7 matvaror som ökar antibiotikaresistensen
Välj rätt i butiken och på krogen och skippa mat som bidrar till antibiotikaresistens. Här är sju varor att undvika.
Bakterier som blir resistenta mot antibiotika är ett stort hot då vi förlorar ett kraftfullt vapen mot infektioner. Både barn och vuxna riskerar att dö av ett vanligt sår eller lunginflammation.
Överanvändning av antibiotika inom djuruppfödning är en av de största bovarna.
Istället för att förbättra djurhållningen så att skador och sjukdomar minskar får djuren i många länder antibiotika slentrianmässigt.
Sverige har låg användning av antibiotika inom djurhållning
Sverige är ett av de länder som kommit längst på området, tillsammans med de andra nordiska länderna. Här används nästan ingen antibiotika i djurhållningen.
Så genom att göra medvetna val i matbutiken och på restaurangen kan du bidra till ett sundare jordbruk.
OBS: Det handlar inte om att maten innehåller antibiotika, utan om att överanvändning under uppfödningen bidrar till öka antibiotikaresistensen i samhället.
Läs också: Tre skäl att välja svensk ost före parmesan
7 matvaror som kan bidra till antibiotikaresistens
1. Cypriotisk halloumi
Cypern är det EU-land som kanske använder allra mest antibiotika i sin djurhållning. Välj det svenska alternativet eldost. Ekologisk halloumi är också bättre val.
2. Italiensk parmaskinka, salami och annan chark
Italien ligger högt i antibiotikaanvändning, tvåa efter Cypern i EU:s statistik. Även djurhållningen har fått kritik. Köp svenska charkdelikatesser eller Kravmärkta.
3. Parmesanost och mozzarella
Även inom mjölk- och ostproduktionen i Italien används betydligt mer antibiotika till korna än i Sverige. Köp svenska eller ekologiska alternativ.
Läs också: Här är de svenska alternativen till parmaskinka
4. Spanska charkprodukter
Serranoskina, lufttorkad korv och andra charkprodukter från Spanien kan bidra till ökad resistens då spansk djurhållning kommer efter Italien vad gäller hög antibiotikaanvändning.
5. Thailändsk kyckling
På många restauranger serveras kyckling som importerats från Thailand, där antibiotikaanvändningen i uppfödningen är hög, enligt WWF:s köttguide. Välj svensk eller Kravmärkt kyckling och fråga restaurangen var köttet kommer i från.
Läs också: Därför ska du fråga om matens ursprung på restaurangen
6. Nötkött från Brasilien och Argentina
Enligt WWF får Brasilien, Argentina, USA och Uruguay underkänt vad gäller antibiotikaanvändningen i djurhållningen. Välj svenskt kött, här används nästan ingen antibiotika i djurhållningen. Fråga om köttets ursprung när du äter på restaurang.
7. Fläskkött från Danmark, Tyskland och Polen
Även om användningen av antibiotika i många EU-länder har minskat inom grisuppfödningen så är den högre än i Sverige. Svensk och ekologiskt kött är ett bättre val.
Källor: Världsnaturfonden, WWF:s köttguide och Europeiska läkemedelsmyndigheten ESVAC.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.