Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 6 mars 2019

Mycket känslor bland de som måste flytta i Kiruna

Camilla Mustikka, 32, är en av de 6 000 Kirunabor som måste flytta när gruvan expanderar. För henne och många andra unga i Kiruna är framtiden fortfarande oviss.

– Det var en period då folk flydde från stan. Barnfamiljer sa upp sig från sina jobb och flyttade söderut. Det var helt enkelt för osäkert.

 Camilla Mustikka är smyckedesigner och driver en butik i Kirunas nuvarande centrum.
Camilla Mustikka är smyckedesigner och driver en butik i Kirunas nuvarande centrum. FOTO: Mikael Martinsson

Några har redan flyttat för länge sen. I området nedanför Camillas gata står lägenheterna ekande tomma, redo att börja rivas.

– En av mina kompisar fick sitt barndomshem rivet för någon vecka sedan. De hade rivit hela väggen, och helt plötsligt såg han: ”Men där är ju mina tapeter!” Skalet stod och gapade ett längre tag innan de rev allt. Det var förstås en konstig känsla, berättar Camilla Mustikka.

Politiska konflikter

För ungefär två år sedan upplevde Camilla att det var mycket mer upprörda känslor kring stadsomvandlingen.

– Då var det också mycket politiska konflikter hit och dit. Många kände att de ”bara river och river”. Bland mina vänner är det många som köper hus, men det känns ju så osäkert. Man vet ingenting om var i den nya stan man vill hamna, säger hon.

Utmaning för handeln

Camilla och hennes sambo äger en bostadsrätt som ska köpas upp av LKAB, vilket innebär en flytt inom de närmaste åren. Men för Camilla har den största osäkerheten handlat om deras design- och hantverksbutik i nuvarande centrum. Utmaningen för handlarna är att behålla sina kunder när fler och fler flyttar därifrån, och samtidigt samordna en flytt till nya centrum med chans att etablera sig snabbt.

– Bland oss handlare har konflikten varit att folk är oroliga att tappa inkomst på det hela. Rent praktiskt måste alla flytta precis samtidigt för att det ska bli ett hållbart centrum. Vi tog beslutet ett år tidigare att utveckla oss mer åt webbhandeln så vi överlever till Kirunas framtida centrum, säger Camilla.

Accepterat läget

Flytten är en lång process som genomsyrar staden, men de senaste åren har Camilla upplevt att känslorna har svalnat bland lokalinvånarna.

– Man går ”with the flow” och har accepterat läget. Det är kul när det börjar ploppa upp lite byggnader i nya centrum. Nya stadshuset är jättevackert. Men det är väldigt många hinder kvar och mycket att ro i hamn.

Läs också: Kiruna lockar nya turister

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen