Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 19 maj 2016

Mormors flädersaft blev deras succé – här får du receptet!

På försommaren pågår febril aktivitet i det röda tegelhuset i Sövde, i Sjöbo kommun. Här ligger Sövde Musteri som drivs av Bonny Håkansson och Marta Bordin, två fotografer som inte visste så mycket om musteri när de tog över verksamheten 2009. Mest gör de äppelmust, men så här års är det fläder som gäller.

Det finns gott om fläder i området Så i juni plockas sekatörerna fram och man skörda klasar med fläderblommor. Blommorna plockas under två dagar. Sedan skivas mängder av citron och blandas med citronsyra och sockerlag och det hela får dra i tre, fyra dagar i stora kar. Sedan filtreras det och tappas på flaska.

– Första året gjorde vi 500 flaskor fläderdryck som experiment. De tog slut direkt. Året därpå ökade vi till 3 000 flaskor och nu är vi uppe i 9 000, berättar Bonny.

Läskande och god flädersaft på gång.
Läskande och god flädersaft på gång.

Receptet kommer från hans mormor Signe. Det innehåller fläderblommor, socker, citron och citronsyra men större mängder fläderblommor och citron än i vanliga recept för att förstärka smaken.  Bonny är uppväxt med flädersaft, med hemmagjord sylt och marmelad. Allt som produceras på musteriet görs på samma sätt som hemma i köket. För att undvika konserveringsmedel pastöriseras flaskorna.

– Pastörisering är en fantastisk konserveringsmetod, inget kan börja jäsa. Sedan ska flaskorna stå svalt och mörkt. I en källare håller de lätt över ett år, säger Bonny.

Så gör du den godaste flädersaften

Grundrecept 5 liter
40 fläderblomsklasar
4 stora citroner
2 liter vatten
2 kilo socker
50 g citronsyra

Gör så här:
1. Skölj blomklasarna noga, låt rinna av. Lägg dem i ett kärl som rymmer tio liter.
2. Borsta och gör ren citronerna noga i varmt vatten, skiva dem tunt. Varva citronskivor, fläderblommor socker och citronsyra.
3. Koka upp vattnet och häll den heta vätskan. Rör om.
4. Täck med lock och låt stå svalt i fyra dagar. Om möjligt ställ i kylskåp eftersom den jäser lätt.
5. Sila genom durkslag och häll upp på väl rengjorda flaskor. Förvara i kyl eller frys.

Bjud på somrig fläderdrink

4 cl gin
2 msk koncentrerad flädersaft
1 dl soda
citronklyfta
is

Gör så här: Häll gin och flädersaft i ett glas, lägg i is och en citronskiva och fyll på med soda.

10 fakta om flädern

SovdeMusteriFlader14

1. Fläder (sambucus nigra) finns förvildad från Skåne till Värmland/Dalarna.
2. De platta blomklasarna blommar juni-juli och följs av först röda, sedan svarta bär.
3. Kallas även för hyll och fulbom.
4. Fläder ska inte förväxlas med druvfläder och sommarfläder som är giftiga. Den äkta har vit märg, den falska grön-brun.
5. Av blommorna går det att göra fläderblomssaft eller fritera blomklasarna som dessert.
6. Av bären blir det gelé eller saft, men de måste kokas för att inte vara giftiga. Bären kan också användas för färgning.
7. Fläder har använts flitigt som medicinalväxt, traditionellt vid förkylning och hosta men också vid artrit och syfilis.
8. Förr planterades en fläder på gården för att få de goda husandarna att stanna. Flädern skrämde även bort trollen.
9. Ett dansk ordspråk säger ”där flädern ej vill gro, kan ingen människa bo”. Hyllefrun som lär leva under flädern är vänlig och hjälpsam mot den som offrar till henne, men kan straffa den som exempelvis plockar hennes blommor utan att fråga om lov. Hon är flitigt använd i sagor och bland annat H C Andersen skrev om ”Hyldemor”.
10. Den som vill plocka blommor fulla av magisk kraft ska göra det på midsommarafton. Passa samtidigt på att gå tre varv baklänges runt busken så blir det extra verksamt.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen