Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 26 september 2022

Monica Frangeur gör succé med matvandringar i skogen

Degerberga

Bland mäktiga granar och grönskande bokskogar ringlar en grupp förväntansfulla vandrare.

I gläntor och bak stengärdsgårdar väntar bord och kyIväskor med mat och dryck från gårdarna omkring. 

Följ med på Monica Frangeurs unika skogs- och matvandring längs skånska Linderödsåsen

 Monica Frangeur leder deltagarna på en vandring genom bokskogen i Maglehem - med flera matpauser.
Monica Frangeur leder deltagarna på en vandring genom bokskogen i Maglehem - med flera matpauser. FOTO: fotograf Ewa Stackelberg

Redan vid samlingen, strax ovanför Degeberga i östra Skåne, får deltagarna små korgar med närproducerat; nybakat bröd, skånska ostar, skinka, tomater och fika.

De flesta är rustade för en dag i skog och mark, solen skiner och stämningen är hög.

Monica hälsar alla välkomna och berättar att det är den sextonde sommaren som hon ordnar matvandringar.

– Det var faktiskt jag som uppfann begreppet matvandring. Numera finns det flera hundra efterföljare runt om i landet, även i städerna.

Kunskap om skogsbruk

 Kunskapen om skogsbruk är för låg hos många i dag, menar Monica som föreläser om skogen på sina vandringar.
Kunskapen om skogsbruk är för låg hos många i dag, menar Monica som föreläser om skogen på sina vandringar. FOTO: fotograf Ewa Stackelberg

I många år har hon haft turer vid Brösarps backar men nu erbjuder hon även smakupplevelser i skogen.

– Kunskapen om svenskt jordbruk är ganska liten och när det gäller vårt skogsbruk vet de flesta ännu mindre, men det ska vi ändra på idag, säger Monica.

– Det här förenar mina två passioner i livet – lokal mat och skogen, fortsätter hon.

Hon tar täten uppför backen med sin stora ryggsäck. Under den nio kilometer långa vandringen väntar åtta ”matstationer”.

Läs också: Bonden Helena ordnar kulturvandringar i sitt skånska landskap

Assistenten kör ut mat

 Bilen full av korgar med skånska delikatesser körs ut i förväg av assistent Maria Johansson.
Bilen full av korgar med skånska delikatesser körs ut i förväg av assistent Maria Johansson. FOTO: fotograf Ewa Stackelberg

Assistenten Maria Johansson ligger steget före och bullar upp med härliga maträtter och smakprover efterhand längs rundan.

Man har dagen på sig och tar det i lagom takt. De 40 deltagarna denna lördag är mellan 30 och 75 år.

Anette Renström är här med Roy Udén som har fått Skogsmatningen i födelsedagspresent.

– En härlig överraskning, helt fantastiskt, säger han.

Matvandring som gåva

 Roy Udén är med Anette Renström, som fått "skogsmatningen" i present.
Roy Udén är med Anette Renström, som fått "skogsmatningen" i present. FOTO: fotograf Ewa Stackelberg

Det visar sig att det är fler som har fått matvandringen i gåva.

Snart är det dags för nästa stopp med provsmakning av en ny spritsig äppeldryck från Österlen, rökt fisk från en lokal odling och primörer från Bjärehalvön. 

– Sverige täcks till 70 procent av skog. Ja även Skåne, ett utpräglat odlingslandskap består till 38 procent av skog. Det finns ingen brist på skog i Sverige, berättar Monica för sitt följe.

– Vi har alltid brukat skogen och levt av skogens råvaror och skogarnas djur och växter, fortsätter hon.

Kalhygget ingår

 Vandringen går även genom kalhyggen, en omdiskuterad del av skogsbruket. Men Monica menar att även de kan fylla en funktion för den biologiska mångfalden.
Vandringen går även genom kalhyggen, en omdiskuterad del av skogsbruket. Men Monica menar att även de kan fylla en funktion för den biologiska mångfalden. FOTO: fotograf Ewa Stackelberg

Vandringen fortsätter mot ett kalhygge, eller en föryngringsyta som det också kallas.

Här har det vuxit grova granar i en norrsluttning, nu finns här fullt av små planterade och självsådda granplantor och alla får gå försiktigt på en liten stig.

Här informerar Monica om hur en gran blir 45 procent timmer, 45 procent pappersmassa och resten bioenergi. Hon talar om hur bristen på skog här i söder under 1700- och 1800-talen tvingade fram en lag om återplantering 1903.

Matnyttigt om skogen

 Den intensiva grönskan och höga träden i bokskogen ger en känsla av vördnad.
Den intensiva grönskan och höga träden i bokskogen ger en känsla av vördnad. FOTO: fotograf Ewa Stackelberg

Åskådarna får nyttig fakta. Som att skogsbruk tar tid, mellan 60 och 100 år från planta till moget träd. Att den skog som avverkas idag planterades under 1920-1960-talen.

Monica berättar även om de olika turerna i skogspolitiken. Att man förr skulle plantera gran och tall och inte lövträd.

– I den nya lagen från 1993 är ekonomi och miljö lika viktiga. Den biologiska mångfalden främjas genom att lövträd ska planteras på områden där det passar bäst och barrträd på de områden där de passar, säger hon.

Sköna pauser

 En av deltagarna njuter av en stunds vila i bokskogen på Linderödsåsen.
En av deltagarna njuter av en stunds vila i bokskogen på Linderödsåsen. FOTO: fotograf Ewa Stackelberg

I den skuggande bokskogen intill väntar lunchen i kylväskor och folk tar för sig och slår sig ner utspridda på stenar och stockar.

Sven och Kerstin Nilsson med väninnan Eva Schmiedtke njuter av pausen och maten:

– Vi är faktiskt med för andra gången för det är så trevligt och välordnat.

Närproducerade läckerheter

 På färgglada dukar och fat av porslin läggs skånska delikatesser upp som rökt  hjortkött, sparris, nypotatis och äggakaka med stekt fläsk från utegrisar.
På färgglada dukar och fat av porslin läggs skånska delikatesser upp som rökt  hjortkött, sparris, nypotatis och äggakaka med stekt fläsk från utegrisar.

På färgglada dukar och fat av porslin lägger de upp vad det skånska landskapet kan erbjuda vad gäller delikatesser: Rökt hjortkött, sparris och nypotatis, äggakaka med lingon och stekt fläsk från utegrisar, matiga muffins, härliga grönsaker, nötkött från fritt betande djur, sallader, pajer, allt nersköljt med allehanda bär- och fruktdrycker. 

Monica själv tar en jordgubbe och funderar:

– Jag insåg att många inte kopplade vad de köpte i mataffären med landskapet runt oss.  Någon behövde berätta för alla dem som inte har kontakt med landsbygden vad som försiggår här egentligen. 

Läs också: Marianna och Anders bjuder in besökare till sitt skogsparadis

Brinner för äkta mat

 Den lokala maten är min passion och jag brinner för att informera om vårt  jord- och skogsbruk", säger Monica Frangeur. 
Den lokala maten är min passion och jag brinner för att informera om vårt  jord- och skogsbruk", säger Monica Frangeur.  FOTO: fotograf Ewa Stackelberg

De flesta tycker det är intressant att lära sig något och det är oftast detta som folk minns efteråt. 

Monica är biolog, uppväxt i Malmö med en pappa som var civilingenjör och älskade att äta utomhus. 

– Helger, semestrar, vår, sommar och höst – han ville alltid äta ute i trädgården, oberoende av väder. Jag minns hur vi satt där hela familjen, ibland även i regnkläder och åt frukost, lunch och middag. Det skulle vara duk på bordet, porslin och lock på alla grytor och skålar för att hålla maten varm, minns Monica. 

Ofta ute i naturen

 Sven Nilsson fotograferar Eva Schmiedtke från Vellinge som fått matvandringen i födelsedagspresent av Sven och hans fru Kerstin
Sven Nilsson fotograferar Eva Schmiedtke från Vellinge som fått matvandringen i födelsedagspresent av Sven och hans fru Kerstin FOTO: fotograf Ewa Stackelberg

Det var alltid noga med maten. Föräldrarna handlade ofta direkt från de lokala bönderna på gårdar eller på Möllevångstorget i Malmö och Monicas pappa odlade även grönsaker själv i trädgården.

– Det talades mycket om maten, kvalitet och smaker hemma. Vi var ofta ute i naturen och lärde oss om växter, djur och fåglar. 

– När jag var tonåring tyckte jag att det var det lite jobbigt, men när jag blev äldre studerade jag till biolog och vill gärna äta utomhus. 

Prenumerera på Lands nyhetsbrev – få artiklar direkt i mejlen

Förbereder maten

 Björn Wilck, Ann-Charlotte Gunnarsson och Åke Gunnarsson från Gnosjö är själva skogsägare och insatta i skogsbrukets olika sidor.
Björn Wilck, Ann-Charlotte Gunnarsson och Åke Gunnarsson från Gnosjö är själva skogsägare och insatta i skogsbrukets olika sidor. FOTO: fotograf Ewa Stackelberg

Därifrån var steget inte långt till att vilja locka ut andra människor i naturen för att äta gott. 

Monica förbereder och lagar maten hemma dagarna före varje vandring. 

Hennes matvandringar är en succé, men vid starten 2005 var det trögt.  Första gången kom det EN person. 

– Min man skakade på huvudet och trodde inte på idén. Men jag envisades. Jag är stolt över vår skånska mattradition och nytänkande, över Sverige och svenska livsmedel, Att vi satsar på djuromsorg och är ett av världens renaste jordbruk.

– På den tiden talades det inte så mycket om matens kvalitet eller var och hur den producerades, huvudsaken för många var att den var billig, säger hon.

Fullbokade turer

 De läckra rätterna som serveras har planerats och förberetts i god tid före vandringen, som denna äggakaka med fläsk.
De läckra rätterna som serveras har planerats och förberetts i god tid före vandringen, som denna äggakaka med fläsk. FOTO: Ewa Stackelberg

Snart kom det några fler deltagare som tipsade vänner och bekanta och vips var alla turer fullbokade.   

– Medvetenheten kring matvarors ursprung och innehåll är fortfarande dålig. Det förekommer många märkliga föreställningar kring livsmedel och dieter. Många har en lång lista på sådant som de tror att de inte kan äta. Naturligtvis finns det vissa som blir sjuka av laktos och gluten. Men det är många fler som tror att de inte tål olika saker, säger hon.

Hållbar miljö

 I dag är Monicas skogsmats-vandringar fullbokade, ett koncept hon var först med.
I dag är Monicas skogsmats-vandringar fullbokade, ett koncept hon var först med. FOTO: Ewa Stackelberg

Monica har funderat över det faktum att allt fler väljer att bli vegetarianer eller veganer för miljöns skull och en hållbarare värld.

– Man engagerar sig för hotade regnskogar, men bryr sig inte alltid om varifrån sojan till veganbiffarna kommer. Kanske från odlingar i skövlade regnskogar, funderar hon.

Artrika marker

 Skogen och marken på Linderödsåsen är artrika och skyddade från exploatering.
Skogen och marken på Linderödsåsen är artrika och skyddade från exploatering. FOTO: Ewa Stackelberg

Samtidigt missar många hur centrala betesdjur är för vår miljö hemma i Sverige, för att bibehålla de artrika naturbetesmarkerna, vårt lands ”regnskog”, enligt Monica.

Med sin ”Skogsmatning” hoppas hon kunna överföra den kunskapen och känslan för både hållbar skog och mat.

Fransk klockgjutare var anfader

Namn: Monica Frangeur. (Efternamnet kommer från hennes franske anfader, som kom till Karlskrona på 1700-talet som klockgjutare.) 

Ålder: 54 år.

Bor: Maglehem, strax norr om Brösarps backar i Skåne .

Gör: Guidade matvandringar, föreläser, skriver, skriver en roman som utspelar sig i Skåne. Hon var en av fem finalister till Icas entreprenörspris. 

Familj: Maken Mats och den vuxne sonen Rikard.

Mer info:
www.upplevonjut.se
Mail:
info@upplevonjut.se

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen