Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 16 december 2014

Mikael Damberg: SBAB har rätt att lämna landsbygden

Den helstatliga banken SBAB vill inte längre ha några företagskunder på landsbygden och i småstäder. I framtiden är det Stockholm, Göteborg och Malmö samt större tillväxt- eller högskoleorter som gäller. Det skriver banken i ett brev till sina oönskade kunder. Näringsminister Mikael Damberg har inget att invända.

FOTO: Janne Andersson

Åse Classon, ordförande i Hela Sverige ska leva, är kritisk.

– Vi beklagar SBAB:s beslut – det är en del av en trend där service dras bort från landsbygden, och detta gäller i hög grad bankservice. Det är redan svårt att få mindre lån för småföretag eller enskilda personer på landsbygden, och vi har länge sett ett behov av alternativ finansiering. Därför arbetar vi bland annat med att starta så kallade mikrofonder, för att öka möjligheterna till finansiering och ersätta de bankkontor som under många år blivit allt färre på små orter, säger Åse Classon.

– För oss är det väldigt viktigt att vara en bra och professionell aktör, ha bra service och konkurrenskraftiga villkor. Då blir det väldigt svårt att erbjuda heltäckande service över hela landet, säger Per O Dahlstedt, affärsområdeschef för företag och bostadsrättsföreningar i SBAB, till Dagens Nyheter.

– Att vi är statligt ägda innebär inte att vi bedriver public service-verksamhet. Det krav vi har på oss från ägaren är att vi ska ha nöjda kunder och möta ägarens krav på avkastning, säger Per O Dahlstedt.

Vänsterpartiets ekonomiska talesperson Ulla Andersson har i riksdagen lämnat in en fråga till Mikael Damberg om vilka åtgärder ministern avser att vidta för att SBAB ska upprätthålla god service och goda villkor i hela landet.

– Staten bör använda sitt ägarskap av SBAB för att tillgodose samhällsnyttiga ändamål. Ett viktigt sådant bör vara att arbeta för god bankservice och bra lånevillkor för bankkunder i hela Sverige. Detta är helt nödvändigt för att jobb ska växa till och att utveckling ska ske även på mindre orter och på landsbygden, menar Ulla Andersson.

– I regeringens budgetproposition anges att möjligheterna till företagande i hela Sverige ska stärkas genom en politik för landsbygden som sätter jobbskapande i fokus. Dessutom står det att ”den statliga servicen och närvaron på landsbygden bör säkras och förbättras”. Detta är en inriktning som Vänsterpartiet medverkat till och som vi är mycket angelägna om. SBAB:s avsikter står dock i bjärt kontrast till den inriktning på landsbygdspolitiken som regeringen sagt sig vilja ha. Även landsbygdens invånare måste ha tillgång till den statliga bankens service och utlåning. Regeringen bör därför agera, anser Ulla Andersson.

Näringsministern Mikael Damberg skriver i ett svar till Ulla Andersson att SBAB verkar på en konkurrensutsatt marknad och banken har inget samhällsuppdrag. Det innebär att banken måste kunna fatta beslut om verksamheten och prioritera för att värna lönsamheten.

Det är möjligt att det blir dyrare för bostadsrättsföreningar och företag att låna via SBAB än via andra befintliga alternativ på orten, skriver Damberg. Men SBAB har agerat öppet gentemot sina kunder och SBAB:s erbjudande kommer även fortsättningsvis att finnas kvar för bankens kunder över hela landet.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen