Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 18 april 2018

Messmörstillverkningen läggs ned i Jämtland!

Östersund

Efter nära 80 år flyttas tillverkningen av messmör från Östersund till Haninge, söder om Stockholm. Men namnet Fjällbrynt blir kvar.

Fjällbrynt med sin klassiska, gula förpackning med en ko vid ett fjäll, är ett av våra mest kända varumärken.

Det skapades redan 1939 när flera mindre mejerier i Jämtland och Härjedalen som gick ihop och skapade den gemensamma Jämtlands Mejeriförening.

Centrum för messmörstillverkning

1941 köpte de en smältostfabrik tillsammans och en tomt där de ville bygga ett nytt mejeri, men på grund av kriget och bygglovsregler stod det inte färdigt förrän 1954.

Men sedan dess har Östersund varit centrum i svensk messmörsproduktion och även kallats för messmörets huvudstad – fram tills i dag då mejeriet där läggs ned för gott. Orsaken är att Arla sade upp företagets hyreskontrakt där.

Läs också: Vasa bryggeri slutar tillverka Trocadero

Långt från fjällvärlden

Så nu flyttar Fjällbrynt långt från fjällvärlden, till ägaren Foodmarks anläggning i Haninge.

Messmöret utgör bara fem procent av företagets bolagets vinst, men VD Andreas Millbourn har inga planer på att lägga ned.

– Messmöret gör inga hisnande överskott, men det bär sig och vi fortsätter satsa och vill vidareutveckla varumärket, säger han till Östersunds-Posten.

Läs också: Visste du det här om den svenska osten?

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen