Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 24 augusti 2020

7 matvaror som ökar antibiotikaresistensen

Välj rätt i butiken och på krogen och skippa mat som bidrar till antibiotikaresistens. Här är sju varor att undvika.

 Välj bort mat som bidrar till antibiotikaresistens.
Välj bort mat som bidrar till antibiotikaresistens. FOTO: Istock

Bakterier som blir resistenta mot antibiotika är ett stort hot då vi förlorar ett kraftfullt vapen mot infektioner. Både barn och vuxna riskerar att dö av ett vanligt sår eller lunginflammation.

Överanvändning av antibiotika inom djuruppfödning är en av de största bovarna.

Istället för att förbättra djurhållningen så att skador och sjukdomar minskar får djuren i många länder antibiotika slentrianmässigt.

Sverige har låg användning av antibiotika inom djurhållning

 Antibiotikaanvändningen i svenskt jordbruk är bland de lägsta i EU, visar statistik från den europeiska läkemedelsmyndigheten.
Antibiotikaanvändningen i svenskt jordbruk är bland de lägsta i EU, visar statistik från den europeiska läkemedelsmyndigheten. FOTO: SVA

Sverige är ett av de länder som kommit längst på området, tillsammans med de andra nordiska länderna. Här används nästan ingen antibiotika i djurhållningen.

Så genom att göra medvetna val i matbutiken och på restaurangen kan du bidra till ett sundare jordbruk.

OBS: Det handlar inte om att maten innehåller antibiotika, utan om att överanvändning under uppfödningen bidrar till öka antibiotikaresistensen i samhället.

Läs också: Tre skäl att välja svensk ost före parmesan

7 matvaror som kan bidra till antibiotikaresistens

1. Cypriotisk halloumi

 Svensk eldost är ett bra alternativ till halloumi från Cypern, där antibiotikaanvändningen är hög.
Svensk eldost är ett bra alternativ till halloumi från Cypern, där antibiotikaanvändningen är hög. FOTO: Istock

Cypern är det EU-land som kanske använder allra mest antibiotika i sin djurhållning. Välj det svenska alternativet eldost. Ekologisk halloumi är också bättre val.

2. Italiensk parmaskinka, salami och annan chark

 Salami och andra charkprodukter från Italien kan bidra till ökad antibiotikaresistens.
Salami och andra charkprodukter från Italien kan bidra till ökad antibiotikaresistens. FOTO: Istock

Italien ligger högt i antibiotikaanvändning, tvåa efter Cypern i EU:s statistik. Även djurhållningen har fått kritik. Köp svenska charkdelikatesser eller Kravmärkta.

3. Parmesanost och mozzarella

 Italienska ostar som parmesan och mozzarella kan bidra till ökad resistens.
Italienska ostar som parmesan och mozzarella kan bidra till ökad resistens. FOTO: Istock

Även inom mjölk- och ostproduktionen i Italien används betydligt mer antibiotika till korna än i Sverige. Köp svenska eller ekologiska alternativ.

Läs också: Här är de svenska alternativen till parmaskinka

4. Spanska charkprodukter

 Även inom spansk djurhållning används mycket antibiotika, vilket gör till exempel spansk serranoskinka kan bidra till ökad resistens.
Även inom spansk djurhållning används mycket antibiotika, vilket gör till exempel spansk serranoskinka kan bidra till ökad resistens. FOTO: Istock

Serranoskina, lufttorkad korv och andra charkprodukter från Spanien kan bidra till ökad resistens då spansk djurhållning kommer efter Italien vad gäller hög antibiotikaanvändning.

5. Thailändsk kyckling

 Kyckling från Thailand där mycket antibiotika används i djurhållningn, är inte ovanlig på restauranger.
Kyckling från Thailand där mycket antibiotika används i djurhållningn, är inte ovanlig på restauranger. FOTO: Istock

På många restauranger serveras kyckling som importerats från Thailand, där antibiotikaanvändningen i uppfödningen är hög, enligt WWF:s köttguide. Välj svensk eller Kravmärkt kyckling och fråga restaurangen var köttet kommer i från.

Läs också: Därför ska du fråga om matens ursprung på restaurangen

6. Nötkött från Brasilien och Argentina

 Nötkött från Sydamerika bidrar till ökad resistens då mycket antibiotika används i djuruppfödningen.
Nötkött från Sydamerika bidrar till ökad resistens då mycket antibiotika används i djuruppfödningen. FOTO: Istock

Enligt WWF får Brasilien, Argentina, USA och Uruguay underkänt vad gäller antibiotikaanvändningen i djurhållningen. Välj svenskt kött, här används nästan ingen antibiotika i djurhållningen. Fråga om köttets ursprung när du äter på restaurang.

7. Fläskkött från Danmark, Tyskland och Polen

 Svenskt eller Krav-märkt fläskkött är bättre val än importkött från Danmark, Tyskland och andra EU-länder.
Svenskt eller Krav-märkt fläskkött är bättre val än importkött från Danmark, Tyskland och andra EU-länder. FOTO: Istock

Även om användningen av antibiotika i många EU-länder har minskat inom grisuppfödningen så är den högre än i Sverige. Svensk och ekologiskt kött är ett bättre val.

Källor: Världsnaturfonden, WWF:s köttguide och Europeiska läkemedelsmyndigheten ESVAC.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen