Miljarder pengar ska bytas – så förbereder du dig
Efter sista juni blir 4,3 miljarder kronor ogiltiga. För den som bor utanför en tätort är det extra viktigt att förbereda sig – så här gör du.
Sverige ska genomgå ett stort utbyte av pengar. Först ut är 20-, 50- och 1000-kronorssedlarna och efter 30 juni blir 74 miljoner sedlar till ett sammanlagt värde på cirka 4,3 miljarder kronor ogiltiga.
– Det är fyra månader kvar till den 30 juni men om man behöver resa någonstans för att bli av med dem är det bra att börja planera för bytet redan nu, sa Christina Wejshammar, chef för avdelningen för betalningssystem och kontanter på Riksbanken, till Land i februari.
Undantag görs
Till sista augusti tar bankerna emot de gamla sedlarna. Men 1 451 tätorter saknar eget bankkontor. Det finns också tätorter (505 stycken) som har eget bankkontor men av dessa är det 118 som saknar bankkontor med möjligheter att ta ut kontanter. Inför pengabytet kommer dock undantag att göras.
Enligt Bankföreningen kommer en del banker som vanligtvis inte tar emot kontanter att göra det under den här tiden, rådet är att ringa sitt lokala bankkontor och höra vad som gäller. En del banker har också samarbete med andra företag, exempelvis kommer Länsförsäkringar Banks kunder kunna sätta in gamla sedlar via Forex.
Lösning efter augusti
För den som ändå hittar gamla sedlar hemma efter sista augusti finns en lösning.
– Då kan man skicka in dem till Riksbanken. Man måste uppge en förklaring till varför man inte har använt sedlarna och sedan gör vi en bedömning från fall till fall. Så min rekommendation är att använda sedlarna innan dess.
För varje inlösen tar också Riksbanken 100 kronor i avgift.
Fotnot: Enligt SCB behövs minst 200 invånare för att räknas som en tätort. Avståndet mellan husen måste vara mindre än 200 meter och andelen fritidshus färre än 50 procent. Siffrorna i texten baseras på SCB:s senaste avgränsning som gjordes 2010.