Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 3 januari 2018

Motorsågen firar 100-årsjubileum 2018

Trädhuggarens bästa vän, motorsågen, fyller 100 år. Motorsågen så som vi känner den idag fick sin första utformning för 100 år sedan.

 Till vänster det ortopediska sågverktyget Osteomneu, föregångare till motorsågen till höger.
Till vänster det ortopediska sågverktyget Osteomneu, föregångare till motorsågen till höger. FOTO: Sabine Salfer / Orthopädische Universitätsklinik Frankfurt /Istock

Den 15 juli 1918 utfärdades det första patentet för föregångaren till den moderna motorsågen, skriver tidningen ATL.

Mekanikern och lantbrukaren James Shand i Dauphin, Manitoba, i Kanada utvecklade den första fungerande prototypen.

Läs också: Expertens råd till dig som köper vedkap och klyv

Har kirurgisk föregångare

Föregångaren till konstruktionen var ett instrument, osteotom, som användes av ortopeder för att såga och kapa ben.

Upprinnelsen till motorsågen, enligt ATL, när Shand hemma på sin gård upptäckte att lös taggtråd på en rulle hade fallit ur sitt läge och sågat sönder träpålen som den hade virats runt.

Han inspirerades att börja experimentera med gamla cykelkedjor som han försåg med tänder och kopplade till en tvåtakts bensinmotor.

Läs också: 12 tecken på att du är en äkta glesbygdsbo

Patentet gick ut

Därefter beviljades det första patentet den 15 juli 1918. De första versionerna var stora och behövde flyttas med hjälp av hela arbetslag. Patentet gick ut 1930 och förnyades inte, eftersom inget företag hade visat intresse för uppfinningen.

Istället lyckades tysken Andreas Stihl 1929 få fram en modell med tvåtaktsmotor, som erövrade världen några år senare, trots att den första modellen vägde 46 kilo. Att fälla ett träd tog flera timmar och sedan tog det uppemot en arbetsdag att flytta sågen.

Läs också: Varning: Köp inte billiga motorsågar på nätet

Ersattes av skogsmaskiner

De riktigt stora framgångarna kom när motorsågen blev portal och därmed kunde börja bäras ute på fältet. Från 1940-talet och framåt började enmansmotorsågarna importeras, från bland annat Nordamerika, Tyskland och Norge.

Så småningom blev sågarna även en exportprodukt, när Husqvarna blev en världskoncern. Men sedan kom de riktigt stora skogsmaskinerna under 1980-talet och ersatte motorsågen som det dominerande arbetsverktyget ute i skogen. Idag är motorsågen helt avgörande för den som vill röja träd i mindre skala och i oländig terräng.

Nästa stora steg har tagits under senare år, när motorsågar med bensinmotorer i allt högre utsträckning ersatts av elmotorsågar. Själva funktionen, med en kedja som snurrar runt en klinga, har trots vissa mindre variationer funnits kvar under hundraårsperioden.

Läs också: Skogsbrukets historia – så här arbetade vi förr

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen