Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 14 augusti 2017

Moderaternas förslag: Tillåt gårdsförsäljning av öl och vin

Allianspartierna kan med stöd av Sverigedemokraterna driva igenom en motion om att tillåta gårdsförsäljning av öl och vin, skriver P4 Malmöhus.

FOTO: Istock

Med dagens regler kan småföretagare och gårdar runtom i Sverige inte erbjuda sina gäster att köpa med sig mikrobryggeriets öl, eller den lokala vinodlarens vin – de måste helt enkelt ta sig till Systembolaget.

Värnar om folkhälsan

Det är av hänsyn till folkhälsan som riksdagen hittills sagt nej till alla former av dispens.

Nu kan reglerna komma att ändras.

– Det är ju en sprudlande utveckling ute i landet, med små mikrobryggerier av öl och tillverkning av vin. Det vore urbota dumt om vi inte tog tillvara på den möjligheten som bidrar till regional utveckling, säger Lars Hjälmered, gruppledare för Moderaterna i riksdagens näringsutskott, till Land Lantbruk.

Ännu ingen gemensam modell

Moderaterna tänker sig ett system för gårdsförsäljning där alkoholproducenter blir ombud för Systembolaget likt andra ombud som redan finns i dag. Det skulle bara kräva en mindre lagändring, att man tillåter producenter att lagerhålla sina produkter.

Än så länge har allianspartierna inte lyckats enas om detta som en gemensam modell för gårdsförsäljning. Liberalerna och Kristdemokraterna uppges också tveka inför att lägga fram en gemensam motion i frågan.

Men Lars Hjälmered hoppas att de fyra partierna vill sluta upp bakom ett gemensamt yrkande i riksdagen i september, och säger att det fortfarande finns tid för interna diskussioner.

Hos Land Lantbruk hittar du en längre intervju med Lars Hjälmered.

Läs också: Stark utveckling för svenska drycker – här är trenderna

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen