Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 25 mars 2022

Naturterapeuten Ann: "Det finns flera kloka gummor i min släkt"

Glimåkra

Ann Jönsson i Gamlarp utanför Glimåkra har kallats både entreprenör och Göinge-häxa. Hon är lite av en "klok gumma", precis som sin mamma och farmor.

 Ann Jönsson verkar som läkekunnig och naturterapeut, en tradition som finns i släkten.
Ann Jönsson verkar som läkekunnig och naturterapeut, en tradition som finns i släkten. FOTO: fotograf Ewa Stackelberg

När vi möter henne i den göingska skogsbygden håller hon på att leda ut hästarna Balder och Freja i hagen.

Här har hon sina rötter, hon är barnfödd på gården som gränsar till hennes nuvarande gård där hon bor med sin man Bosse. Hennes barn och barnbarn bor också på landet i närheten.

KAMPANJ: Börja prenumerera – Erbjudande till dig som följer Land.se

Magisk miljö

 Anns hus som ligger granne med hennes föräldrahem i byn Gamlarp, i Glimåkra.
Anns hus som ligger granne med hennes föräldrahem i byn Gamlarp, i Glimåkra. FOTO: fotograf Ewa Stackelberg

Bygden har tusenåriga rötter, på sluttningen ner mot våtmarken som numera är en äng med en damm, finns rösen och lämningar efter bronsåldersgravar.

En lite magisk miljö, som gjord för en nutida klok gumma. Och hennes släkthistoria av folklig läkekonst lever vidare i henne.

– Ja, det finns flera kloka gummor och gubbar i släkten och för mig är det självklart att fortsätta på det spåret, säger hon.

Ann är en välkänd profil i nordöstra Skåne som förutom sin hälsopraktik ofta är ute och sjunger och spelar och håller föredrag. Hon har varit kommunpolitiker och prisats som framgångsrik företagarkvinna i kommunen.

Läs också: Odla ditt eget naturapotek i sommar!

Nutida läkekunnig

 Ann hämtar styrka och läkekraft ur sin hembygd Göinge i nordöstra Skåne med tusenåriga rötter.
Ann hämtar styrka och läkekraft ur sin hembygd Göinge i nordöstra Skåne med tusenåriga rötter. FOTO: fotograf Ewa Stackelberg

Hon ser sig som en nutida ”läkekunnig” med ett kall att hjälpa, lindra och ibland bota.

Dels utifrån kunskaper om huskurer och bot för människor och djur som hon fick under uppväxten. Dels genom långa utbildningar inom naturmedicin, akupunktur, kinesisk medicin, fornnordiska metoder, zonterapi, massage, örter med mera.

– Naturmedicin bygger på tusenåriga kunskaper och erfarenheter världen över. Idag är intresset för dessa metoder stort även här, framhåller Ann

Nere vid dammen står ett ”Eldhus”, en stor rund träbyggnad med halvväggar och eldstad i mitten, som inne fast ute. På höjden ligger resterna av byn Gamlarps äldsta bebyggelse.

Ombyggd lagård

 Lagården är ombyggd och har en stor samlingssal med en undervåning för avslappning som leder ut till bastu och uteplats med eldstad.
Lagården är ombyggd och har en stor samlingssal med en undervåning för avslappning som leder ut till bastu och uteplats med eldstad. FOTO: fotograf Ewa Stackelberg

I den ombyggda gamla ladugården driver Ann sitt företag som naturterapeut med behandlingar och kurser.

Här finns en stor samlingssal med öppen spis, behandlingsrum, butik, kök och sovloft och en undervåning för avslappning som leder ut till bastu och uteplats med eldstad.

– I stallet har jag hästar, höns och ankor. Fåren har nyligen flyttat till min son som bor på en gård i grannbyn, säger hon.

Skogen intill

 På bänken under eken sitter Ann och hennes man Bosse ofta på kvällarna och tittar på stjärnhimlen.
På bänken under eken sitter Ann och hennes man Bosse ofta på kvällarna och tittar på stjärnhimlen. FOTO: fotograf Ewa Stackelberg

Vi följer den smala grusvägen fram till huset.

– Här på bänken under eken sitter jag och Bosse ofta och tittar på stjärnorna efter kvällspromenaden, berättar Ann.

Inne i värmen bjuder hon på ”Göingebrygd”, med örter från skogen och örtagården utanför.

Hennes mamma växte upp på en gård i Färlöv i grannkommunen Kristianstad. Anns mormor var en kraftfull kvinna och mycket samhällsintresserad.

Ann berättar om hur hennes mamma botade krämpor med gammaldags folkmedicin och hade en skarp blick för om något var på tok. Och även sades vara lite synsk.

– Hon drömde sanndrömmar och kunde såg om något skulle hända. Men när hon berättade vad hon sett blev folk arga och rädda och hon slutade tala om det, säger Ann.

Huskurer för djur och människor

 Egenplockad och torkad hassel som används mot hudproblem bland annat samt en vältummad alternativmedicinsk bok.
Egenplockad och torkad hassel som används mot hudproblem bland annat samt en vältummad alternativmedicinsk bok.

Hennes mamma lärde henne att göra våtvärmande omslag med fetvadd, ylle och gasbinda lindad runt. Plus varmt vatten, alsolsprit eller ”svenskdroppar” för att dra ut det ”onda”.

– Det drog ut inflammationen och varet om natten. Jag minns att detta användes när jag fått en rostig spik i låret. Det läkte fint, säger hon.

Mamman hade också huskurer för att lindra och bota åkommor hos djur.

– Mor hade kvastar med örter som hängde på logen. Om en ko drabbades av kalvförlamning vispade hon ihop några liter mjölk, med honung och rölleka som hon hällde i kon med flaska och tratt. Ofta reste sig kon inom en timme och veterinären behövde inte komma, berättar Ann.

Farföräldrarna var läkekunniga

 Ann med hästen Balder i hagen. Hemma i stallet har hon ytterligare en häst, plus höns och ankor.
Ann med hästen Balder i hagen. Hemma i stallet har hon ytterligare en häst, plus höns och ankor. FOTO: fotograf Ewa Stackelberg

Efter att hennes föräldrar hade gift sig, flyttade de in på gården intill Anns nuvarande gård, där även farmodern bodde.

– Farmor var högkyrklig liksom många här i bygden, men hon trodde likafullt på skogens väsen och berättade sägner och legender för oss barn, berättar Ann.

Hon minns hur farmodern kombinerade den gamla naturtron med kristendomen och neg för ”Hylle-frun, fläderbusken, och aktaOmtalad romsk klok gummade sig för att reta upp skogssnuan/skogsrået

Hennes farfar var bonde och sägs ha haft särskilt god hand med hästar som hade skadat sig eller var sjuka.

– Far var en skicklig slagruteman som anlitades både av privatpersoner och av kommunen för att leta vattentäkter och bra brunnar, berättar hon.

Läs också: De bästa och sämsta huskurerna från förr

Omtalad romsk klok gumma

 Anns farfar var kunnig i att bota djur, och famor, här med Ann som bäbis, använde också naturmedicin.
Anns farfar var kunnig i att bota djur, och famor, här med Ann som bäbis, använde också naturmedicin.

På väggen inne på Naturhälsan hänger en tavla, ett porträtt av en kvinna med intensiv blick.

Det föreställer ”Pus-Else” en romsk kvinna som enligt sägnen levde här trakten under 1600-talet under ”Snapphanetiden” och var en omtalad och även fruktad ”klok gumma”.

Tavlan hängde förr hos Anns lärare och mentor Kerstin Helge Danée, som bodde här i Glimåkra. Hon var en känd profil inom naturmedicin som utövade akupunktur, zonterapi, homeopati med mera och hade en egen mottagning.

– Kerstin var vän till min far och vi träffades på hans begravning 1987.

Alternativ behandling

 Homeopati, en alternativ lära om "lika botar lika". Att åkommor orsakas av skadliga ämnen och botas av en väldigt utspädd dos av samma ämne.
Homeopati, en alternativ lära om "lika botar lika". Att åkommor orsakas av skadliga ämnen och botas av en väldigt utspädd dos av samma ämne. FOTO: fotograf Ewa Stackelberg

Ann var då 26 år och led av reumatism och började få behandlingar hos Kerstin som gav stor effekt och lindring.

Även Kerstin var en slags klok gumma som ansågs ha lite övernaturliga förmågor.

– Hon sa att eftersom hon en gång i tiden tussat ihop min mor och far på en dans hos IOGT i Torsebro, så hade vi speciella band. Det var också hon som såg vem som skulle bli min man långt i förväg och när jag väl mötte Bosse stämde allt och jag förstod att det var han. Vi blev ett par, fick två barn och är fortfarande gifta, berättar Ann.

Blev arvtagare

 Ann med porträttet av den romska, kloka gumman, ”Pus-Else”, som sägs ha varit verksam i trakten på 1600-talet.
Ann med porträttet av den romska, kloka gumman, ”Pus-Else”, som sägs ha varit verksam i trakten på 1600-talet. FOTO: fotograf Ewa Stackelberg

Hon gick i lära hos Kerstin och blev hennes efterträdare som naturterapeut i Glimåkra, efter avslutade studier i naturmedicin.

– Jag brinner för att hålla den gamla folkmedicinska traditionen levande. En kombination av naturens läkande kraft och gammal visdom med moderna rön inom naturmedicin, hälso- och friskvård, säger hon

Tyckte du om den här artikeln? Prenumerera på Land

Skriver om naturen som medicin

Namn: Ann Jönsson.

Ålder: 60 år.

Bor: I Gamlarp, Glimåkra.

Familj: Maken Bosse, de två vuxna barnen Daniel och Linnea med familjer och fyra barnbarn. Samt två vuxna bonusbarn, Linda och Ida, med familjer och fem bonusbarnbarn.

Gör: Driver företagen Naturhälsan och Naturmedicinska Akademin AB

Aktuell: Skriver en bok som handlar om naturen och dess medicin.

Mer information finns på hemsidan:  www.naturhalsan.se

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen