Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 8 oktober

Mjölnaren Henry väcker liv i Femtå Qvarn – som stått öde i 50 år!

Snart slamrar maskineriet i gång i Femtå skrädmjölskvarn igen – efter 50 års vila. Mjölnaren Henry Ketola har redan storkontrakt med ICA.

 Henry Ketola i sin nyuppväckta Femtå Qvarn i norra Värmland, med robusta maskiner från 1920-talet.
Henry Ketola i sin nyuppväckta Femtå Qvarn i norra Värmland, med robusta maskiner från 1920-talet. FOTO: Olle Hallström

Utrustningen ser betydligt äldre ut än den från 1972, när kvarnen lades ned nästan över en natt.

Men det mesta är ändå kvar från byggåret 1927 – maskiner i trä, riktiga kvarnstenar och en manuellt vedeldad bakugn. Även fasaden ser gammaldags ut med lite nött, falurött timmer.

Kvarnen stor orörd

 Fasaden på kvarnen är lite sliten men precis som maskinerna inuti är byggnaden i gott skick.
Fasaden på kvarnen är lite sliten men precis som maskinerna inuti är byggnaden i gott skick. FOTO: Olle Hallström

För mycket var i toppskick och hade varit nästan orört sedan den förra ägaren blev sjuk och tvingades sluta.

– Det verkar nästan som om han bara gick ut och låste efter sig. Hans arbetskläder hängde kvar på en krok, berättar Henry Ketola.

Positivt för bygden

Det blev en del uppståndelse när det blev känt att kvarnen skulle starta igen efter 50 års törnrosasömn.

Särskilt i själva byn, Ambjörby i Torsby kommun, i norra Värmland, där många ortsbor hjälp Henry ideellt med allt från virke till att bygga en ny lastpall.

– Ja, det har varit till ovärderlig hjälp. Många är väldigt glada över att det händer något positivt här, där det annars mest är avfolkning och nedläggningar, säger Henry.

Läs också: Stor mjölguide – 22 olika sorter

Rostade havrekärnor

 Vedeldad ugn där havrekärnorna till skrädmjölet rostas, och sedan tas skalen bort, skräds, inför malningen till mjöl.
Vedeldad ugn där havrekärnorna till skrädmjölet rostas, och sedan tas skalen bort, skräds, inför malningen till mjöl. FOTO: Olle Hallström

Ica har redan förhandsbeställt 50 000 kilo per år av Henrys skrädmjöl, men några nya arbetstillfällen blir det dock inte. Kanske bara någon som anställs för paketering med mera så småningom.

Skrädmjölet görs av rostade havrekärnor som mals till mjöl och får en speciell och lite mustig smak. Skrädningen är när skalen sållas bort från de rostade kärnorna.

Används i nävgröt

Skrädmjöl är typiskt värmländskt och användes traditionellt i nävgröt, som serverades med stekt fläsk, flott och lingonsylt.

– Men man kan ha det i allt från bröd och pannkakor till sockerkaka. Min favorit är skrädmjölsdrömmar, det är väldigt gott, säger Henry.

Recept: Skrädmjölsdrömmar

Fick gastronomiskt diplom

Han har redan lång erfarenhet av skrädmjölsproduktion från Stöpafors kvarn i Sunne, som han drev i flera år.

I vintras fick han ett diplom från Gastronomiska akademin för sitt skrädmjöl av synnerligen hög kvalitet.

Läs också: Baka Mårbackakaka på skrädmjöl

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen