Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 4 december 2018

Miljonärerna som ger pengar till hembygden

Örnsköldsvik

Hemvändande hockeystjärnor och donationer från privatpersoner får Örnsköldsvik att blomstra – med nya bostäder och storslagen konst i landskapet. Häng med på en resa till en synnerligen älskad landsbygd.

Låt oss först berätta om några raka puckar från tre hockeystjärnor i Modo som satsade på hemstaden efter utlandskarriären.

 Fjällräven Center var värd för årets Landsbygdsriksdag. Utan hockeystjärnan Peter Forsbergs ekonomiska stöd hade konferenscentret troligen aldrig kunnat byggas.
Fjällräven Center var värd för årets Landsbygdsriksdag. Utan hockeystjärnan Peter Forsbergs ekonomiska stöd hade konferenscentret troligen aldrig kunnat byggas. FOTO: Trons

Fjällräven Center, där årets Landsbygdsriksdag huserade, hade kanske aldrig blivit byggd om inte Peter Forsberg gått in med ekonomiskt stöd i ett kritiskt skede för 15 år sedan. Peter, med sommarbostad i Örnsköldsvik, och pappa Kent Forsberg har också engagerat sig i en rad andra projekt i hemstaden, till exempel en flyglinje.

Ulvöns gamla hotell har renoverats och byggts ut för 50 miljoner kronor. Niklas Sundström, gift med ägaren Jennie Markusson Sundström, har stått för en del av investeringen.

Byggprojekt Strandkajen

 Efter flera års planering kan fastighetsägaren Markus Näslund (i mitten) ta första spadtaget till bygget Strandkajen. Kommundirektören Magnus Haglund och byggherrens representant Tommy Lindmark hjälper till.
Efter flera års planering kan fastighetsägaren Markus Näslund (i mitten) ta första spadtaget till bygget Strandkajen. Kommundirektören Magnus Haglund och byggherrens representant Tommy Lindmark hjälper till. FOTO: Hakan Nordstrom

Nyligen tog Markus Näslund första spadtaget till sitt byggprojekt Strandkajen som ska landa i 38 lägenheter i Inre hamnen i Örnsköldsvik. Projektet är redan en succé med nästan alla lägenheter sålda.

– Det känns som en unik möjlighet att vara med och skapa en ny stadsdel i Örnsköldsvik, säger hemvändaren Markus Näslund, och kommunen gnuggar händerna.

– Markus Näslund är väl en lokalpatriot som liksom många andra tycker att Örnsköldsvik är en trygg miljö för familjen. En lagom stor stad med nära till naturen. Att han dessutom bedömer att staden är spännande att investera i ger bra reklam för oss, säger kommundirektören Magnus Haglund. Det är ju inte fråga om välgörenhet när hockeyfamiljerna satsar pengar.

Läs också: Krönika: ”När det gäller ställer människor på landsbygden upp för varandra”

70 miljoner från privatpersoner

Hockeystjärnornas satsningar är välkända. Mindre uppmärksammat är att kommunen under drygt 20 år välsignats med sammanlagt närmare 70 miljoner kronor i tre stora donationer från privatpersoner.

Göte och Lizzie Norberg i Björna var väldigt engagerade i klubben Björna IF och testamenterade 15 miljoner till klubben. En del av pengarna användes till ett allaktivitetshus som i ett samarbete med kommunen kopplades ihop med skolan och en simhall.

– För bygden betyder hallen överlevnad. Genom att vi byggt ihop den med simhallen har vi både säkrat den och skolan. Björna har blivit mer attraktivt, säger Björna IF:s ordförande Ulf Lindgren.

Hemlig aktieportfölj

 Ett av 28 konstverk i Sidensjö-Nätra, placerat i Köpmanholmen. Det heter Våg och är skapat av Dag A Birkeland. Foto: Leif Wikberg
Ett av 28 konstverk i Sidensjö-Nätra, placerat i Köpmanholmen. Det heter Våg och är skapat av Dag A Birkeland. Foto: Leif Wikberg

Jonas Nätterlund föddes 1924 i Sidensjö socken i Örnsköldsvik. Redan som 14-åring tog han över skötseln av gården tillsammans med sin mor sedan fadern gått bort.

Senare flyttade Jonas till Stockholm, bosatte sig i en enrumslägenhet och arbetade som typograf. I hemlighet placerade han pengar i en aktieportfölj som var värd 24 miljoner kronor vid hans död 1995. Pengarna testamenterades till kommunen för inköp av konstnärlig utsmyckning i socknarna Nätra och Sidensjö.

 Helena Byströms konstverk heter Libjiesbåaol (boll på samiska) och är placerat i Herrgårdsparken i Köpmanholmen. Det knyter an till en gammal samisk bosättning på platsen. Foto: Leif Wikberg
Helena Byströms konstverk heter Libjiesbåaol (boll på samiska) och är placerat i Herrgårdsparken i Köpmanholmen. Det knyter an till en gammal samisk bosättning på platsen. Foto: Leif Wikberg

– Idag har vi 28 skulpturer i områden som tidigare varit helt utan konst, säger Anders Thorsén, samordnare för Nätterlundstiftelsen. Och det är bara början!

13 000 besökare i fjol

 Bruksmuseet har renoverats med hjälp av Mikko Anderssons gåva. Här bodde hans morföräldrar. Foto: Annette Johansson
Bruksmuseet har renoverats med hjälp av Mikko Anderssons gåva. Här bodde hans morföräldrar. Foto: Annette Johansson

Herrgårdsparken i Köpmanholmen vid kusten har blivit ett nav för konstverken. Ifjol besökte 13 000 personer denna fantastiska mötesplats.

– Kommunen har insett värdet i detta via EU-projektet High Coast Art Valley (konstdal i Höga Kusten), säger Anders Thorsén. Naturen här är makalös, nu kommer konsten in och skapar en ny dynamik. Jonas Nätterlund har därmed också bidragit till en bra balans mellan stad och land som kommunen önskar.

Nätra socken är dubbelt gynnad av donationer. Hembygdsföreningen ärvde för 11 år sedan 30 miljoner efter finska krigsbarnet Mikko Andersson.

Sveas café och bruksmuseum

Han kom till Köpmanholmen i Nätra 1941 under andra världskriget och adopterades av Evert Andersson och hans hustru Svea. Mikko Andersson flyttade senare i livet till Stockholm där han arbetade på LM Ericssons personalavdelning. Han levde enkelt och bildade aldrig familj.

Mikko hade ett stort historiskt intresse och besökte regelbundet Köpmanholmen fram till Sveas bortgång 1991.

– Tack vare Mikkos gåva har vi bland annat kunnat renovera Bruksmuseet, säger Magnus Näslund i Nätra Hembygdsförening. I en grannfastighet, där Mikko växte upp, har vi skapat Sveas café, döpt efter Mikkos mamma.

Kärleken till bygden

 Elvy Söderström har sett hur Örnsköldsvik blivit en attraktiv kommun.
Elvy Söderström har sett hur Örnsköldsvik blivit en attraktiv kommun. FOTO: P-O Sedin

Finns det någon röd tråd i all denna kärlek till hembygden?

Det är naturligtvis svårt att sia om. Elvy Söderström, kommunalråd i många år fram till 2014, är själv född i Sidensjö och förstår Nätterlunds och Anderssons starka känslor för denna vackra bygd med dess skiftande historia.

Hon pekar också på en bejakande inställning som vuxit fram i Örnsköldsvik.

– Människor står nära varandra, det finns en beredskap att hjälpa till och fixa saker, säger hon. I slutet av 1990-talet tog kommunen flera initiativ till samverkan mellan företag, kommun och föreningsliv. Vi hade förlorat många jobb inom skogsindustrin och behövde en nytändning för att skapa en levande, attraktiv miljö.

– Det lyckades och skapade en stämning som säkert påverkat också hockeystjärnorna i hemmalaget Modo, säger Elvy Söderström.

Fler donationer som lyfter bygden

Runt om i landet finns många exempel på givmilda människor som både skänkt gårdar och stora summor pengar till sin älskade hembygd. Ett exempel är Ikea-grundaren Ingvar Kamprad, som donerade 53 miljoner kronor till sin hemby, Agunnaryd i Småland.

ALGUTSBODA. Syskonen Henry och Astrid Wiberg levde enkelt i ett småbruk i Algutsboda socken, Emmaboda kommun i Småland. Syskonen var sparsamma och Henry gjorde stora affärer med aktier.

När han avled 2001 skänkte han allt till Algutsboda hembygdsförening, över 20 miljoner kronor. Pengarna har bland annat använts till att rusta upp föreningens byggnader och till stöd åt det lokala föreningslivet.

 Henry och Astrid levde enkelt på gården.
Henry och Astrid levde enkelt på gården.

SMÅBRUKARE. Henry och Astrid levde enkelt på gården.

AGUNNARYD. Ingvar Kamprad donerade över 53 miljoner kronor till landsbygdsutveckling i sin hembygd i Småland, bland annat inom skola och äldreomsorg.

STORA SKEDVI. Syskonen Lennart och Lisa Welander skänkte sex miljoner kronor 2014 till hembygden i Dalarna, bland annat till äldreboendet Skedvigården som kunnat ordna fler och festligare aktiviteter.

VISSEFJÄRDA. Syskonen Matilda, Algot och Johan Magnusson donerade 1983 sin gamla släktgård Törsbogården till Vissefjärda Hembygdsförening i Emmaboda. Nu kan besökare se hur bondelivet såg ut förr.

 Syskonen Matilda, Algot och Johan Magnusson donerade sin gamla släktgård Törsbogården till Vissefjärda hembygdsförening i Emmaboda. Nu kan besökare se hur bondelivet såg ut förr. Bild: Törsbogården
Syskonen Matilda, Algot och Johan Magnusson donerade sin gamla släktgård Törsbogården till Vissefjärda hembygdsförening i Emmaboda. Nu kan besökare se hur bondelivet såg ut förr. Bild: Törsbogården

HAMRA. Torsten Gislestam är en känd och hyllad profil i gotländskt samhällsliv. År 2014 beslöt han och hustrun Gerd att testamentera sitt hem, ett stort före detta skolhus, till Uppsala universitet. Efter parets död ska huset användas bland annat som bas för forskning om Östersjön.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 43 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen