Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 28 juli 2016

När regnet kommer – så förbereder du dig

Kraftiga skyfall och höga vattenflöden – var uppmärksam på väderleksrapporten! Överraskande extremväder kan ställa höga krav på ditt hus. Så här skyddar du ditt hem!

FOTO: Mostphotos

1. Rensa hängrännor

Vatten och fukt är en av ditt hus värsta fiender. Vid ett kraftigt regnväder utsätts ditt tak av kolossala mängder vatten och det är därför enormt viktigt att avrinningen fungerar på bästa sätt.

Se till att rensa hängrännorna på taket. Löv, mossa och annat skräp kan lätta klogga igen och hindra vattenavrinningen när den behövs som allra mest.

2. Kolla fallet

Kontrollera gärna fallet på äldre hängrännor. Det ska vara minst 2-3 millimeters vertikalt fall per meter. Har du en hängränna på 7 meter bör fallet alltså vara 14-21 millimeter.

3. Led bort vattnet

Kontrollera skicket på dina stuprör. Om stupröret inte ansluter till avloppssystemet utan bara plaskar ut takvattnet rakt ner på marken intill huset kan huset ta enorm skada vid ett kraftigt skyfall. Skaffa utkastare – förlängningar – till stuprören, som leder vattnet bort från huset. De går att köpa i bygghandeln.

I nödfall kan du snickra ihop en egen ränna av två vinklade plankor och ställa under det öppna stupröret.

4. Montera lövsilar

Om du inte har lövsilar på stuprören är det bra om du installerar det. Då minskar du risken att de korkar igen utan att du märker det.

5. Rensa dagvattenbrunnarna

Se till att dagvattenbrunnarna inte täcks av löv eller lera – särskilt vid källaringången.

Kolla att det inte är stopp under brunnslocket. Testa genom att exempelvis kraftigt hälla på en hink full med vatten och se det verkar ha slammat igen. I så fall skaffa en kloak- eller rensskopa. Är problemet värre än att du själv kan fixa det – ring efter en slamsugningsbil.

6. Förvara ägodelar rätt

Flytta på elektronik och textilier från källarutrymmen och garage, eftersom de inte tål fukt och vatten. Fundera också över var du förvarar dina kära och värdefulla ägodelar som foton, gamla brev och tavlor.

Är det inte möjligt att förvara dem någon annanstans – skaffa exempelvis trådbackar av metall så att dina ägodelar kommer upp några decimeter från golvet.

7. Läs på!

Kolla upp vad din försäkring täcker. Vad gäller för översvämning? Självrisken är ofta hög och om ditt hus är gammalt kan det bli åldersavdrag på den ersättning du får för skadorna som uppstått. Kommunen vet ofta vilka områden som är särskilt utsatta – ring och fråga dem i tid!

8. Skaffa en stängningsbar brunn

Om du har ett hus som kan vara utsatt – exempelvis för att det ligger i lutning eller för att du har ett så kallat kombinerat avloppssystem som oftare drabbas av bakvattenskador – kan det vara smart att låta en rörmokare installera en självstängande eller manuellt avstängningsbar golvbrunn.

Det kan vara en stor hjälp om och när avloppssystemet blir överbelastat vid extremväder. (Om du inte vet vad du har för slags avloppssystem kan du ringa kommunen och fråga!)

9. Installera en backventil

Om du är nyinflyttad och fått höra att ditt område är utsatt för översvämningar kan det vara idé att investera i en backventil på avloppsröret eller i en brunn utanför eller under källargolvet.

En backventil har en invändig klaff som förhindrar vattnet från gatuledningen att pressas in genom avloppsledningen i ditt hus när skyfallet slår till.

10. Dränera – i tid

Tänk också på att huset behöver dräneras vart 25e till 30e år. Be en fackman om råd. Har du dålig dränering runt huset kan det bli svårt att bli ersatt för skador av försäkringsbolaget. Fuktfläckar och flagande färg på källarväggen kan vara ett tecken på att det snart är dags.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen