Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 11 april 2019

Miljonsatsning på svenskt mathantverk

Traditionell och kulturarv är ledord när Jordbruksverket utlyser sammanlagt 14 miljoner kronor för att främja småskalig matkultur.

 Myndigheter, organisationer och enskilda kan söka stödet från Jordbruksverket.
Myndigheter, organisationer och enskilda kan söka stödet från Jordbruksverket. FOTO: Anna Thors, Istock

Pengarna från Jordbruksverket ska gå till insatser som främjar och bevarar ett levande och dynamiskt kulturarv inom mat- och livsmedelsframställning, skriver Land Lantbruk.

Produktutveckling, förädling, försäljning av svenska produkter med skyddad EU-beteckning och utveckling av regionala kluster är exempel på insatser som kommer att prioriteras.

Läs också: Här förädlas Gamlegårdens delikatesser

Främja kulturarv

– I vårt uppdrag ska vi främja ett levande och dynamiskt kulturarv, kopplat till mat- och livsmedelsframställning. Det är det vi har för avsikt att göra genom denna utlysning. Vi efterlyser särskilt projekt med aktörer både från restaurang- och livsmedelsnäringen och kulturhistoriska miljöer och liknande, säger Camilla Bender Larson på Jordbruksverket, i ett pressmeddelande.

Pengarna utlyses inom landsbygdsprogrammet och regeringsuppdraget ”Traditionell småskalig matkultur”.

Turism och gastronomi

Ett annat område som nämns är turism med inriktning på gastronomi. Här pekar Jordbruksverket på måltidsupplevelser utifrån regionalt och lokalt producerade råvaror och detta i kulturhistoriska miljöer som kulturreservat och hembygdsgårdar.

Läs också: Johanna driver Forsa gårdsmejeri

Enskilda kan söka

Myndigheter, organisationer och enskilda kan söka stödet. För att komma i fråga krävs utgifter på minst 100 000 kronor. Projekten får som längst pågå till 1 september 2022.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen