Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 7 maj 2018

Nu plogas Vildmarksvägen – mindre snö än vanligt

Lite mindre snö. Men fortfarande en rejäl utmaning. Nu är Bertil Fjellström i full gång med plogningen av den mest snörika sträckan av Vildmarksvägen.

Vildmarksvägen är cirka 50 mil lång och har start och mål i Strömsund. Vägen sträcker sig bland annat över fjället Stekenjokk och det är där som den riktiga utmaningen är när det gäller plogningen.

– Det är mindre snö i år, men vi kommer nog upp i runt tre meter snö där det är som mest, säger Bertil Fellström.

Läs också: Se det fantastiska filmklippet om hur Vildmarksvägen plogas – taget från luften!

Snöplogningen ska vara färdig i juni

Han påbörjade plogningen av den tuffaste sträckan i förra veckan och behöver vara färdig i början av juni och det lär inte vara några problem. Fjellström har utfört jobbet i ett antal år nu och känner sig trygg med tidsplanen.

– Det var länge sedan det var så här lite snö, så vi kommer att vara klara i god tid, säger han.

Digital styrning

I år har han för första gången dessutom digital hjälp med plogningen. Via en skärm kan han styra plogbilen, och där ser han via en gps exakt var han befinner sig.

– Den är så exakt att det bara slår på någon centimeter, det hjälper mig mycket. Det gör hela plogningen mycket enklare, säger Fjellström.

Läs också: 60 tysta och orörda platser i hela Sverige

Stängs för vintern i oktober

Redan under den här veckan tror han att vägen ska vara färdigplogad.

– Det borde vi hinna. Sedan behöver den torka lite också innan vi släpper på trafik. Men det blir tidigare i år än i fjol, säger han.

Vägen är sedan farbar för allmänheten fram till 15 oktober innan det är dags att stänga den över vintern igen. Framför allt är det sträckan mellan Leipikvattnet och Klimpfjäll som brukar drabbas hårdast av snön och som är avstängd.

Läs också: I fejd med försvaret – då grävde han bort hela vägen

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Populära ämnen på Land.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs artiklar i säsong

Till toppen