Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 26 september 2016

Mejeri på gården – här gick det lite för bra

Det öppnar många nya gårdsmejerier runt om i landet. Men för Daniel och Malin Lärkert gick det lite för bra.

FOTO: Privat

På gården Rasten utanför Östersund har mjölkbonden Daniel Lärkert och hustrun Malin Lärkert slagit in en ny bana.

Det nyöppnade mejeriet på gården tillverkar smör, ost och gårdens egen drickmjölk.

Största problemet?

Det gick för bra.

Då blev det kris

– Vi började med att leverera till sex butiker, men mjölken sålde slut på bara några timmar. Efter tre dagar stod 23 butiker i kö, vi hann inte med. Jag var rädd att det skulle växa för fort och det var precis det som hände, säger Daniel Lärkert.

– Mjölken fick en bismak på grund av en mjölkrobot som inte fungerade och vi tappade försäljning. Men det rättade till sig och i dag levererar vi till runt 30 butiker, säger Daniel.

Massor av ost

Mjölken från en del av gårdens 140 kor går till mejeriet, den andra delen hämtar Arla.

– Vi framställer blåmögelost, haloumi, vitmögelost, kvarg, keso med mera. Det är min fru som bestämmer där och får Malin göra som hon vill, säger Daniel.

Lokalpatriotiska ortsbor

Jämtarnas starka känslor för den egna hembygden har dokumenterats många gånger.

När ett mejeri från Skåne fick in sina förpackningar i mjölkdiskarna hos de jämtländska handlarna så blev det för mycket för Daniel Lärkert.

– Jag påpekade för kunder att det här företaget i sin tur har franska ägare. Här är vi patriotiska när det gäller det jämtländska, säger han.

Djup tanke bakom

Bakom orden ligger en djupare tanke om varför det är avgörande att köpa lokalproducerad mat.

– Det handlar om mer än att bara skapa öppna landskap, fält med lite blommor på, för turisterna att se innan de åker hem till storstan. Lantbruket ger så mycket mer. Jag brukar räkna så att var tionde ko ger ett externt arbetstillfälle. Vill vi ha en levande landsbygd så måste det finnas arbetstillfällen, säger Daniel Lärkert.

Paret Lärkert drog igång mejeriet med hopp om att en dag kunna jobba lite mindre. Så har det inte riktigt blivit.

De hyser däremot förhoppningar att kunna tjäna mer på den egna mjölken och kunna anställa personal i framtiden.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen