Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 6 december 2017

Myndigheter och servicekontor till glesorterna

Två myndigheter ska nu utlokaliseras till i Västernorrland, samtidigt som tio nya servicekontor för myndigheter ska placeras ut eller förstärkas i särskilt utsatta delar av landet.

FOTO: IBL

Statsminister Stefan Löfven besökte på tisdagen Västernorrland och Kramfors. Där berättade han om de nya planerna för att utlokalisera statliga jobb. Den nya digitaliseringsmyndigheten av offentlig sektor ska placeras i Sundsvall, och delar av Statens servicecenter i Sollefteå. Det beräknas ge mellan 50 och 80 statliga jobb till orterna.

Läs också: Hundratals nya jobb runt om i Sverige

Tio servicekontor får ny kraft

Men det stannar inte där. Vid besöket i Kramfors lovade Löfven också att återigen öppna det tidigare statliga servicekontoret, där Försäkringskassan, Skatteverket och Pensionsmyndigheten tidigare delat på lokaler. Det statliga servicekontoret i Kramfors lades ned för några år sedan.

Utöver Kramfors får även tio orter nya eller förstärkta servicekontor. Dessa är Jokkmokk, Malung-Sälen, Sorsele, Vimmerby och Överkalix servicekontor, samtidigt som den statliga servicen förstärks i Brandbergen, Haninge, stadsdelen Vivalla i Örebro, stadsdelen Rosengård i Malmö och stadsdelen Angered i Göteborg. Kontoren ska öppnas senast 30 juni 2018 och ska ligga i särskilt utsatta områden och i landsbygdsregioner.

– Vi måste se till att det går att få personlig service och hjälp med vardagliga myndighetsärenden i hela vårt land, oavsett om du bor i Kramfors eller Vivalla, Vimmerby eller Rosengård, säger civilminister Ardalan Shekarabi, i ett pressmeddelande.

Läs också: Tvist om uppsägningar när myndigheter flyttar

Startade i höstas

Redan i augusti aviserades den nya strategin för utlokalisering, där Löfvén betonade att det är slut på en ”lång trend av centralisering”, där Katrineholm fick sig tilldelat Strålsäkerhetsmyndigheten, med 120 jobb, i en satsning som skulle leda till över 500 arbetstillfällen på olika håll i landet.

Ambitionen är att totalt 10 000 statliga jobb på sikt ska lokaliseras utanför Stockholm med omnejd.

Läs också: Så kan landsbygden vara lösningen för en framtida kris

Hit flyttar myndigheterna:

Strålsäkerhetsmyndigheten, 120 av drygt 300 anställda, till Katrineholm.

Polarforskningssekretariatet, till Luleå.

Myndigheten för kulturanalys, till Göteborg.

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor, till Växjö.

Delar av svenska ESF-rådet, omkring 120 anställda, till Gävle.

Delar av Universitets- och högskolerådet, till Visby.

Delar av Tillväxtverket, omkring 20 anställda, till Östersund.

Läs också: Vad får vi lantisar för pengarna?

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen