.
– Vetorätten ska förstås vara kvar. Vad gäller utländskt ägande så finns både nationell lagstiftning och EU-rätt att ta hänsyn till.
– Men för det första är det anmärkningsvärt att Sverige håller på att bli en vindkraftspark för utländska aktörer och för det andra ser vi med stor tveksamhet på att kinesiska intressen etablerar sig på ett så strategiskt område som elförsörjning.
Dåliga vägar är ett mycket stort problem på landsbygden. Har Sverigedemokraterna något konkret förslag? Hur ser ni på kollektivtrafiken på landsbygden?
– Det är en fråga om prioriteringar. Vi är emot idén med orimligt dyra höghastighetståg, en satsning som framför allt riktas mot storstäderna.
– Istället vill vi prioritera underhåll och utbyggnad av vägar och järnvägar över hela landet. Inför 2022 hade vi satsningar på infrastruktur i vårt förslag till riksbudget på drygt två miljarder mer än regeringen.
– Kollektivtrafik är förstås utmärkt i den mån det finns ett underlag av resenärer, det är jättebra om man satsar på detta. Men man kommer inte ifrån att väldigt många i Sverige, både i och utanför städerna, behöver en egen bil för att få ihop sin vardag.
Statsvetare från Älmhult
Namn: Mattias Karlsson.
Ålder: 44 år.
Bor: I byn Älmeshult i Uppvidinge kommun.
Yrke: Utbildad inom statsvetenskap och arbetade som politisk tjänsteman i stadshuset i Malmö före riksdagsinträdet.
Familj: Fästmö och två barn.
Drömmer om: Trygghet, glädje och välmående för min familj och för alla andra människor på svensk landsbygd.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.