Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 6 december 2017

Myndigheter och servicekontor till glesorterna

Två myndigheter ska nu utlokaliseras till i Västernorrland, samtidigt som tio nya servicekontor för myndigheter ska placeras ut eller förstärkas i särskilt utsatta delar av landet.

FOTO: IBL

Statsminister Stefan Löfven besökte på tisdagen Västernorrland och Kramfors. Där berättade han om de nya planerna för att utlokalisera statliga jobb. Den nya digitaliseringsmyndigheten av offentlig sektor ska placeras i Sundsvall, och delar av Statens servicecenter i Sollefteå. Det beräknas ge mellan 50 och 80 statliga jobb till orterna.

Läs också: Hundratals nya jobb runt om i Sverige

Tio servicekontor får ny kraft

Men det stannar inte där. Vid besöket i Kramfors lovade Löfven också att återigen öppna det tidigare statliga servicekontoret, där Försäkringskassan, Skatteverket och Pensionsmyndigheten tidigare delat på lokaler. Det statliga servicekontoret i Kramfors lades ned för några år sedan.

Utöver Kramfors får även tio orter nya eller förstärkta servicekontor. Dessa är Jokkmokk, Malung-Sälen, Sorsele, Vimmerby och Överkalix servicekontor, samtidigt som den statliga servicen förstärks i Brandbergen, Haninge, stadsdelen Vivalla i Örebro, stadsdelen Rosengård i Malmö och stadsdelen Angered i Göteborg. Kontoren ska öppnas senast 30 juni 2018 och ska ligga i särskilt utsatta områden och i landsbygdsregioner.

– Vi måste se till att det går att få personlig service och hjälp med vardagliga myndighetsärenden i hela vårt land, oavsett om du bor i Kramfors eller Vivalla, Vimmerby eller Rosengård, säger civilminister Ardalan Shekarabi, i ett pressmeddelande.

Läs också: Tvist om uppsägningar när myndigheter flyttar

Startade i höstas

Redan i augusti aviserades den nya strategin för utlokalisering, där Löfvén betonade att det är slut på en ”lång trend av centralisering”, där Katrineholm fick sig tilldelat Strålsäkerhetsmyndigheten, med 120 jobb, i en satsning som skulle leda till över 500 arbetstillfällen på olika håll i landet.

Ambitionen är att totalt 10 000 statliga jobb på sikt ska lokaliseras utanför Stockholm med omnejd.

Läs också: Så kan landsbygden vara lösningen för en framtida kris

Hit flyttar myndigheterna:

Strålsäkerhetsmyndigheten, 120 av drygt 300 anställda, till Katrineholm.

Polarforskningssekretariatet, till Luleå.

Myndigheten för kulturanalys, till Göteborg.

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor, till Växjö.

Delar av svenska ESF-rådet, omkring 120 anställda, till Gävle.

Delar av Universitets- och högskolerådet, till Visby.

Delar av Tillväxtverket, omkring 20 anställda, till Östersund.

Läs också: Vad får vi lantisar för pengarna?

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen