Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Debatt 18 juli 2017

Naturvårdare manar till folklig kamp mot lupinen

Nyhammar

Naturvårdaren Pelle Skoog i Nyhammar manar Trafikverket, kommuner men också oss alla att ta ansvar för kampen mot lupinerna.

– Agerar vi inte nu är det för sent, säger han till Dalarnas tidning.

FOTO: Mostphotos

Pelle Skoog är Naturvårdare i Nyhammar och har ägnat en stor del av sitt liv till naturvård. Nu uppmanar han till en gemensam och folklig kamp mot lupinerna som hotar ängsblommor och mångfalden i den svenska faunan.

– Lupinen har importerats till Sverige från Nordamerikan och breder nu ut sig mycket snabbt. Nu är det upp till oss alla, allmänheten, att göra vad vi kan för att bevara åtminstone en del av mångfalden och de skönhetsvärden som ängsblommorna utgör och ger oss, säger han till Dalarnas tidning.

”Trafikverket måste göra mer”

Han uppmanar också det svenska Trafikverket att ta sitt ansvar. Tillsammans med kommunerna bör de se över vilka vägsträckor som lupinen inte tagit över ännu och som är värda att skydda, enligt Pelle Skoog.

– Vid buskröjning, kantskärning och dikning måste också verket spola ren maskinerna för att förebygga fröspridning. Och varför kan inte kommunerna låta sommarjobbande ungdomar ”röja” lupiner, kanske tillsammans med nyanlända flyktingar, som därmed får jobb, kontakt med svenskar och därmed praktisk språkutbildning, säger Pelle Skoog till Dalarnas tidning.

Pelle Skoog uppmanar nu alla att ta ansvar för och ”åtgärda” vägsträckorna som finns i det område man själv bor.

– Gå samman och gör en insats på dagen och återsamlas på kvällen för fika eller knytkalas, föreslår han. Agerar vi inte nu är det för sent!

FAKTA: Lupiner

Många nya arter kommer till Sverige varje år. En del av dem kan skapa problem, då de tränger ut de svenska arterna. Lupinen hör till en av de värsta.

Lupinen kom en gång i tiden till Sverige som en prydnadsväxt. Men den växtkraftiga blomman har spridit sig på ett oönskat sätt. Nu är den ett allvarligt hot mot den svenska ängsfloran, som till exempel blåklocka, prästkrage och kattfot.

Källa: Länsstyrelsen.se

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen