Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 22 april 2022

Mia Ljungholm startade sitt bageri hemma i köket

Lilleby

Viljan att satsa på sin dröm blev för stark! Mia sade upp sig från jobbet som undersköterska och började baka hemma i sitt eget kök. I dag driver hon ett framgångsrikt bageri och kafé - och har flera anställda.

KAMPANJ:Börja prenumerera – Erbjudande till dig som följer Land.se

 Mia Ljungholm älskar sitt liv med att driva bageri och kafé, särskilt kontakten med gästerna.
Mia Ljungholm älskar sitt liv med att driva bageri och kafé, särskilt kontakten med gästerna. FOTO: Sandra Nelhans

Redan på promenaden uppför den ekkantade vägen till Mjöviks Bageri och Gårdsbutik, slår doften av nybakat bröd emot en.

Det är förmiddag och lite kyligt men inne i bageriet är det riktigt varmt.

Det ligger i Lilleby, vid kusten utanför Göteborg känt för Sillvik och Lilleby havsbad.

Mia Ljungholm, som äger och driver verksamheten, har varit igång och bakat sedan klockan tre i natt. Det är liv och rörelse i bageriet nästan dygnet runt.

Drömmen att driva eget företag

 Många tidiga mornar blir det i bageriet. Här kavlar hon ut en bulldeg.
Många tidiga mornar blir det i bageriet. Här kavlar hon ut en bulldeg. FOTO: Sandra Nelhans

På kvällen brukar maken Christian förbereda bakningen åt Mia som kommer in några timmar senare. Han ställer fram ingredienser, skållar sädesslag och jäser bullar.

– Att driva ett bageri är en dröm som gick i uppfyllelse. Jag vill inte sitta i gungstolen när jag blir 70-80 år och ångra att jag inte har provat. Går det åt skogen så har jag i alla fall försökt, berättar Mia medan hon häller mjöl i en bunke.

Läs också: Eva sade upp sig och fann drömlivet vid Indalsälven

Bakade i köket och sålde på verandan

 I början av sin karriär bakade Mia hemma i sitt privata kök och sålde bröden på sin veranda.
I början av sin karriär bakade Mia hemma i sitt privata kök och sålde bröden på sin veranda. FOTO: Sandra Nelhans

Mjöviks bageri startade för snart tio år sedan, och arbetsförhållandena var väldigt annorlunda mot hur det är nu.

– Ja, jag startade jag faktiskt verksamheten i mitt privata kök. Jag tog kontakt med Göteborg stads miljöförvaltning som kom för att titta om det var möjligt att börja baka därhemma. Det var flera regler som skulle följas. Till exempel separata kylskåp för varorna, förklarar Mia.

Hon arbetade då som undersköterska på vardagarna och vigde helgerna åt att baka.

 Kaféets framsida med utemöbler med värmande filtar och fårfällar.
Kaféets framsida med utemöbler med värmande filtar och fårfällar. FOTO: Sandra Nelhans

I början av sin karriär bakade Mia här i sitt privata kök och sålde bröden på sin veranda.

Fikasugna Lillebybor trängdes på trappan upp till huset och Mia skrattar åt minnet av hur kunderna sedan måste backa ut från verandan för att komma ut.

Maken Christian hjälpte till i kassan och även dottern Lovisa ibland, när hon blev äldre. Under sommarhalvåret kunde gästerna sitta och fika ute i trädgården, och bageriet växte även till ett café.

Viktigt med ren och näringsrik mat

 Läckerbitar! Konditorn Anna Ramstedts biskvier är storsäljare i kaféet.
Läckerbitar! Konditorn Anna Ramstedts biskvier är storsäljare i kaféet. FOTO: Sandra Nelhans

Mia brinner för att äta så ren och näringsrik mat som möjligt. Den matfilosofin fick hon hemifrån där hennes mamma gjorde all mat från grunden och bakade allt själv.

– Jag är uppvuxen på mammas näringsrika bröd och Åkes äkta Hönökaka. Den är i och för sig inte så näringsrik, men vi åt den för vi bodde ju på Hönö, säger Mia med ett skratt.

Hennes mamma arbetade i ett bageri och bakade även mycket hemma.

Drömmen om ett eget bageri

 Redan som barn drömde Mia om ha ett eget bageri, inspirerad av sin mamma.
Redan som barn drömde Mia om ha ett eget bageri, inspirerad av sin mamma. FOTO: Sandra Nelhans

Mia fick ofta en bit deg som hon fick forma hur hon ville. Redan då började hon drömma om ett eget bageri.

– Jag hoppas att jag också har fört över det till mina barn, lusten att göra någonting med händerna. Det är en konst att kunna baka. Det går enkelt att få ett gott bröd, men det ska också se bra ut, konstaterar Mia.

Så när familjen tog över Christians barndomshem, gården Mjövik, förverkligade hon drömmen om bageriet. Christian köpte gården av sina föräldrar.

 Vägen som leder till bageriet och det vita boningshuset i Lilleby, i Torslanda utanför Göteborg.
Vägen som leder till bageriet och det vita boningshuset i Lilleby, i Torslanda utanför Göteborg. FOTO: Sandra Nelhans

Här har de egna frigående höns, vars ägg går till bakningen precis som honungen som Christian slungar från deras biodling.

Tanken är att göra ett gott och nyttigt bröd, bakat på ekologiskt och kravmärkt mjöl.

– Ett bröd behöver inte massa tillsatser som till exempel fryspulver och konserveringsmedel. Jag brukar säga att bröd som inte möglar är livsfarligt. Det betyder att det är tillsatt massa medel som våra kroppar inte behöver, säger Mia med allvar i rösten, medan hon stjälper ner deg i en degblandare.

Så småningom kände Mia att hon ville ägna sig helt åt bageriet. Hon sade upp sig från sitt jobb som undersköterska och Christian från sitt arbete som ambulansförare.

Självlärd som bagare

 Maken Christian är både Mias kompanjon och viktigaste stöd.
Maken Christian är både Mias kompanjon och viktigaste stöd. FOTO: Sandra Nelhans

Mia är självlärd som bagare, men har gått flera kurser och skötte länge all bakning själv. Christian stod i kassan och skötte driften av gården.

De första åren jobbade hon enormt hårt. Gick upp ett på natten och bakade brödet i 10-12 timmar och därefter bakade hon tårtor som folk hade beställt.

– Jag rasade nog ihop både en och två gånger. Då är det bra att ha en stöttepelare som Christian och som kan säga att ”nu räcker det!”. Dessutom är han bra på att peppa och det är superviktigt att ha en sådan person i sin närhet, säger Mia.

 Degblandaren och de andra maskinerna i bageriet har underlättat stort för Mia.
Degblandaren och de andra maskinerna i bageriet har underlättat stort för Mia. FOTO: Sandra Nelhans

2016 hade bageriet vuxit ur hennes kök på allvar och hon och Christian beslöt att bygga bageriet som ligger i anslutning till ladan.

Förutom en stickugn som kan ta upp till tio bageriplåtar skaffade de också en stenugn. Plus flera andra maskiner som gjorde det möjligt både få upp volymerna och spara tid

De flesta köptes begagnade, utom kyl. frys och diskmaskin, vilket gjorde att kostnaden inte blev högre än 250 000 kronor totalt.

Vågade satsa på gårdsbutik

 Kaféet och gårdsbutik med nybakt bröd, bakelser, bullar och kakor - och Mjöviks egen honung, som maken Christian slungar,
Kaféet och gårdsbutik med nybakt bröd, bakelser, bullar och kakor - och Mjöviks egen honung, som maken Christian slungar, FOTO: Sandra Nelhans

Bageriet utökades med en gårdsbutik där de säljer sina ekologiska ägg och honung plus andra ekologiska produkter.

Det stora lyftet kom när lönsamheten ökat så mycket att Mia vågade anställa. Först konditorn Anna Ramstedt 2018 och sedan bagaren Ehsan Karbasforoush 2020. Plus timanställd kassapersonal Det innebar en enorm lättnad i hennes arbetsbörda.

 Bagaren Ehsan Karbasforoush insatser äer ovärderliga för Mia, som förr skötte all bakning själv.
Bagaren Ehsan Karbasforoush insatser äer ovärderliga för Mia, som förr skötte all bakning själv. FOTO: Sandra Nelhans

Vissa kan känna skräck över att plötsligt bli arbetsgivare med alla lagar och regler att hålla koll på.

– Nej, det var jag inte ett dugg rädd för. Jag kollade upp saker med arbetsförmedlingen och hade god hjälp av min revisor. Jag tror att det viktigaste är att våga och inte stanna upp och ”grotta in sig” för mycket, säger Mia.

Sociala medier är viktiga kanaler för att nå ut till både nya och ”gamla” kunder.

Läs också: Systrarna Levinsson driver kafé på släktgården i Skärstad

Fika i ladan

 På övervåningen i ladan har en kafédel inretts där gästerna kan fika även vintertid och i ruskväder. Vid blidväder öppnas dörren med utsikt över ängen.
På övervåningen i ladan har en kafédel inretts där gästerna kan fika även vintertid och i ruskväder. Vid blidväder öppnas dörren med utsikt över ängen. FOTO: Sandra Nelhans

Mjöviks bageri gör inlägg på både Facebook och Instagram, ibland flera gånger dagligen.

Nästa milstolpe i Mias företagande inföll i december förra året, då de öppnade café på övervåningen i bageriet.

– Äntligen kan folk fika här även på vintern! Ladan skyddar ju mot regn och blåst, men kan bli kall då den ör oisolerad. Folk tycker ändå att det är mysigt att sitta där med filtar och tända ljus, berättar Mia medan hon packar in äggost som ska levereras till Tofta herrgård.

Mias bageri har många stamgäster

 Stamgästen Gustaf fikar med dottern Michelle i kaféet i ladan. På vintern när det är kallt stängs dörren och tända ljus som lyser upp och värmer i den mörka ladan.
Stamgästen Gustaf fikar med dottern Michelle i kaféet i ladan. På vintern när det är kallt stängs dörren och tända ljus som lyser upp och värmer i den mörka ladan. FOTO: Sandra Nelhans

Kunderna som kommer in i butiken småpratar glatt med Mia. De flesta vill få en pratstund med henne och de känns snarare som goda vänner än enbart kunder.

– Ja, jag älskar det sociala! Det här är en livsstil! Även om jag tycker att det är jätteroligt att baka så skulle jag inte enbart vilja göra det! Jag måste ha den här interaktionen med människor, säger Mia.

Tyckte du om den här artikeln? Prenumerera på Land

Så fixade hon företaget

Finansieringen: Eget kapital.

Marknadsföringen : Är aktiv på sociala medier. På Instagram: mjoviks, på Facebook:Mjöviks Bageri Lilleby-Torslanda samt hemsidan: mjoviks.se. Har även sitt telefonnummer på en lista över lokala företag i varje nummer av Torslanda-tidningen.

Anställda: Mia har två heltidsanställda, en bagare och en konditor, samt kassapersonal på timmar. Dessutom arbetar hon själv mer än heltid.

Vad gick bättre än väntat: ”Det var en chansning att starta ett bageri i köket, så det gick ju bättre än vad jag någonsin trodde. Att jag faktiskt kunde få ett större bageri med utökad verksamhet som café och gårdsbutik”.

Sämre än väntat: ”Tidsbristen, och att det blev ett bakslag när jag var sjukskriven och fick operera mina knän. Det tog ett tag och komma igång igen. Jag var öppen med det på sociala medier så att kunderna förstod varför det var stängt

Mias tre bästa tips för ett lyckat surdegsbröd

1. Mata din surdeg med ett kryddmått honung för att få igång den.

2. Använd alltid ekologiskt mjöl då det innehåller mer näringsämnen som får surdegen att bli bra och ha en balanserad bakteriekultur.

3. Lägg en plåt med cirka 1 dl vatten i ugnen för att få ånga. Släpp sedan ut ångan ur ugnen ungefär 5-10 minuter innan bröden är färdiga. På det viset får du en fin knaprig skorpa.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen