Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 3 juli 2016

Minst är störst! Därför är Island så bra – på (nästan) allt!

Island är inte bara suveräna på fotboll – utan på en massa annat också. Land bad den isländske journalisten, fotbollsälskaren och kulturpersonligheten Gudni Tómasom förklara varför!

Segerglädje! Islands landslag firar sina skrällmål mot England.
Segerglädje! Islands landslag firar sina skrällmål mot England.

Han var en av tusentals islänningar som skrek sig hesa i publiken till Islands fenomenala EM-match mot England i Frankrike. Hemma på Island är Gudni Tómason journalist och historiker och känner det isländska samhället bättre än många.

Flera stora stjärnor och författare

Han har några teorier om varför den lilla önationen i Atlanten, med färre invånare än Göteborg, har lyckats frambringa så många framgångsrika personer. Allt från musikstjärnan Björk, litteraturpristagaren Halldor Laxness – och det fenomenala fotbollslandslaget!

– Dels är den isländska mentaliteten en blandning av individualism och kollektivism. Man kan vara en stark individ men samtidigt kämpa för kollektivet – landet, laget med mera, säger han.

– Dels är det en fördel att vi är så få, alla känner alla och det är lätt att få kontakter. Dörrar öppnas och och nykomlingar kan få hjälp från andra i samma bransch. Det är tydligt även i kulturvärlden, att musiker och konstnärer ställer upp för varann. Det är lätt att få ihop en kvartett jazzmusiker eller en lokal för konstutställningar, fortsätter han.

Glad för den svenska hjälpen

Samma gäller förstås fotbollen. Det är en inte alltför stor grupp som spelar fotboll på en högre nivå och de flesta känner varann sedan barnsben. Sammanhållningen är stor, nästan som ett kompisgäng. Men i år fick de dessutom en extra skjuts från svenskt håll…

– Ja, vi tackar er i Sverige så mycket för Lagerbäck. Det var till och med folk som röstade på honom i presidentvalet, säger Gudni Tómason.

 

Relaterade artiklar

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen