Mikaela Willers "Här fick jag 10 gånger mer yta än i Stockholm"
Vilket lyft för keramikern Mikaela Willers! Hon bytte 39 kvadrat i Stockholm mot ett helt litet kvarter av hus i Vikarbyn. Dessutom ingick hisnande utsikt över Siljan.
Man förstår varför hon föll direkt för Blombergsgården i Vikarbyn – en kringbyggd dalagård från 1700-talet med ett fantastiskt läge med milsvid utsikt över Siljan mot Sjurberg och Rättvik.
– Jag upptäckte gården under en skidsemester. När jag fick komma in och titta kände jag bara: Wow! Vilket ställe! Och så mycket yta, berättar hon.
Det var 2011 och hon hade bara tre dagar på sig att bestämma sig, då ägarna redan hade fått ett bud. Hon slog till och bytte i ett slag 39 kvadratmeter kombinerad verkstad och butik mot en hel gård med en mängd byggnader.
Här finns en radda uthus med fähus, loge, hönshus och en gammal handelsbod. Även ett isdöse där handlaren Johan Melker Blomberg, som gett namn åt gården, hämtade is från Siljan som lagrades i sågspån och såldes till byborna.
Kunde inte vila första sommaren
Mikaela som var van med trångboddhet och små ytor hade plötsligt nästan obegränsat med bostads- och arbetsyta. Och för första gången på länge kunde hon pusta ut lite.
Hon kände hur sliten hon var efter tio års arbete i verkstaden och butiken som ständigt behövde bemannas.
– Jag längtade efter att bara kunna vila upp mig första sommaren. Men det gick ju inte, konstaterar hon.
Nej, för även om gården passade perfekt för Mikaelas behov, med massor med uthus och ytor, så krävdes mycket jobb för att anpassa lokalerna till hennes skapande. Det mest akuta var att göra i ordning en butikslokal och verkstad.
Har framtidsplaner för gården
Mikaela bor på övervåningen i det ena boningshuset och på nedervåningen finns en lägenhet till som hon hyr ut till turister. Det andra huset på gården, det ursprungliga bostadshuset från 1860, har stått obebott länge och har ett stort renoveringsbehov.
Det är hennes nästa projekt. Mikaela ska renovera det tillsammans med deltidssambon Jonas Börthas som hon träffade på fest i grannbyn Västbjörka.
Jonas, som nu delar sin tid mellan Vikarbyn och Huddinge, jobbar till vardags med fastighetsanalyser och tillsammans har paret dragit upp framtidsplaner för gården.
Förutom att renovera bostadshuset så har de börjat gräva i den stora trädgården, som på sikt ska bli en besöksträdgård med ett stort växthus och tillhörande servering.
– Jag tror att det handlar mycket om att våga satsa, säger Mikaela och berättar att det har varit handelsträdgård på gården tidigare.
Mikaela är en av Sverige mest kända keramiker som säljer sina färgstarka tallrikar, muggar och ljusstakar, med mera, i flera designbutiker förutom i sin egen butik. Särskilt hennes ljusstake Barock har blivit en storsäljare med sina svulstiga, svällande former.
Tog tid innan hon slog igenom
Hon upptäckte glädjen med keramik på en kvällskurs när hon var i 20-årsåldern. Sedan utbildade sig på Nyckelviksskolan på Lidingö och på Kuben i Örebro och öppnade egen keramikverkstad och butik.
Men det tog många år av hårt slit innan hon gjorde sig ett namn och kom in hos stora återförsäljare.
– Det var tufft i början. Jag sålde av grejer och använde arv för att kunna fortsätta göra det jag ville. Det var när mina saker började synas i tidningarna som det vände och folk började känna igen varumärket, säger hon.
Sin stil beskriver hon som mycket mer romantisk än vad hon själv är. Det får gärna vara färgglatt och med tydliga uttryck som blomblad och böljande barockformer.
Samtidigt finns det också en enkelhet som gör att porslin, ljusstakar och krukor passar både till en middag hemma med familjen och till fina släktkalas.
– Jag tycker att det är roligt om man kan använda produkterna mycket och att man kan ha vackra saker även till vardags.
Granatsplitter från morfars far på väggen
Kanske kommer det konstnärliga draget från porträttmålaren Erik Lamm, hennes morfars far som var konstprofessor i Wien och som bland annat var frontmålare under första världskriget. Hans porträtt hänger på en vägg i köket.
– Vår släkt har kvar ett stort granatsplitter som han fick i armen under kriget. Morfars far och hans fru kom senare till Sverige, där han försörjde sig som porträttmålare.
En stor del av hennes produktion är sedan ett par år tillbaka utlagd på verkstäder i Skåne och Portugal. Mikaela tillverkar vissa specialbeställningar och fokuserar på att ta fram nya designer och prototyper.
Livet går i ett lugnare tempo
Efter 20 år som egenföretagare konstaterar hon att hon fortfarande inspireras av ungefär samma saker.
– Den här, säger hon och visar upp en stiliserad havrekärve som hon fäster på ett vackert fat som ska engoberas, lerslammas, med vit färg.
– Den kommer från ett mönster på en soffa i mitt barndomshem.
Livet i Vikarbyn står i stark kontrast mot hennes tidigare tillvaro i Stockholm. Här slipper hon trafiken och storstadsbruset och livet är enklare och går i ett lugnare tempo.
– Jag kan gå ifrån och vila när det blir för mycket. Telefonnumret står på dörren till butiken. Kommer det kunder kan de bara ringa, säger Mikaela.
Ska ha stort kalas i sommar
Namn: Mikaela Willers
Yrke: Keramiker
Bor: Vikarbyn, Rättvik
Familj: Två söner, 16 och 11 år, deltidssambon Jonas
Ålder: Firar 50 år i sommar med stort kalas hemma i trädgården.