Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 3 juni 2019

Möt Lands nya bloggare: Abborrbergs Louise

Det började med ett hemma hos-reportage i Land tidigare i år.

Nu ska Louise Norström skildra sin älskade hembygd Abborrberg i en egen Landblogg.

 Louise Norström är Lands nya bloggare Abbobrbergs Louise! Hon bor i Abborrberg med sin sambo Johan och son Arvid. ”Jag ska blogga om äventyret i det lilla”, säger hon.
Louise Norström är Lands nya bloggare Abbobrbergs Louise! Hon bor i Abborrberg med sin sambo Johan och son Arvid. ”Jag ska blogga om äventyret i det lilla”, säger hon. FOTO: Fotograf Maria Hansson

En 38-årig kvinna med ett stort intresse för det skrivna ordet och fotografi, på väg in mot mitten av livet, mitt i skogen. Så beskriver Louise Norström sitt blogg-jag, Abborrbergs Louise.

– Det finns nog en typbild av hur det är att bo här. Att det skulle vara rufft och fullt av män som jagar älg. Jag vill visa upp den där bondromantiska och vemodigt vackra sidan av Abborrberg, säger Louise inför sin bloggdebut på Land.se.

Fast Louise är redan en van bloggare. Hon har skrivit poesi och fotograferat för en privat blogg i många år. På Instagram har hon nära 2 500 följare (obs: extern länk) som tar del av hennes skildringar av livet i glesbygden.

Läs också: Hemma hos Louise i Abborberg!

Växte upp i finnmarken

Abborrberg ligger i Grangärde finnmark i södra Dalarna. Louise växte upp i grannbyn Västansjö och spenderade somrarna hos sina farföräldrar i Abborrberg.

Farmor blev så småningom änka och byggde sig ett nytt hus. När även hon gick bort för 10 år sedan stod huset tomt. Efter några år bestämde sig Louise och sambon Johan för att flytta in.

– Vi gjorde det på vinst och förlust. Abborrberg är inte en by du råkar hamna i, det är ett aktivt val. Jag var rädd att vi skulle känna oss ensamma men sju år senare trivs vi fortfarande.

Hyllar det stilla livet

Paret har en 5-årig son, Arvid. Deras liv kretsar kring familjen, gården och naturen. De har jakthundar, höns och en katt, sätter potatis, åker skoter, fiskar och skrotar runt hemma, säger Louise.

– Det blir ingen nischad blogg på till exempel odling eller matlagning. Jag vill lyfta det lilla, visa att ett äventyr kan börja i potatislandet eller när du metar abborre.

Det vilar ett vemod över hela finnmarken, förklarar hon. Louise uppskattar det stillsamma och känner sig mycket mer närvarande här.

– Tidigare har jag bott i städer utan att ens inse när årstiderna växlar. Här hinner jag tänka klart mina tankar utan att bli störd.

Lyfter även byborna

Till vardags arbetar Louise som specialpedagog på två skolor i Nyhammar och Sunnansjö. Hennes sambo Johan läser skogskandidatprogrammet på distans.

Det bor totalt 27 bofasta i Abborrberg, Louises familj inräknad. För att få liv och gemenskap krävs ett engagemang, förklarar hon.

– Vi har ett byalag som verkar för att traditioner och kunskap ska leva vidare. Det finns så mycket människor som utför saker i tystnad och själva tror att det de gör inte är någonting märkvärdigt.

– Jag vill inte att vi ska bo i ett museum, men jag tycker de människor som finns här ska få ta mer plats. Därför ska jag även blogga om dem. Jag har gjort besök redan som kommer upp i inlägg snart, säger hon.

Fullmatad sommar

Intresset för skrivande har Louise ärvt av sin mormor som tidigt introducerade henne till dikter och litteratur.

– Det bor lite svårmod i mig och jag sätter gärna ord på skavet jag kan ha. Det finns regniga tisdagar då det är svårare att vara sådär bondromantiskt peppig.

Men än är det långt kvar till gråa dagar. För nu är sommaren på intåg och familjen har många projekt för sig.

– Vi ska bygga ut ett matrum och sovloft där vi kan titta ut över de blånande bergen. Vi ska även slå hö och tälta på gården, packa massäck och meta. Det kommer Lands bloggläsare få följa med på!

Bloggen Abborrbergs Louise hittar du här!

Louise Norström

Ålder: 37 år.

Bor: I Abborrberg, i Grangärde finnmark i Ludvika kommun. I grannbyn Skattlösberg föddes författaren och poeten Dan Andersson.

Gör: Socialpedagog och fotokonstnär.

Familj: Sambo Johan och sonen Arvid, 5 år.

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen