Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 19 januari 2018

Ministern: ”Landsbygdens betydelse kommer att öka enormt”

Hur står det egentligen till med framtidsutsikterna för svensk landsbygd? Land bad landsbygdsminister Sven-Erik Bucht blicka framåt. Här är hans vision.

 Sven-Erik Bucht bor själv i Karungi utanför Haparanda i Norrbotten. ”Jag förstår inte hur folk kan vilja bo i storstäder, men alla är ju olika”, säger han.
Sven-Erik Bucht bor själv i Karungi utanför Haparanda i Norrbotten. ”Jag förstår inte hur folk kan vilja bo i storstäder, men alla är ju olika”, säger han.

Många är de som genom åren spått landsbygdens undergång. Och ansvarig minister Sven-Erik Bucht (S) är inte sen att medge: Sveriges landsbygder har försakats under många år, av många olika regeringar.

Blir politisk fråga igen

I höstens budgetproposition lade regeringen fram en satsning på landsbygden som de själva kallade historisk: Totalt 1,2 miljarder kronor viks åt olika insatser för att lyfta landsbygden. På flera håll har satsningen tagits väl emot.

Framför allt är det många som gläds åt att landsbygden på allvar börjar bli en politisk fråga igen – men det finns också många som ser satsningen som en droppe i havet. Röster har höjts om att landsbygdens intressen borde tas tillvara i vartenda politiskt beslut, inte vara föremål för riktade punktinsatser.

Men Sven-Erik Bucht är övertygad om att regeringens ambition att göra skillnad kommer att ge resultat.

– Det finns en tydlighet från statsministerns sida att nu måste vi vända det här. Vi måste se hela Sverige, vi måste ta hand om hela Sverige, vi måste ta tillvara Sveriges potential – det finns inget annat.

Läs också: Landsbygden har ordet: Det här önskar vi oss 2018

”Betydelsen kommer öka enormt”

Självkritik saknas inte vad gäller tidigare insatser, såväl från sittande som tidigare socialdemokratiska regeringar.

– Vi har inte heller gjort allting rätt, långt därifrån. Men jag vill utgå från möjligheterna säger han.

På senare tid har det börjat bubbla bland landsbygdsfrågorna, såväl i Sverige som internationellt. Den brittiska tidningen The Economist skriver till exempel om landsbygden som en av de stora framtidskrafterna under det kommande året. Många är eniga om att vi alltför länge har riktat alltför stort fokus mot storstadsområdena.

Men den stora skillnaden finner vi längre fram, anser Sven-Erik Bucht. Han ser med stor optimism på utsikterna för Sveriges landsbygder i ett 20-årsperspektiv.

– Jag är övertygad om att vi kommer att ha ett helt annat tryck på landsbygden framöver. Dess betydelse kommer att öka enormt mycket.

Här lyfter Sven-Erik Bucht fram tre punkter som kommer att vara avgörande för en levande landsbygd om 20 år.

1 – Slut på den fossila eran

 Behovet av biomassa kommer att bidra till landsbygdens framtida lyft, enligt Sven-Erik Bucht.
Behovet av biomassa kommer att bidra till landsbygdens framtida lyft, enligt Sven-Erik Bucht.

Sverige är på väg att byggas om. Om 20 år använder vi förnybara råvaror från skogen, jorden och havet i stället för fossila bränslen och material. Vi har gått över till en biobaserad ekonomi.

– En gång i tiden byggde ju Sverige på en biobaserad ekonomi och nu måste vi tillbaka till det. Men det blir en smartare variant som ser ut på ett annorlunda sätt.

Smartare, eftersom vi kommer att använda ny teknik och bli bättre på att ta tillvara och hushålla med naturens resurser. När el och biobränsle driver våra bilar, lastbilar och maskinfordon krävs att vi söker resurserna på helt andra ställen än i dag. Och det är här landsbygden kommer in.

– Om man tittar på var vi får biomassa ifrån, det är ju skogen, det är jordbruket och vattenbruket. Den absolut största potentialen finns i skogsbruket, säger han.

Många nya jobb och fler människor på landsbygden kommer att bli följden av den nya ordningen, spår ministern.

Kärnkraften kommer att vara ett minne blott om 20 år, tror Sven-Erik Bucht.

– Vi kommer att ha betydligt smartare system och använda mindre el. Därför kommer det att vara möjligt att stänga ner kärnkraften.

Åtgärder som mer sofistikerad kontroll på uppvärmning av hus och energiåtgång i industrier är nödvändigheter för att strama åt energiförbrukningen, anser han.

Läs också: Läsarna önskar förbättringar – här är ministerns svar

2 – Digitaliseringen

 Digitaliseringen innebär enorma möjligheter för det framtida jordbruket.
Digitaliseringen innebär enorma möjligheter för det framtida jordbruket.

2025 kommer 100 procent av Sveriges invånare att ha tillgång till snabb uppkoppling via bredband. Det är regeringens mål.

– Det är lika viktigt som när vi elektrifierade landet, digitaliseringen är central för framtiden, säger Sven-Erik Bucht.

Han nämner tjänstenäringarna, där företag kommer att ha långt större möjligheter att etablera sig långt från de större städerna.

– Då spelar det egentligen ingen roll var du är med din verksamhet. Du kan faktiskt sköta ditt företag eller ditt jobb utmärkt också ute på en landsbygd.

Inom bruk kommer digitaliseringen att tillföra stora möjligheter, med fler jobb som följd. Tekniken för så kallad precisionsodling som effektiviserar jordbruket finns redan i dag har fått spridning framför allt i USA.

Även inom skogsbruket finns stor potential:

– I dag använder man laserskanning inom skogsbruket och lägger körvägar för att inte skapa skador i skogen, säger Sven-Erik Bucht, som ser många fler utvecklingsmöjligheter även på skogsområdet.

3 – De gröna näringarna – och två uppstickare

 Ishotellet i Jukkasjärvi drar till sig besökare från när och fjärran. Landsbygdsministern tror att turismen i Sverige kommer att få ett rejält uppsving i framtiden.
Ishotellet i Jukkasjärvi drar till sig besökare från när och fjärran. Landsbygdsministern tror att turismen i Sverige kommer att få ett rejält uppsving i framtiden.

Lantbruk och skogsbruk, de traditionella gröna basnäringarna – Sven-Erik Bucht tvekar inte när han får frågan vilka näringar som kommer att vara mest betydelsefulla för landsbygden om 20 år.

– Vi blir fler, både i Sverige och i världen. Befolkningen ökar mycket snabbt. Vi behöver mat och den produceras i landsbygd, så enkelt är det.

Regeringen har nyligen lagt fram sin livsmedelsstrategi, som i huvudsak syftar till att mer mat ska produceras i Sverige, vilket också ska innebära fler jobb inom de gröna näringarna.

Utöver det finns en bransch som har potential att växa kraftfullt, enligt Sven-Erik Bucht: Den landsbygdsnära turismen.

– Naturen och naturens krafter lockar. Den urbana människan behöver den laddningen och i framtiden kommer turismen att sysselsätta många fler än i dag. Vi behöver ta hand om alla dessa utslitna urbana människor som kommer, säger Sven-Erik Bucht lite skämtsamt.

Även gruvnäringen kommer att vara betydelsefull i framtiden. Det beror framför allt på att de batterier som bland annat driver elbilar tillverkas av metaller som litium och sällsynta jordartsmetaller. Regeringens mål är att huvuddelen av de batterier som tillverkas i Sverige i framtiden kommer att tillverkas med svenska metaller. Då krävs en stor utbyggnad inom gruvnäringen.

– Jag vet att det kan finnas konflikter när man ska öppna en gruva, det finns andra näringar att ta hänsyn till. Jag tror att man måste gå in i det här med en ambition att hitta lösningar och inte konflikt.

Därför är framtiden ljus

Landsbygdsministerns vision bygger på att vi blir fler människor – på landsbygden, men också i städerna. Och just därför är landsbygdens utveckling så central.

– Ju fler människor vi blir, desto fler människor måste också finnas på landsbygden för att det här ska hålla ihop. Det handlar om att se till att urbaniseringen inte kraschar, vilket den gör om vi inte har folk på landsbygden. Om inte vi får fram biomassa, om inte vi får fram maten – då kommer ju inte den urbana miljön att fungera, säger Sven-Erik Bucht.

Läs också: De är årets hetaste lantisar – hela listan

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen